
Recepti za krofe, kot jih še niste poskusili
Krofi so v zadnjih letih postali ena najbolj priljubljenih domačih sladic, okrog pusta pa seveda nimajo konkurence.

Krof je sicer tradicionalna pustna sladica, a to še ne pomeni, da pri peki ne smemo malce eksperimentirati. Predstavljamo vam malce drugačne krofe.
Polnjeni krofi po Rettigu
Sestavine:
- 250 ml smetane
- 125 g masla
- 125 moke
- 7 jajc
Za kremo:
- 200 ml smetane
- 50 g vaniljevega sladkorja
Priprava:
Smetano zavremo do tretjine, nato dodamo maslo in moko. Oblikujemo gosto kašo, ki jo mešamo toliko časa, da se neha lepiti na ponev. Počakamo, da se malo ohladi, nato vmešamo rumenjake in sneg iz beljakov.
Na pekač s polnilno vrečko ali žlico naredimo majhne krofe. Pečemo jih v pečici na 180 °C približno 20 minut.
Smetano in sladkor stepemo v gosto kremo. Še tople krofe povaljamo v sladkor v prahu. Ko se ohladijo, jih prerežemo na pol in napolnimo s kremo. Postrežemo s sladkanimi jagodami.
Homerjevi krofi (donuti)
Sestavine za 16 homerjev:
- 30 g kvasa
- 30 g sladkorja
- 500 g polostre moke
- približno 350 ml mleka
- 30 g maščobe
- 3 rumenjaki
- 1 žlica ruma
- ščepec soli
- ščepec naribane limonine lupine
- navadna moka
- olje za cvrenje
- glazura iz grenke čokolade
- glazura iz mlečne čokolade
- glazura iz bele čokolade
- jedilni okrasi za slaščice
Priprava:
V skledi zdrobimo kvas. Dodamo žličko sladkorja, približno tri žlice moke in štiri žlice mleka. Premešamo in pustimo vzhajati.
Zmehčano maslo in preostali sladkor stepemo. Rumenjake in rum stepemo. Vmešamo preostalo moko, pomešano s soljo in limonino lupinico. Dodamo mleko in nastali kvas. Naredimo gladko testo in ga pustimo vzhajati na toplem.
Vzhajano testo razvaljamo in s kozarcem izrežemo kroge. Z majhnim kalupom na sredini naredimo luknjo. Pustimo vzhajati. Nato krofe obrnemo in jih spet pustimo vzhajati.
Vzhajane krofe na vročem olju ocvremo do zlatorjave barve. Damo jih na vpojni prtiček, da popije odvečno maščobo. Ko se ohladijo, jih prelijemo s čokoladno glazuro in okrasimo.
Krofi z jagodami
Sestavine za 4 krofe:
- 200 g jagod
- 150 ml smetane za stepanje
- 1 žlica čokoladnih ostružkov
- sladkor v prahu za posipanje
Priprava:
Očistimo, operemo in osušimo jagode. Smetano stepemo. Krofe prerežemo na dva dela, spodnji del namažemo s stepeno smetano, na smetano razporedimo narezane jagode, spet premažemo s stepeno smetano, potresemo s čokoladnimi ostružki in pokrijemo z vrhom krofa. Na koncu potresemo s sladkorjem v prahu.
Krompirjevi krofi
Sestavine za 8 krofov:
- 42 g kvasa
- 100 g sladkorja
- 350 g polostre moke
- 350 g navadne moke
- približno 250 ml mleka
- 350 g kuhanega krompirja
- 1 žlička soli
- 1 jajce
- olje za cvrenje
Za okras:
- marmelada
- stepena smetana
- cimet
Priprava:
Zdrobljeni kvas, žličko sladkorja, malo moke in mlačnega mleka premešamo in pustimo vzhajati.
V skledo presejemo preostalo moko. Dodamo olupljeni, drobno naribani krompir, sol, preostali sladkor, jajce in kvas. Dodamo preostalo mleko, zgnetemo testo in ga pustimo vzhajati.
Testo razvaljamo in s kozarcem izrežemo kroge, ki jih pustimo vzhajati še približno 15 minut. Nato jih na olju v ponvi ocvremo do zlatorjave barve. Namažemo jih z marmelado in okrasimo s sladkano stepeno smetano. Posujemo s cimetom in postrežemo.
Dalmatinski krofi
Sestavine:
- 750 g polostre moke
- 40 g kvasa
- približno 400 ml mlačne vode
- 1 rumenjak
- 1 žlica sladkorja
- ščepec soli
- limonina lupina
- 50 ml ruma
- 100 g rozin
- 50 g orehov
- sladkor v prahu in vaniljev sladkor za posip
- olje za cvrenje
Priprava:
Kvas zmešamo s sladkorjem, malo moke in malo mlačne vode in pustimo vzhajati. V skledo presejemo moko, dodamo kvas, rumenjak, mlačno vodo, rum, ščepec soli, limonino lupinico in vse skupaj zmešamo v gladko testo. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo pol ure vzhaja. Nato dodamo rozine, sesekljane orehe, zmešamo in pustimo vzhajati še pol ure.
V večjo ponev vlijemo dovolj olja, ga segrejemo in z žlico vanj damo več kupčkov testa. V ponvi mora biti še dovolj plasti olja, krofi pa morajo imeti v olju dovolj prostora, da se lepo zapečejo z vseh strani.
Ocvrte krofe prestavimo na papirnato brisačo, da vpije odvečno maščobo. Še tople posujemo s sladkorjem v prahu, pomešanim z vaniljo.

Trenutno
10 °C
Deževno
torek, 11. 3
Deževno
sreda, 12. 3
Deževno
četrtek, 13. 3
Oblačno
7-dnevni obeti