
Vipavski mlinci v omaki s petelinom in jurčki
Vipavski mlinci v omaki s petelinom in jurčki

Sestavine
za mlince
- 50 g gladke moke (tip 500)
- 50 g ostre moke
- 150 g koruznega zdroba
- 3 domača jajca
za omako
- 150 g petelinjih prsi
- 30 g oljčnega olja
- 10 g sesekljane čebule
- ½ česnovega stroka
- 100 g jurčkov
- sol
- poper
- 1 dl paradižnikove omake
- sesekljani lističi majarona in drobnjaka
- drobnjak in sveže nariban parmezan, ko postrežemo

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
za mlince
- 50 g gladke moke (tip 500)
- 50 g ostre moke
- 150 g koruznega zdroba
- 3 domača jajca
za omako
- 150 g petelinjih prsi
- 30 g oljčnega olja
- 10 g sesekljane čebule
- ½ česnovega stroka
- 100 g jurčkov
- sol
- poper
- 1 dl paradižnikove omake
- sesekljani lističi majarona in drobnjaka
- drobnjak in sveže nariban parmezan, ko postrežemo
Postopek
Mlince pripravimo tako, da obe vrsti moke, zdrob in jajca zamesimo v testo in ga gnetemo, da postane gladko. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in pustimo, da počiva vsaj 15 minut. Nato ga zelo na tanko razvaljamo in zrežemo v krpe, velike 15 x 15 cm. Na vroči plošči štedilnika (najbolje na drva) jih obojestransko opečemo. Tako dobijo značilen vzorec, ki mlincem daje tudi poseben okus. Pri tem pazimo, da se testo ne zažge. Tako pripravljene lahko v zaprti posodi hranimo do 7 dni.
Za omako na oljčnem olju prepražimo čebulo in česen. Ko porumenita, dodamo na 1 cm velike koščke narezano meso petelina. Ko se meso z vseh strani opeče, dodamo narezane jurčke, še nekoliko prepražimo in šele nato solimo in popramo. Zalijemo s paradižnikovo omako (pripravimo jo po želji – na olju lahko popražimo čebulo in naribano korenje, dodamo svež olupljen paradižnik, začinimo in zdušimo). Ko jed zavre, jo začinimo s soljo, poprom, majaronom in drobnjakom ter premešamo.
Mlince rahlo nalomimo v vrelo, slano vodo in kuhamo 10 do 15 sekund, odcedimo, zabelimo z omako ter preložimo na vroč servirni krožnik, posut s sveže naribanim parmezanom in narezanim drobnjakom. Pomembno je, da jed takoj ponudimo, saj se vroči mlinci hitro preveč zmehčajo.