
Žitarice za vitalnost
Žitarice za vitalnost

Sestavine
- 1 žlica amarantovih semen
- 1 žlica sojinih kosmičev
- 1 žlica prosenih kosmičev
- 1 žlica pšeničnih kalčkov
- 1 žlica ovsenih kosmičev
- 1,5 dl hladne vode
- po 100 g jabolk, breskev, jagod in robidnic (lahko zmrznjenih ali suhih)
- 200 g marelic (posušene ali sveže)
- 2 žlici limonovega soka
- 100 g grobo naribanih orehov
- 4 žlice navadnega jogurta
- 2 žlici medu

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Viralna pita, ki navdušuje z okusom in nizkimi kalorijami
Spanakopita, znana grška pita s špinačo in feto, slovi po hrustljavosti in bogatem okusu. Za manj kalorično različico smo za vas poiskali viralni recept.
Sestavine
- 1 žlica amarantovih semen
- 1 žlica sojinih kosmičev
- 1 žlica prosenih kosmičev
- 1 žlica pšeničnih kalčkov
- 1 žlica ovsenih kosmičev
- 1,5 dl hladne vode
- po 100 g jabolk, breskev, jagod in robidnic (lahko zmrznjenih ali suhih)
- 200 g marelic (posušene ali sveže)
- 2 žlici limonovega soka
- 100 g grobo naribanih orehov
- 4 žlice navadnega jogurta
- 2 žlici medu
Postopek
Amarantova semena in kosmiče prelijemo s hladno vodo ter pustimo približno 2 uri da se zmehčajo, nato pa pomešamo s pšeničnimi kalčki. Jabolka operemo, vendar jih ne lupimo, potem pa grobo naribamo v primerno veliko skledo. Breskve operemo, razpolovimo, odstranimo koščice in meso s kožo vred narežemo na drobne koščke. Nekaj jagodičja zmečkamo z vilicami, marelice drobno narežemo.
V posodi pomešamo pripravljeno sadje, dodamo limonov sok, namočene kosmiče z amarantom in pšeničnimi kalčki ter naribane orehe. Dobro zmešamo. Pripravljen sadni misli nadevamo v posodice, obogatimo z jogurtom in medom, poljubno okrasimo ter ponudimo. Če vzamemo zajtrk na pot, posodice tesno zapremo s pokrovi.