
Pofalača
Pofalača je jed iz testa, jajc in ocvirki.
Pofalača
Pofalača je jed iz testa, jajc in ocvirki.

Sestavine
kvašeno testo
- 500 g moke (pol ostre, pol gladke)
- 30 g kvasa
- 10 g soli
- 1 žlica sladkorja
- 1–2 jajci
- 40 g masla
- 2,5 dl mleka
obloga
- pečena mešana jajca (po želji)
- ocvirki (po želji)
- narezan drobnjak (po želji)

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.
Sestavine
kvašeno testo
- 500 g moke (pol ostre, pol gladke)
- 30 g kvasa
- 10 g soli
- 1 žlica sladkorja
- 1–2 jajci
- 40 g masla
- 2,5 dl mleka
obloga
- pečena mešana jajca (po želji)
- ocvirki (po želji)
- narezan drobnjak (po želji)
Postopek
Iz sestavin zgnetemo srednje mehko testo in ga pustimo vzhajati.
Vzhajano testo okroglo razvaljamo do približne debeline 1,5 do 2 cm in ga položimo v pomaščen okrogel lončeni ali kovinski pekač. Rob testa nekoliko zavihamo navzgor. Površino testa v celoti obložimo z ocvirki in pečenimi mešanimi jajci ter potresemo z drobnjakom. Pustimo 15 minut, da še malo vzhaja.
Pofalačo pečemo v pečici na temperaturi do 200 °C približno 30 minut.