Recept za tradicionalno jed iz vlečenega testa: Repnjače, idinjače in bibe
Ob praznikih vseh svetih vam prinašamo recept, avtorice Cilke Sukič iz knjižice Od bujte repe do gibanice.
V marsikaterem prekmurskem gospodinjstvu se bodo v teh dneh na mizah znašle repnjače, idinjače ali bibe. Za vas imamo recept, če jih želite pripraviti tudi sami.
Recept za vlečeno testo:
50 dag gladke moke
1 do 2 jajci
žlica olja
žlička limoninega soka ali kisa
mlačna voda ali olje (za mazanje hlebčkov).
Od maščob najraje dodamo olje, ki naredi testo voljno. Preveč olja pa povzroča trganje testa. Jajca so za vezivo, kis, limonin sok ali alkohol testo rahljajo.
Ko mesimo, uporabljamo toplo vodo, testo mora biti mehkejše. Vse sestavine dobro premesimo in pregnetemo, da je testo prožno in se loči od roke in posode. Če imamo več testa, ga razdelimo v hlebčke. Vsakega dobro pregnetemo in pri tem varčujemo z moko. Testo mora ostati mehko. Pokriti hlebčki naj počivajo na pomokani deski ali prtičku vsaj 30 minut, lahko tudi dlje. Hlebček nato na pomokanem prtu rahlo razvaljamo za mezinec debelo in namažemo z oljem ali drugo mlačno tekočo maščobo. Testo čim tanjše razvlečemo z rokami, tako da imamo dlani obrnjene navzdol, sicer bi ga s prsti trgali. Potem ravnamo, kot zahteva recept za posamezno jed.
Postopek:
Spočito vlečeno testo na velikih lesenih loparjih, potresenih s koruzno moko, tanko razvaljamo in potegnemo vsaj deset centimetrov čez rob. Po večjem delu (ob robu ne) potresemo tanko plast nadeva - mešanico jabolk in skute. Po želji malo sladkamo in nadev pokapljamo z mastjo in kislo smetano. Testo, ki visi čez rob, v enakih presledkih osemkrat zarežemo, da dobimo osem vmesnih kosov testa.
Čez nadev potegnemo štiri tanke krpe testa (vsako drugo), tako da z njimi pokrijemo prvi nadev. Čez tega še enkrat potresemo nadev, ga zabelimo kot prej in spet pokrijemo s preostalimi štirimi krpami testa. Odvečne robove porežemo.
V vaseh zahodno od Murske Sobote pečejo bibe, ki se od idinjač razlikujejo le po enojnem nadevu. Na Goričkem so bivam enake gibanice, jabolčne gibance, bučne, repne ...
Izjema so repnjače, ki jih skoraj povsod imenujejo tako, če imajo za nadev praženo belo repo. Idinjače, bibe, gibanice in repnjače pečejo v krušni peči in pečene še vroče polijejo s kislo smetano.
E-novice · Pomurje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se