© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Marmorni kolač s koščki čokolade in mandlji

Marmorni kolač, ki hrustlja

Marmorni kolač s koščki čokolade in mandlji

Marmorni kolač, ki hrustlja

Čas priprave 1 h 10 min
Zahtevnost Enostavno
Količina 12–16 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
marmorni kolac s koscki cokolade in mandlji

Sestavine

  • 180 g zmehčanega masla
  • 225 g sladkorja
  • ¾ žličke mandljeve arome
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 180 g gladke moke
  • 75 g zmletih mandljev
  • 3 velika jajca
  • 2 žlici mleka
  • 3 žlice kakava
  • 100 g nasekljane temne čokolade
  • maslo za premaz modla
  • 30 g sladkorja v prahu za posip

Sestavine

  • 180 g zmehčanega masla
  • 225 g sladkorja
  • ¾ žličke mandljeve arome
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 180 g gladke moke
  • 75 g zmletih mandljev
  • 3 velika jajca
  • 2 žlici mleka
  • 3 žlice kakava
  • 100 g nasekljane temne čokolade
  • maslo za premaz modla
  • 30 g sladkorja v prahu za posip

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C, model za šarkelj (s prostornino 1,5 litra ali več) premažemo z maslom.

2

Maslo in sladkor penasto umešamo in dodamo mandljevo aromo. Moko zmešamo s pecilnim praškom in mletimi mandlji. V masleno zmes postopoma umešamo jajca in mešanico z moko tako, da dobro umešamo jajce, dodamo žlico mešanice z moko, nato v maso umešamo drugo jajce, ki mu sledi moka. Ko umešamo zadnje jajce, v maso stresemo preostalo mešanico z moko, dodamo mleko in zmešamo.

3

Polovico testa preložimo v drugo skledo. Kakav zmešamo s tremi žlicami vroče vode, da dobimo pasto, ki jo vmešamo v eno polovico testa. V drugo polovico vmešamo koščke čokolade. Z žlico izmenično obe vrsti testa polagamo v model. Z ročajem žlice povlečemo skozi testo, da dobimo marmoriran vzorec.

4

Kolač pečemo približno 40 minut, nato preverimo, ali je pečen. Palčko zapičimo v najgloblji del kolača, in če je pečen, je palčka čista, ko jo potegnemo iz njega. Peka traja 40 do 50 minut, odvisno od oblike in velikosti modla.

5

Pečen kolač pustimo v modlu 10 minut, nato ga poveznemo na kuhinjsko rešetko. Ko se ohladi, ga posujemo s sladkorjem v prahu, narežemo in postrežemo.

Priljubljeni recepti

Ješprenjka ali skuha

Ob svetovnem dnevu diabetesa (14. november) bomo pripravili to klasično dobroto na žlico, ki je več kot primerna tudi za sladkorne bolnike

Enostavno

Narastek iz mletega govejega mesa z rozinami

Južnoafriški bobotie

1 h 10 min
Enostavno

Pomarančna smetanova sladica z viskijem

Ravno prav sladka sladica za božično večerjo.

20 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.