Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Življenjsko odločitev ji je spremenila šolska naloga


Dženana Kmetec
6. 4. 2018, 21.44
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Odnos večine mladih do kmetijstva v današnjem času nam ni ravno v ponos. A kljub temu nam vedno bolj postaja jasno, da v pisarni ne zraste nič in da pridelava pomeni zapleten in hvalevreden delovni proces. Dijakinja Anja Babič je v svoji raziskovalni nalogi pisala o vsem tem, obenem pa ugotavljala, da so kmetije odlična poslovna priložnost.

1523047567_cg_ekonomska_sola_bistroum.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Kmetija družine Babič v Župečji vasi ima dolgo tradicijo. Od te dejavnosti se vrsto let, s pridnostjo in trdim delom, preživlja celotna družina. Kljub želji staršev, ki so Anjo Babič skušali navdušiti, da bi po končanem šolanju kmetijo prevzela, doslej sama tega ni želela. Kot večina dijakov je iskala najprimernejši študij zase. Še pred kratkim je bila prepričana, da je to zdravstvo. A kot dekle, ki pozna delo na kmetiji, so jo na Ekonomski šoli ŠC Ptuj spodbujali k temu, da svoje znanje s področja kmetijstva nadgradi z raziskovalno nalogo. Anja, dijakinja zaključnega letnika, je izziv mentorice Patricije Koler sprejela in začela pisati nalogo o tem, kar je bilo dejansko njeno življenjsko vprašanje: Kmetije kot poslovna priložnost. S predznanjem o delu na domači kmetiji se je lotila različnih vprašanj. Zanimalo jo je predvsem, ali se kmetijo splača prevzeti, kakšni so primeri dobrih praks ter kaj potrošniki dejansko želijo in pričakujejo od lokalno pridelane hrane. Ugotovitve raziskovalne naloge so jo presenetile in na stvari je začela gledati drugače. Izkazalo se je, da se kmetijo splača prevzeti, zato bo po zaključku šolanja pod svoje okrilje prevzela domačo kmetijo. Ukvarjajo se s predelavo mesnih izdelkov. „Posebni smo po tem, da je prav vse domače, od prašičev, ki jih imamo okrog 150, do žita, ki ga obdelujemo. Na kmetiji sem pomagala že od zgodnjega otroštva, delo mi ni tuje, nisem pa doslej nikoli gledala na to kot na poslovno priložnost tudi zame,“ pravi Anja. Izvirnost in odličnost njene naloge so prepoznali tudi na regijskem srečanju mladih raziskovalcev Spodnjega Podravja in Prlekije, ki ga organizira ZRS Bistra Ptuj, kjer je bila nagrajena z zlatim priznanjem.

Kaj razburi kmete?

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.