Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Recepti za krofe, kot jih še niste poskusili


Tina Lucu
16. 2. 2025, 20.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Krofi so v zadnjih letih postali ena najbolj priljubljenih domačih sladic, okrog pusta pa seveda nimajo konkurence.

Profimedia
Dalmatinski krofi

Krof je sicer tradicionalna pustna sladica, a to še ne pomeni, da pri peki ne smemo malce eksperimentirati. Predstavljamo vam malce drugačne krofe.

Polnjeni krofi po Rettigu

Sestavine: 

  • 250 ml smetane
  • 125 g masla
  • 125 moke
  • 7 jajc

Za kremo:

  • 200 ml smetane
  • 50 g vaniljevega sladkorja

Priprava:

Smetano zavremo do tretjine, nato dodamo maslo in moko. Oblikujemo gosto kašo, ki jo mešamo toliko časa, da se neha lepiti na ponev. Počakamo, da se malo ohladi, nato vmešamo rumenjake in sneg iz beljakov.

Na pekač s polnilno vrečko ali žlico naredimo majhne krofe. Pečemo jih v pečici na 180 °C približno 20 minut.

Smetano in sladkor stepemo v gosto kremo. Še tople krofe povaljamo v sladkor v prahu. Ko se ohladijo, jih prerežemo na pol in napolnimo s kremo. Postrežemo s sladkanimi jagodami.

Homerjevi krofi (donuti)

Sestavine za 16 homerjev:

  • 30 g kvasa
  • 30 g sladkorja
  • 500 g polostre moke
  • približno 350 ml mleka
  • 30 g maščobe
  • 3 rumenjaki
  • 1 žlica ruma
  • ščepec soli
  • ščepec naribane limonine lupine
  • navadna moka
  • olje za cvrenje
  • glazura iz grenke čokolade
  • glazura iz mlečne čokolade
  • glazura iz bele čokolade
  • jedilni okrasi za slaščice

Priprava:

V skledi zdrobimo kvas. Dodamo žličko sladkorja, približno tri žlice moke in štiri žlice mleka. Premešamo in pustimo vzhajati.

Zmehčano maslo in preostali sladkor stepemo. Rumenjake in rum stepemo. Vmešamo preostalo moko, pomešano s soljo in limonino lupinico. Dodamo mleko in nastali kvas. Naredimo gladko testo in ga pustimo vzhajati na toplem.

Vzhajano testo razvaljamo in s kozarcem izrežemo kroge. Z majhnim kalupom na sredini naredimo luknjo. Pustimo vzhajati. Nato krofe obrnemo in jih spet pustimo vzhajati.

Vzhajane krofe na vročem olju ocvremo do zlatorjave barve. Damo jih na vpojni prtiček, da popije odvečno maščobo. Ko se ohladijo, jih prelijemo s čokoladno glazuro in okrasimo.

Profimedia
Homerjevi krofi

Krofi z jagodami

Sestavine za 4 krofe:

  • 200 g jagod
  • 150 ml smetane za stepanje
  • 1 žlica čokoladnih ostružkov
  • sladkor v prahu za posipanje

Priprava:

Očistimo, operemo in osušimo jagode. Smetano stepemo. Krofe prerežemo na dva dela, spodnji del namažemo s stepeno smetano, na smetano razporedimo narezane jagode, spet premažemo s stepeno smetano, potresemo s čokoladnimi ostružki in pokrijemo z vrhom krofa. Na koncu potresemo s sladkorjem v prahu.

Profimedia
Krofi z jagodami

Krompirjevi krofi

Sestavine za 8 krofov: 

  • 42 g kvasa
  • 100 g sladkorja
  • 350 g polostre moke
  • 350 g navadne moke
  • približno 250 ml mleka
  • 350 g kuhanega krompirja
  • 1 žlička soli
  • 1 jajce
  • olje za cvrenje

Za okras:

  • marmelada
  • stepena smetana
  • cimet

Priprava

Zdrobljeni kvas, žličko sladkorja, malo moke in mlačnega mleka premešamo in pustimo vzhajati.

V skledo presejemo preostalo moko. Dodamo olupljeni, drobno naribani krompir, sol, preostali sladkor, jajce in kvas. Dodamo preostalo mleko, zgnetemo testo in ga pustimo vzhajati.

Testo razvaljamo in s kozarcem izrežemo kroge, ki jih pustimo vzhajati še približno 15 minut. Nato jih na olju v ponvi ocvremo do zlatorjave barve. Namažemo jih z marmelado in okrasimo s sladkano stepeno smetano. Posujemo s cimetom in postrežemo.

Profimedia
Krompirjevi krofi

Dalmatinski krofi

Sestavine:

  • 750 g polostre moke
  • 40 g kvasa
  • približno 400 ml mlačne vode
  • 1 rumenjak
  • 1 žlica sladkorja
  • ščepec soli
  • limonina lupina
  • 50 ml ruma
  • 100 g rozin
  • 50 g orehov
  • sladkor v prahu in vaniljev sladkor za posip
  • olje za cvrenje

Priprava:

Kvas zmešamo s sladkorjem, malo moke in malo mlačne vode in pustimo vzhajati. V skledo presejemo moko, dodamo kvas, rumenjak, mlačno vodo, rum, ščepec soli, limonino lupinico in vse skupaj zmešamo v gladko testo. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo pol ure vzhaja. Nato dodamo rozine, sesekljane orehe, zmešamo in pustimo vzhajati še pol ure.

V večjo ponev vlijemo dovolj olja, ga segrejemo in z žlico vanj damo več kupčkov testa. V ponvi mora biti še dovolj plasti olja, krofi pa morajo imeti v olju dovolj prostora, da se lepo zapečejo z vseh strani.

Ocvrte krofe prestavimo na papirnato brisačo, da vpije odvečno maščobo. Še tople posujemo s sladkorjem v prahu, pomešanim z vaniljo.

Profimedia
Polnjeni krofi po Rettigu

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.