Kaj boste skuhali danes?
Marmorni kolač s koščki čokolade in mandlji
Marmorni kolač, ki hrustlja
Marmorni kolač s koščki čokolade in mandlji
Marmorni kolač, ki hrustlja
Sestavine
- 180 g zmehčanega masla
- 225 g sladkorja
- ¾ žličke mandljeve arome
- 2 žlički pecilnega praška
- 180 g gladke moke
- 75 g zmletih mandljev
- 3 velika jajca
- 2 žlici mleka
- 3 žlice kakava
- 100 g nasekljane temne čokolade
- maslo za premaz modla
- 30 g sladkorja v prahu za posip
Medenjaki, kot jih je pripravljala babi
Praznični čas se začne, ko zadiši po domačih medenjakih, se strinjate? Najboljši so tisti, pripravljeni po skrbno hranjenem družinskem receptu – mi delimo svojega z vami.
Beljakovinsko kosilo iz enega pekača: slasten kremast piščanec
Kremast piščanec s fižolom in porom iz pečice je odlično in preprosto kosilo, s katerim bomo poskrbeli tudi za zadosten vnos beljakovin.
Vse, kar morate vedeti o uporabi dresirne vrečke
Dresirna vrečka lahko v kuhinji hitro postane naša najboljša prijateljica, a le, če jo uporabljamo pravilno in si prihranimo nepotrebno packanje.
Sestavine
- 180 g zmehčanega masla
- 225 g sladkorja
- ¾ žličke mandljeve arome
- 2 žlički pecilnega praška
- 180 g gladke moke
- 75 g zmletih mandljev
- 3 velika jajca
- 2 žlici mleka
- 3 žlice kakava
- 100 g nasekljane temne čokolade
- maslo za premaz modla
- 30 g sladkorja v prahu za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C, model za šarkelj (s prostornino 1,5 litra ali več) premažemo z maslom.
Maslo in sladkor penasto umešamo in dodamo mandljevo aromo. Moko zmešamo s pecilnim praškom in mletimi mandlji. V masleno zmes postopoma umešamo jajca in mešanico z moko tako, da dobro umešamo jajce, dodamo žlico mešanice z moko, nato v maso umešamo drugo jajce, ki mu sledi moka. Ko umešamo zadnje jajce, v maso stresemo preostalo mešanico z moko, dodamo mleko in zmešamo.
Polovico testa preložimo v drugo skledo. Kakav zmešamo s tremi žlicami vroče vode, da dobimo pasto, ki jo vmešamo v eno polovico testa. V drugo polovico vmešamo koščke čokolade. Z žlico izmenično obe vrsti testa polagamo v model. Z ročajem žlice povlečemo skozi testo, da dobimo marmoriran vzorec.
Kolač pečemo približno 40 minut, nato preverimo, ali je pečen. Palčko zapičimo v najgloblji del kolača, in če je pečen, je palčka čista, ko jo potegnemo iz njega. Peka traja 40 do 50 minut, odvisno od oblike in velikosti modla.
Pečen kolač pustimo v modlu 10 minut, nato ga poveznemo na kuhinjsko rešetko. Ko se ohladi, ga posujemo s sladkorjem v prahu, narežemo in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Ramstek z omako pizzaiola
Zelo hitro pripravljena govedina s slastno paradižnikovo omako.
Porova juha z ješprenjčkom in slanino
Slastna juha, ki prijetno nasiti - preverite recept, pripravljen v manj kot tričetrt ure.
Čokoladna tablica z jelenčki in snežaki
Narastek z rogljički
Kruhov narastek malo drugače, s francoskimi rogljički namesto kruha in s pridihom Bližnjega vzhoda