© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Gostilna Slovenija  Repovžu iz Šentjanža in Vovkotu z Rateža


dolenjski-list
Besedilo in fotografije: P. P.
12. 10. 2011, 22.00
Posodobljeno
14. 10. 2011 · 13:52
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

gostilna_slovenija_tudi_repovzu_in_vovku001.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Gostilna Slovenija tudi Repovžu in Vovku001, Gostilna_Slovenija_tudi_Repovzu_in_Vovku001
sesterica_dobitnikov_priznanja.jpg
Šesterica dobitnikov priznanja.
dr__janez_bogataj_v_bistiicij_pg.jpg
Dr. Janez Bogataj v Bistrici.
gositlno_voovko_bo_tudki_krasil_ta_zvon.jpg
Gostilno Vovko bo tudi krasil ta zvon.
meta_repovz_s_kuhalnico__birt_joze_z_zvonom.jpg
Meta Repovž s kuhalnico, birt Jože z zvonom.
srecko_kunst_je_takoj_obesil__bakren_zvon.jpg
Srečko Kunst je takoj obesil bakren zvon.

Obrtno-podjetniška zbornica (OPZS) Slovenije, Sekcija za gostinstvo in turizem je sinoči šestim gostincem izmed izbranih 28, ki so zadostili novi kolektivni blagovni znamki Gostilna Slovenija, podelila plaketo in označevalno tablo.

Podpredsednik OPZS Slovenije Štefan Grosar je pozdravil tudi hrvaške kolege iz ceha gostincev pri hrvaški obrtni organizaciji iz Krapinsko zagorske županije. Izrazil je zadovoljstvo, da so s pomočjo uglednega slovenskega etnologa, profesorja Janeza Bogataja, prišli do nove blagovne znamke, za katero upa, da jo bodo lahko uspešno tržili.

"Mislim, da bi moral odlični ansambel Brencl banda, ki je nastopil malo prej, svoji pesmi dodati kitico: 'Oj, ljub'ca moja, kje si s'noč' hodila? V Gostilni Slovenija sem sedela, sem dobra jedla in slastno pila!' je na sinočnji slovesnosti v kulturni dvorani v soseščini priljubljene gostilne Šempeter v Bistrici ob Sotli zbrane nagovoril Bogataj in požel bučen aplavz.

"Če pa bi uporabil Župančičeve verze, bi lahko rekel, 'moja duša je židane volje', ker bomo danes podelili znake in izveske nove kolektivne blagovne znamke Gostilna Slovenija. Mislim, da je to zelo dobra poteza zbornice, saj bomo končno dobili razpoznaven element naše države, rdečo nit, ki bo temeljila na gastronomiji, ki ne bo dnevno všečna, ampak bo temeljila na večstoletni tradiciji," je nadaljeval Bogataj.

Gostilna Slovenija mora imeti najmanj 80 odstotkov hišnih (ne domačih), krajevnih ali regionalnih in slovenskih jedi. Te morajo biti dosledno usmerjene po letnih časih. "Marelice ne bom jedli decembra, koline se začnejo okoli Martina in se končajo do pusta, ne pa avgusta."

Vsaka gostilna mora imeti tudi nekaj, vsaj tri živila z zaščitenim geografskim poreklom, ki jih je v Sloveniji že precej. Vsaj 5 odst. živil naj bi bilo ekološko pridelanih.

Ponudba vin mora temeljiti na vinih slovenskih vinarjev, teh mora biti vsaj 75 odst. celotne ponudbe.Gostilna Slovenija ne bo nobena oštarija ali restavracija, vsaj kakšno slovensko besedo se pa lahko naučijo tudi tujci in če je to beseda gostilna, tudi prav, meni Bogataj. "Gostilna Slovenija ostaja seveda predvsem prostor za druženje, zato, da pustiš skrbi zunaj, pred vrati."

"To je priznanje, nagrada, ampak, ne jo razumeti kot gasilsko diplomo, ki jo obesiš in potem tam nekje visi! To je obveznost, da bo sleherna Gostilna Slovenija vsaj vzdrževala raven, ki jo je imela ob obisku strokovne komisije za izbor ponudnikov," je karikiral Bogataj.

Komisija, ki je podeljevala plakete, v njej je bil seveda tudi soavtor projekta Janez Bogataj, bo gostince nenapovedano obiskala tudi med letom ter tako preverjala njihovo resnost in izpolnjevanje pogojev za pridobljen naziv. Gostilnam v Sloveniji se bodo lahko v naslednjih letih pridružile tudi gostilne v tujini. Te gostilne bodo med drugim prepoznavne po bakrenem izvesku v obliki zvona in označevalni tabli pri vhodu.

V imenu gostinske sekcije je Matjaž Mate poudaril, da je bila gostilna na Slovenskem pravzaprav začetek sedanje gostinsko-turistične ponudbe in da je ta projekt neke vrste nadaljevanje projekta Poskusite Slovenijo, ki ga je začela gostinska sekcija pri OZS in je združil vse akterje na področju gostinstva in turizma. "Želim si, da bi bili uporabniki te blagovne znamke pojem za kvaliteto in tradicijo, ampak morajo imeti tudi odgovornost do svojih gostov, ki bodo najboljša policija za njihovo kvaliteto."

Za pridobitev naziva je gostincem, še posebej domačinu Srečku Kunstu, lastniku Gostilne Šempter čestital tudi župan občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak.

Štefan Grosar in Mate Matjaž sta izročila šestim gostincem slovesne listine in napisne table. Prejeli so jih: Gostilna Repovž Šentjanž, Gostilna Vovko s prenočišči Ratež, Gostilna Šempeter Bistrica ob Sotli, Gostilna Francl Celje, Gostilna Matjaž Celje in Gostilna Privošnik Šempeter v Savinjski dolini.

Za prijeten večer so poskrbeli Brencl banda, mladi pevki, zmagovalki tekmovanja Korajža velja,  Nika Kunst in Urša Lojen ter folklora. Druženje zbranih v kulturnih dvorani pa se je nadaljevalo v Gostilni Šempeter, kjer je šesterica izbranih gostincev pripravila gostom odlično kulinarično ponudbo, ki so jo dopolnili še nekateri domači, kozjanski vinarji.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.