Kaj boste skuhali danes?
Velikonočne pogačice
Velikonočne pogačice
Sestavine
- 375 g gladke moke
- 50 g sladkorja v prahu
- 1,8 dl mleka
- 35 g kvasa
- 180 g masla
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 2 g soli
- ½ žličke zmletega kardamoma
- 75 g blanširanih nasekljanih mandljev
- 60 g nasekljane kandirane limonove lupine
- sok in drobno nasekljana lupinica ½ limone
- 300 g rozin
- maščoba in moka za pekač
- rumenjak za premaz
Medenjaki, kot jih je pripravljala babi
Praznični čas se začne, ko zadiši po domačih medenjakih, se strinjate? Najboljši so tisti, pripravljeni po skrbno hranjenem družinskem receptu – mi delimo svojega z vami.
Beljakovinsko kosilo iz enega pekača: slasten kremast piščanec
Kremast piščanec s fižolom in porom iz pečice je odlično in preprosto kosilo, s katerim bomo poskrbeli tudi za zadosten vnos beljakovin.
Vse, kar morate vedeti o uporabi dresirne vrečke
Dresirna vrečka lahko v kuhinji hitro postane naša najboljša prijateljica, a le, če jo uporabljamo pravilno in si prihranimo nepotrebno packanje.
Sestavine
- 375 g gladke moke
- 50 g sladkorja v prahu
- 1,8 dl mleka
- 35 g kvasa
- 180 g masla
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 2 g soli
- ½ žličke zmletega kardamoma
- 75 g blanširanih nasekljanih mandljev
- 60 g nasekljane kandirane limonove lupine
- sok in drobno nasekljana lupinica ½ limone
- 300 g rozin
- maščoba in moka za pekač
- rumenjak za premaz
Postopek
Nekaj moke presejemo v skledo, v sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo pol decilitra mlačnega mleka in zmešamo v kvasec; površino pomokamo. Kvasec naj na toplem vzhaja 20 minut, da se na površini naredijo grobe razpoke.
Mlačno maslo penasto zmešamo z vaniljevim sladkorjem, sladkorjem v prahu, soljo, preostalim mlekom in kardamomom. Dobljeno maso zmešamo s kvascem in preostalo moko v gladko kvašeno testo. Nato v testo vgnetemo še mandlje, kandirano limonovo lupino, rozine ter limonov sok in nasekljano lupinico. Testo naj pokrito na toplem vzhaja 50 minut.
Pečico segrejemo n a 180 ° C. Testo oblikujemo v kepo in ga dobro pregnetemo. Vzhaja naj še 20 minut. Nato testo oblikujemo v valj in razrežemo na 12 do 14 kosov, ki jih na pomokani delovni površini oblikujemo v kepice. Zložimo jih na pomaščen in pomokan pekač ter premažemo z rumenjakom. Ko se površina testa osuši, jo ponovno premažemo z rumenjakom. Pogačice pečemo pol ure. Ohladijo naj se na pekaču.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pečen piščanec z limonovo-timijanovo masleno omako
Velikonočni prigrizek s hrenovim nadevom
Pripravite prigrizek iz ostankov velikonočne šunke, pirhov in hrena
Dušeno rdeče zelje z brusnicami
Kombinacija sladkega in kislega poskrbi za najboljše rdeče zelje daleč naokoli!
Banana split s soljeno karamelno omako
Legendarna klasika - tokrat pripravljena na žaru.