Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Rez sadnega drevja v teoriji in praksi


Andreja Kos, Knjižnica Brežice
14. 3. 2017, 11.40
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_z__1_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_z (1)
_z__8_.jpg
Arhiv Lokalno.si

Knjižnica Brežice in Klub Gaia sta v četrtek, 9. marca 2017, ob 18. uri organizirala predavanje Obrezovanje sadnega drevja. Predavanje je bilo izvedeno v Dvorani Savice Zorko, saj pomlad že trka na naše duri. Sončni marec nam omogoča, da pričnemo pridno urejati naše sadno bogastvo. Kako pa to storiti »profesionalno«, nas je podučil Vanes Husić.

Sadjarstvo je gospodarska dejavnost, ki se ukvarja z vzgojo sadnega drevja, pridelavo in predelavo sadja. Slovenija velja za tradicionalno sadjarsko deželo. Na Primorskem izrazito prevladujejo koščičarji, v kontinentalnem predelu Slovenije pa pečkarji. V zadnjem času se opazi izrazito zanimanje za vzgojo lupinarjev (orehi, lešniki …).

Vsakoletno obrezovanje sadnega drevja je izjemno pomembno, saj z rezjo lahko pospešimo ali zavremo diferenciacijo cvetnih brstov, ki je v glavnem odvisna od starosti rastline in časa rezi.

Naučili smo se, da pri mladih rastlinah rez zavira diferenciacijo cvetnih brstov, medtem ko pri starejših rastlinah, ki so že v polni rodnosti, pozitivno vpliva na rodnost oziroma diferenciacijo cvetnih brstov.

Poznamo dve osnovni rezi:

- zimsko rez opravimo od odpadanja listja do začetka cvetenja rastline;

- poletno rez pa izvajamo v poletnih mesecih (junij−avgust), z njo povečamo osvetljenost rastline. Pri koščičastem sadju v glavnem prevladuje poletna rez, ker klasična zimska rez ni priporočljiva, saj z njo povečujemo rast, ne pa tudi rodnost. Rane se ne celijo hitro, pogosto pride do smoljenja. Zato je potrebno rane, ki so večje od 2 centimetrov, zamazati s smolo.

Mladike se razvijejo iz lesnega poganjka. Ločimo nerodne mladike in rodne mladike. Nerodne mladike so povečini močnejše in daljše od rodnih. Rastejo pokonci in imajo glavne listne in lesne brste. Med lesne mladike spadajo voditeljice, vodne šibe in pavoditeljice.

Rodne šibe so šibkejše rasti, običajno imajo cvetne listne in lesne brste. Zelo pomembno je, da znamo ločiti rodni les pri posameznih sadnih vrstah. Za pečkarje so značilne rodne šibe brstike, brstiči, rodne pogače in zverižen rodni les. Pri koščičarjih je rodni les strogo ločen, tako so listni, lesni in cvetni brsti med sabo ločeni. Breskev rodi običajno na dolgih in kratkih šibah, majskih kiticah in cvetnih šopih. Marelica rodi podobno kot breskev, vendar na prvem rodnemu lesu breskve je le-ta krajši. Češnje in višnje imajo cvetne brste na enoletnih dolgih in kratkih mladikah. Za jagodičevje pa je značilno, da mora biti cepljeno mesto v zemlji. Pri rezi pa je potreben večletni kolobar.

Pri rezi moramo upoštevati, da je manj več.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.