
Vipavski mlinci v omaki s petelinom in jurčki
Vipavski mlinci v omaki s petelinom in jurčki

Sestavine
za mlince
- 50 g gladke moke (tip 500)
- 50 g ostre moke
- 150 g koruznega zdroba
- 3 domača jajca
za omako
- 150 g petelinjih prsi
- 30 g oljčnega olja
- 10 g sesekljane čebule
- ½ česnovega stroka
- 100 g jurčkov
- sol
- poper
- 1 dl paradižnikove omake
- sesekljani lističi majarona in drobnjaka
- drobnjak in sveže nariban parmezan, ko postrežemo

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
za mlince
- 50 g gladke moke (tip 500)
- 50 g ostre moke
- 150 g koruznega zdroba
- 3 domača jajca
za omako
- 150 g petelinjih prsi
- 30 g oljčnega olja
- 10 g sesekljane čebule
- ½ česnovega stroka
- 100 g jurčkov
- sol
- poper
- 1 dl paradižnikove omake
- sesekljani lističi majarona in drobnjaka
- drobnjak in sveže nariban parmezan, ko postrežemo
Postopek
Mlince pripravimo tako, da obe vrsti moke, zdrob in jajca zamesimo v testo in ga gnetemo, da postane gladko. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in pustimo, da počiva vsaj 15 minut. Nato ga zelo na tanko razvaljamo in zrežemo v krpe, velike 15 x 15 cm. Na vroči plošči štedilnika (najbolje na drva) jih obojestransko opečemo. Tako dobijo značilen vzorec, ki mlincem daje tudi poseben okus. Pri tem pazimo, da se testo ne zažge. Tako pripravljene lahko v zaprti posodi hranimo do 7 dni.
Za omako na oljčnem olju prepražimo čebulo in česen. Ko porumenita, dodamo na 1 cm velike koščke narezano meso petelina. Ko se meso z vseh strani opeče, dodamo narezane jurčke, še nekoliko prepražimo in šele nato solimo in popramo. Zalijemo s paradižnikovo omako (pripravimo jo po želji – na olju lahko popražimo čebulo in naribano korenje, dodamo svež olupljen paradižnik, začinimo in zdušimo). Ko jed zavre, jo začinimo s soljo, poprom, majaronom in drobnjakom ter premešamo.
Mlince rahlo nalomimo v vrelo, slano vodo in kuhamo 10 do 15 sekund, odcedimo, zabelimo z omako ter preložimo na vroč servirni krožnik, posut s sveže naribanim parmezanom in narezanim drobnjakom. Pomembno je, da jed takoj ponudimo, saj se vroči mlinci hitro preveč zmehčajo.