Kaj boste skuhali danes?
Marmorni kolač s koščki čokolade in mandlji
Marmorni kolač, ki hrustlja
Marmorni kolač s koščki čokolade in mandlji
Marmorni kolač, ki hrustlja
Sestavine
- 180 g zmehčanega masla
- 225 g sladkorja
- ¾ žličke mandljeve arome
- 2 žlički pecilnega praška
- 180 g gladke moke
- 75 g zmletih mandljev
- 3 velika jajca
- 2 žlici mleka
- 3 žlice kakava
- 100 g nasekljane temne čokolade
- maslo za premaz modla
- 30 g sladkorja v prahu za posip
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 180 g zmehčanega masla
- 225 g sladkorja
- ¾ žličke mandljeve arome
- 2 žlički pecilnega praška
- 180 g gladke moke
- 75 g zmletih mandljev
- 3 velika jajca
- 2 žlici mleka
- 3 žlice kakava
- 100 g nasekljane temne čokolade
- maslo za premaz modla
- 30 g sladkorja v prahu za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C, model za šarkelj (s prostornino 1,5 litra ali več) premažemo z maslom.
Maslo in sladkor penasto umešamo in dodamo mandljevo aromo. Moko zmešamo s pecilnim praškom in mletimi mandlji. V masleno zmes postopoma umešamo jajca in mešanico z moko tako, da dobro umešamo jajce, dodamo žlico mešanice z moko, nato v maso umešamo drugo jajce, ki mu sledi moka. Ko umešamo zadnje jajce, v maso stresemo preostalo mešanico z moko, dodamo mleko in zmešamo.
Polovico testa preložimo v drugo skledo. Kakav zmešamo s tremi žlicami vroče vode, da dobimo pasto, ki jo vmešamo v eno polovico testa. V drugo polovico vmešamo koščke čokolade. Z žlico izmenično obe vrsti testa polagamo v model. Z ročajem žlice povlečemo skozi testo, da dobimo marmoriran vzorec.
Kolač pečemo približno 40 minut, nato preverimo, ali je pečen. Palčko zapičimo v najgloblji del kolača, in če je pečen, je palčka čista, ko jo potegnemo iz njega. Peka traja 40 do 50 minut, odvisno od oblike in velikosti modla.
Pečen kolač pustimo v modlu 10 minut, nato ga poveznemo na kuhinjsko rešetko. Ko se ohladi, ga posujemo s sladkorjem v prahu, narežemo in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Dušena piščančja bedra s paradižnikom
Dvojni tatar brancina s pirejem iz peteršiljeve korenine
Presenetite goste s tatarjem brancina na posteljici peteršiljevega pireja in čipsa.