
Sestavine
- 50 g masla in še malo za pekač
- 2 žlici gladkega arašidovega masla
- 3 žlice medu ali javorovega sirupa
- 2 zreli banani
- 1 jabolko
- 250 g ovsenih kosmičev
- 85 g suhih marelic
- 100 g rozin
- 85 g mešanih semen (npr. bučna in sončnična)

Pripravite najboljši espresso tonik za poletno osvežitev in poživitev
Espresso tonik, svetovna kavna uspešnica, je pred leti na dolg poletni dan izumil nek švedski barista. Je pred vami dolg dan? Popestrite si ga s to fino pijačo.

Idrija vabi na izlet in obed
Pustite se zapeljati Idriji in njeni bogati zgodovini, razgledom ter vrsti tradicionalnih jedi, ki vas bodo očarale in nasitile. Kaj jesti, ko obiščete Idrijo?

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."
Sestavine
- 50 g masla in še malo za pekač
- 2 žlici gladkega arašidovega masla
- 3 žlice medu ali javorovega sirupa
- 2 zreli banani
- 1 jabolko
- 250 g ovsenih kosmičev
- 85 g suhih marelic
- 100 g rozin
- 85 g mešanih semen (npr. bučna in sončnična)
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Kvadraten pekač s stranico 20 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. V majhni kozici segrejemo maslo, arašidovo maslo in med ali javorov sirup, da se vse stopi. Dodamo pretlačeno banano, olupljeno in naribano jabolko in 1 dl vroče vode ter zmešamo.
V veliko skledo damo kosmiče, na majhne koščke narezane marelice, rozine in semena. Prilijemo sadno mešanico in zmešamo. Maso nadevamo v pekač in poravnamo površino. Pečemo 55 minut, da se pecivo zlato rjavo zapeče. Pustimo, da se ohladi v pekaču, nato narežemo na 12 rezin in pojemo ali pa shranimo v hladilnik v nepredušno zaprti posodi za največ 3 dni.
Nasvet
Namesto ovsenih kosmičev lahko uporabimo tudi pirine, ržene, ječmenove ali druge žitne kosmiče.