Državna razstava pletenic v Prečni



Ta konec tedna je v Prečni dišalo po kruhu, saj so gospodinje iz različnih koncev države, nekaj pa je bilo vmes tudi moških, v ocenjevanje prinesle skrbno pripravljene pletenice. Na že šesti državni razstavi umetelno izdelanih pletenic, ki jo pripravljajo Zveza kmetic Slovenije, Društvo kmečkih žena Novo mesto, Turistično društvo Straža in Kmetijsko-gozdarski zavod Novo mesto, so jih letos v oceno prejeli 72.
"Izdelki so vsako leto boljši in lepši. Veliko pridnih in spretnih rok je bilo potrebnih, da so tu pred nami," je povedala predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule.
Z razstavo ohranjajo našo bogato kulturno dediščino. "Spodbujamo mlajše, da iz starejših potegnejo znanje, saj bi bila velika škoda, če bi šlo to v pozabo," je o namenu razstave povedala Štefka Vidic, predsednica novomeškega društva kmečkih žena.
Pletenica je imela včasih večji pomen, kot ga ima danes. "To je bil prazničen kruh za posebne priložnosti, kot je bilo na primer rojstvo otroka. To je bil zdravilen kruh za izčrpano mamico po porodu. Danes je drugače, a še vedno je pletenica, za nekoga, ki ve, koliko truda je bilo vloženega, lahko izjemno darilo," je še dodala.
Ocenjevalna komisija tudi letos ni imela lahkega dela. "Pravzaprav sta bili kar dve komisiji, in sicer ena za pletenice, ki so imele obliko štruce, druga pa za tiste v obliki srca. S tem smo želeli narediti ocenjevanje še bolj realno, saj je težje splesti kite v obliki srca," je pojasnila Valerija Poreber, ki je predsedovala obema komisijama. Pri ocenjevanju so upoštevale zahtevnost izdelka, okus, vonj, barvo sredice in skorje ter tudi obliko in samo barvo pletenice. "V primerjavi s prejšnjimi razstavami so bile letošnje pletenice v obliki srca kvalitetnejše, medtem ko so bile ostale nekoliko slabše," je ocenila predsednica strokovne komisije. Podelili so 16 bronastih, 22 srebrnih in 20 zlatih priznanj.
Najboljšo pletenico v vseh pogledih, ki je dosegla največje število točk, sta spekli Štefka Vidic iz Straže in Ana Bobnar iz Dolenjskih Toplic, ki je bila zelo vesela zlatega priznanja, saj ga ni pričakovala. "To je potrditev, da je bila zares dobra. Kakšnega skrivnega recepta v bistvu nimam. Potrebno je malo sreče, biti moraš spreten in dovolj hiter, seveda pa so pomembne tudi prave sestavine, ki pa včasih tudi zatajijo," je povedala Bobnarjeva, ki pletenice speče predvsem ob rojstnih dnevih ali za kakšno okroglo obletnico.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se