Ideje za kosilo s piščancem v glavni vlogi
Zdaj je čas za pusto meso in ribe. A piščanec je lahko dolgočasen in suh, zato imamo za vas štiri odlične ideje, ki na krožnik prinesejo tudi nekaj zelenjave.

S piščančjim mesom lahko popestrimo in naredimo marsikatero jed, po kateri si bomo obliznili prste.
Pečen piščanec z limono
Sestavine za 4 osebe:
- 2 limoni
- 2 žlici sojine omake
- 2 žlici medu
- sol, sveže mleti poper
- šop svežega timijana
- 600 g fileja piščančjih prsi
- 3 žlice olja
Priprava:
Soku 1 limone primešajte sojino omako, med, sol, poper in del timijana. Večkrat zarežite v piščančje prsi, da se bodo bolje marinirala. Meso premažite z marinado in ga za 30 minut postavite v hladilnik.
Pekač obložite s papirjem za peko in vanj položite marinirano meso. Prelijte ga z oljem in ga 10 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Takrat pekač vzemite ven, prsi obrnite in jih prekrijte z rezinami limone. Potresite jih s preostalim timijanom in marinado. Meso pecite še 10 minut. Postrezite ga s francosko štruco ali pečenim krompirjem.
Piščanec z gobami, paradižniki in olivami
Sestavine za 4 osebe:
- 1 piščanca (1,2 kg)
- sol, sveže mleti črni poper
- 300 g gob
- 2 mladi čebuli
- 250 g manjših paradižnikov
- olivno olje
- 300 g koščkov paradižnikov (pločevinka)
- 3 stroke česna
- 250 ml belega vina
- 4 vejice timijana
- 100 g črnih oliv

Priprava:
Piščanca oplaknite in osušite. Z ostrim nožem ga zrežite na 8 kosov. Natrite ga s soljo in poprom. Polovico gob skrtačite in jih prepolovite. Oplaknite mladi čebuli. Zelene dele drobno sesekljajte, bele pa po dolgem zrežite na četrtine. Paradižnike očistite in jih zrežite na četrtine.
Pečico segrejte na 220 stopinj. Kose mesa položite v pekač in jih nakapajte z olivnim oljem. Pecite jih 10 minut. Nato temperaturo pečice znižajte na 180 stopinj. Mesu dodajte koščke paradižnikov, belo vino, stroke česna, timijan in malce soli in popra. Pekač pokrijte in meso pecite še 30 minut.
Odstranite pokrov in mesu dodajte prepolovljene paradižnike, čebulo, gobe in olive. Vse skupaj pecite še 15 minut. Postrezite z belim kruhom.
Vrtnarski piščanec
Sestavine za 4 osebe:
- 1 piščanca (1,2 kg)
- sol, sveže mleti poper
- 3 žlice olja
- 2 čebuli
- 1 paličico cimeta
- 5 klinčkov
- 1 žličko mletega karija
- 500 ml juhe
- 2 paradižnika
- 2 jabolki
- 2 papriki
- peteršilj

Priprava:
Oplaknite piščanca in ga zrežite na kose. Začinite jih s soljo in poprom. V večji kozici segrejte olje in na njem z vseh strani popecite meso.
Olupite čebuli, ju zrežite na rezine in jih popecite skupaj s piščancem. Nato dodajte cimet, mlete klinčke, kari, poper ter prilijte juho. Kozico pokrijte in meso dušite 40 do 45 minut.
V tem času poparite paradižnike, jih olupite in zrežite na rezine. Jabolkoma odstranite peščišče in ju zrežite na majhne koščke. Očistite papriki in ju zrežite na paličice. Kozico odstavite in piščancu primešajte paradižnike in jabolka. Kozico ponovno pokrijte in vse skupaj dušite še 10 minut. Jed okrasite z zelišči in jo postrezite z omako in testeninami.
Piščanec s čičerko
Sestavine za 4 osebe:
- 800 g piščančjih krač
- 8 strokov česna
- 1 majhen por
- 1 čebula
- 3 žlice olivnega olja
- 300 g mini korenja
- 2 žlički karija
- kajenski poper
- orientalska kumina
- 400 g čičerke (pločevinka)
- vejica žajblja
Za marinado:
- 2 žlici sojine omake
- 2 žlici olja
- 1 žlico worcestrske omake
- 2 žlici drobno mletega sladkorja
- sveže mleti poper, sol
- mleta paprika

Priprava:
Najprej pripravite marinado. Sojini omaki primešajte olje, 1 žličko karija, worcestrsko omako, sladkor, ščepec popra, sol in papriko. Z mešanico dobro natrite meso.
Krače položite v pekač in jih zalijte z malo vode. Pekač postavite v pečico, segreto na 190 stopinj, in meso pecite 35 do 40 minut. Med peko krače dvakrat obrnite in jih začnite z malo tekočine, če je treba.
Očistite česen, por in čebulo ter vse skupaj zrežite na rezine. V ponvi segrejte olje in na njem popražite sesekljan por in čebulo. Dodajte sesekljan česen in oprano korenje. Zelenjavno mešanico začinite z žličko karija, kajenskega popra in orientalske kumine.
Na koncu dodajte odcejeno čičerko. Kozico pokrijte in vse skupaj dušite približno 12 minut. Če je treba, jed še solite. Čičerki primešajte krače in vse skupaj malce segrejte. Okrasite z lističi žajblja.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se