
Pečeni camembert
Darilo iz kuhinje
Pečeni camembert
Darilo iz kuhinje

Idealno darilce za ljubitelje sira: škatlica camemberta, ki ga pogrejemo v pečici in ponudimo s pijanimi rozinami.
Sestavine
- 100 g rozin
- 5 žlic kalvadosa, šerija, ruma ali kakšnega drugega brendija
- 1 škatla sira s plemenito plesnijo camembert
preostale sestavine
- manjši kozarec, darilni trak in navodila

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.
Sestavine
- 100 g rozin
- 5 žlic kalvadosa, šerija, ruma ali kakšnega drugega brendija
- 1 škatla sira s plemenito plesnijo camembert
preostale sestavine
- manjši kozarec, darilni trak in navodila
Postopek
V kozici segrejemo rozine z žganjem in malo pokuhljamo. Nato ogenj ugasnemo in popolnoma ohladimo. Predevamo jih v manjši kozarec in zapremo. Kozarec položimo na sir in vse skupaj povežemo z darilnim trakom.
Pripravljeno darilo lahko hranimo v hladilniku do enega tedna. Preden ga podarimo, ga opremimo z navodili:
Pečico segrej na 200 °C. Sir vzemi iz embalaže in ga odvij iz papirja, položi nazaj v leseno škatlo in peci 10 minut oziroma toliko časa, da se njegova sredica zmehča. V sredino sira zareži križ, v notranjost in naokoli stresi toliko rozin, kot želiš. Tak sir postrezi s hrustljavim kruhom.
Nasvet
Če je sir zavit le v papir in ni v škatli, v navodilo napišite, da ga je treba odviti iz papirja in v manjšem pekaču peči 10 minut.