© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Recepti
Čas branja 3 min.

3 klasične indijske vegetarijanske jedi, ki jih lahko pripravite doma


Tina Lucu
26. 5. 2025, 14.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Indija ima eno največjih vegetarijanskih populacij na svetu, kar se seveda izraža v bogati kulinarični tradiciji.

paneer.jpg
Profimedia
Palak paneer

Vsaka regija ima svoje edinstvene vegetarijanske jedi, ki vključujejo različne stročnice, zelenjavo in začimbe, kot so dal (lečina juha), sabzi (zelenjavne jedi) in paneer (sveži sir). Ker vegetarijanska kuhinja ne vključuje mesa, so glavni viri beljakovin stročnice, kot so leča, čičerka, fižol in fižol mungo, ter mlečni izdelki, kot sta paneer in jogurt. Ti sestavni deli zagotavljajo hranilno uravnoteženost in sitost.

Paneer sir

Paneer, neslan sveži sir, narejen iz kravjega ali bivoljega mleka, je priljubljena sestavina v številnih indijskih jedeh, saj je mehak, a hkrati dovolj čvrst, da se lahko reže na kose in kuha brez topljenja. Njegova priprava je preprosta in vključuje le dve glavni sestavini: mleko in kislino (uporablja se limonov sok, kis ali jogurt).

Postopek priprave paneerja vključuje segrevanje mleka do vrenja, nato pa dodajanje kisline, ki povzroči strjevanje mleka. Ko se mleko loči na sirotko in grudice, se te grudice precedijo in stisnejo, da se oblikuje trden sirni blok. 

Paneer sir
Profimedia
Paneer je sestavina, ki se uporablja v Indijski kuhinji. To je vrsta sira, ki je po okusu in sestavi zelo podoben tofuju.

Palak paneer

Porcij: 4

Sestavine:

  • 2 rdeči čebuli
  • 3 žlice rastlinskega olja
  • 1 žlica kumine
  • 1 žlica paste iz česna in ingverja
  • 1 žlica mlete kurkume
  • 1 žlica čilija v prahu
  • 1 žlica garam masale
  • ½ žličke sveže mletega črnega popra
  • 400 g narezanega paradižnika
  • 800 g špinačnih listov
  • sol
  • 600 g sira paneer
  • 1 žlica raztopljenega masla

Priprava:

Čebulo narežite na rezine. V globoki ponvi segrejte olje, dodajte semena kumine in jih pustite, da se razpočijo. Nato dodajte čebulo in na kratko prepražite.

Čebuli primešajte pasto in mleta zrna popra. Dodajte paradižnik in premešajte. Začinite s kurkumo, čilijem in dodajte garam masalo. Ponev pokrijte in kuhajte približno 10 minut oziroma dokler se ne zgosti.

Dodajte špinačo in pustite, da ovene. Dodajte 200 ml vode, premešajte in pokrito kuhajte približno 10 minut. Začinite s soljo po okusu.

Sir narežite na večje kocke. V ponvi segrejte maslo in koščke paneerja z vseh strani zlato rjavo prepražite. Sir postrezite s špinačno mešanico.

Grški namaz
dober-tek · Recept

Grški namaz

Odličen grški namaz je pripravljen iz grškega jogurta, sira feta, čebule, kumare in oliv. Prileže se z domačimi kruhki bagel in domačim kruhom.

10 min
Enostavno

Indijski sir paneer s kruhom naan

Porcij: 4

Sestavine:

  • 400 g sira paneer
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 30 g ingverja
  • 1 čajna žlička nasekljanega čilija
  • 1 čajna žlička kurkume
  • 1 čajna žlička garam masale
  • 500 g mlade špinače
  • sol
  • sveže mleti črni poper

Za kruh:

  • 230 g navadne moke
  • 2 žlički sladkorja
  • ½ žličke soli
  • ½ žličke pecilnega praška
  • 130 ml mleka
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • olje za pekač
  • 20 g masla za premaz kruha
paneer s kruhom naan.jpg
Profimedia
Indijski sir paneer s kruhom naan

Priprava:

Sir narežemo na kocke, prepražimo na olju in odstranimo. Čebulo in česen drobno sesekljamo, ingver naribamo. Na preostalem olju približno minuto pražimo čebulo, nato dodamo česen.

Prepražimo in dodamo naribani ingver, čili, kurkumo in garam masalo. Dodamo popečeni sir in špinačne liste, sol in poper. Špinačo na hitro popražimo, nato odstavimo.

V posodi zmešamo suhe sestavine za kruh in na sredini naredimo jamico, v katero vlijemo mleko in olje. Testo najprej obdelamo z vilicami, nato ročno, dokler ne nastane drobna in prožna masa.

Naredimo 5 kroglic testa, razvaljamo na palačinke in pečemo na namaščenem pekaču pri 170 °C. Pečemo največ 2 minuti. Namažemo s segretim maslom in postrežemo s sirom.

Indijska leča dal

Porcij: 4

Sestavine:

  • 1 žlica kokosovega olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1,5 žlice sesekljanega ingverja
  • 2 žlici mlete rimske kumine
  • 1 žlička mletega koriandra
  • 1 žlica kurkume
  • približno 800 ml zelenjavne juhe
  • 250 g majhnih kock sladkega krompirja
  • 250 g rdeče leče
  • ½ pločevinke zdrobljenega olupljenega paradižnika
  • sol
  • mleti poper
  • sok ½ limete + za postrežbo
  • 2 pesti špinače
  • 100 ml kokosovega mleka
  • sveži koriander
  • naan za postrežbo
indijska leča dhal.jpg
Profimedia
Indijska leča dhal

Priprava:

V srednje velikem loncu na kokosovem olju prepražite čebulo, dodajte česen in ingver ter pražite še 2 minuti. Nato dodajte kumino, koriander in kurkumo ter dobro premešajte.

Prilijte 600 ml juhe, dodajte sladki krompir, lečo, paradižnik, 1 žličko soli, ščepec popra, zavrite in pod pokrovko kuhajte približno 25 minut. Preostanek juhe sproti dolivajte.

Ko je leča mehka, dodajte limetin sok, 2 pesti špinače in prilijte kokosovo mleko. Po potrebi začinite z začimbami ali limetinim sokom in kuhajte 2 minuti. Postrezite z limetinimi rezinami, svežim koriandrom in kruhom naan.






© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.