Kaj boste skuhali danes?
Zelenjavni narastek s sirom
Zelenjavni narastek s sirom
Sestavine
- 50 g masla
- 50 g moke
- 2 žlički gorčice v prahu
- 6 dl mleka
- 200 g poltrdega sira
- 2 velika krompirja
- 1 glava brokolija
- 200 g zamrznjenega graha
- majhen šopek drobnjaka
- 1 glava cvetače
Je v vašem receptu jabolko? Tako francosko pripravimo mi
Nepogrešljiva praznična klasika skriva neizmerno pestro zgodbo. Bi jo morali imenovati ruska, ali ji lahko dodamo jajce in zakaj jo imamo tako radi?
Slastne miške v božični preobleki
Ocvrte miške se običajno na mizah pojavijo proti koncu zime, a se jih da zlahka obleči v bolj praznična oblačila. Kot osnovo za miške uporabimo odličen božični jogurt, ki ga je moč kupiti le v tem obdobju, v maso pa spadajo še orehi in brusnice.
Najboljše priloge za božično večerjo
Domišljeno izbrane priloge naj nadgradijo in dopolnijo praznični obed. Izbrali smo manj klasične ideje, v katerih zasije sezonska zelenjava.
Sestavine
- 50 g masla
- 50 g moke
- 2 žlički gorčice v prahu
- 6 dl mleka
- 200 g poltrdega sira
- 2 velika krompirja
- 1 glava brokolija
- 200 g zamrznjenega graha
- majhen šopek drobnjaka
- 1 glava cvetače
Postopek
Sir naribamo. Krompir operemo, olupimo in narežemo na kolobarje. Brokoli in cvetačo očistimo in narežemo na cvetove. V ponvi stopimo maslo in na njem kakšno minuto pražimo moko in gorčico v prahu. Postopoma prilivamo mleko in neprestano mešamo, da se ne naredijo grudice. Kuhamo in mešamo, da nastane gost bešamel, odstranimo ga z ognja in omaki primešamo pest sira.
Pečico segrejemo na 220 °C. Krompir 5 minut kuhamo v vreli vodi, nato mu dodamo še brokoli in cvetačo ter kuhamo še 3 minute. Nazadnje dodamo še grah in ga kuhamo eno minuto. Vso zelenjavo dobro odcedimo, nekaj krompirja prihranimo, preostalo zelenjavo pa skupaj s sesekljanim drobnjakom zmešamo s pripravljeno omako. Vse skupaj stresemo v nepregoren pekač, po vrhu razporedimo krompirjeve rezine in posujemo s preostalim sirom. Pečemo približno 20 do 25 minut, da nastane hrustljava skorja zlate barve. Še toplo postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pečena cvetača s paradižnikom (alla pizzaiola)
Komplet za jabolčne piškote
Kozarec s sestavinami za piškote je lahko popolno in pozorno darilo.
Najboljši ratatuj
Francoska klasika je kot nalašč za čas, ko so naši vrtovi polni okusne poletne zelenjave
Divjačinska pečenka Wellington z divjimi gobami
Imenitna glavna jed za slavnostno kosilo ali večerjo