© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Sobotni recept: Pečena buča s smetano, timijanom in parmezanom


vestnik
Uredništvo
25. 10. 2025, 13.40
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Za vas imamo recept s pravo jesensko sestavino.

PEČENA BUČA S SMETANO, TIMIJANOM IN PARMEZANOM
Profimedia
Pečena buča s smetano, timijanom in parmezanom.

Sestavine za 6 oseb:

1,5 kg buče (npr. sweet mama)

3 dl sladke smetane

1,5 dl mleka

3 strti stroki česna

2 žlički timijanovih lističev

85 g naribanega parmezana

sol in poper

Priprava:

Pečico ogrejemo na 150 stopinj Celzija. Bučo operemo, odrežemo ji vrhnji del s pecljem, odstranimo semena in vlakna ter jo damo na pekač. V kozico damo smetano, mleko, česen in skoraj ves timijan, vse segrejemo, začinimo s soljo in poprom ter še vroče vlijemo v bučo. Primešamo še 50 gramov parmezana in bučo pokrijemo z vrhnjim delom s pecljem. Pečemo 1,5 ure, nato bučo vzamemo iz pečice, temperaturo pa zvišamo na 200 stopinj. Pokrov buče odstranimo, začinimo s poprom, dodamo še preostali parmezan in pečemo še 15 minut. Pečeno posujemo s preostalimi timijanovimi lističi. Meso z žlico postrgamo na krožnike in dodamo še kremno sirovo omako. Postrežemo kot prilogo perutnini ali s hrustljavim kruhom.

E-novice · Novice

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.