© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Najboljše božično deblo

To božično deblo je res posebno, za piko na i pa pripravimo čudovit okras iz lističev

Najboljše božično deblo

To božično deblo je res posebno, za piko na i pa pripravimo čudovit okras iz lističev

Čas priprave 1 h 20 min + hlajenje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 8–10 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

biskvit

  • 5 jajc
  • 125 g svetlega sladkorja muskovado
  • 40 g kakava v prahu
  • 1⁄2 žličke sladke začimbne mešanice (glej nasvet)
  • 1⁄2 žličke mletega ingverja
  • ščep soli
  • beli kristalni sladkor za posipanje

maslena krema z brendijem za nadev

  • 100 g mehkega masla
  • 250 g presejanega sladkorja v prahu
  • 4 žlice brendija (lahko tudi ruma ali viskija)
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka

čokoladna krema za premaz

  • 100 g nasekljane temne čokolade
  • 1 dl sladke smetane
  • 25 g masla

okras

  • 75 g nasekljane bele čokolade
  • 10 svežih lovorovih listov ali neškropljenih cvetnih lističev vrtnic
  • sladkor v prahu za posip
  • jedilne zlate bleščice v pršilu ali prahu

Sestavine

biskvit

  • 5 jajc
  • 125 g svetlega sladkorja muskovado
  • 40 g kakava v prahu
  • 1⁄2 žličke sladke začimbne mešanice (glej nasvet)
  • 1⁄2 žličke mletega ingverja
  • ščep soli
  • beli kristalni sladkor za posipanje

maslena krema z brendijem za nadev

  • 100 g mehkega masla
  • 250 g presejanega sladkorja v prahu
  • 4 žlice brendija (lahko tudi ruma ali viskija)
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka

čokoladna krema za premaz

  • 100 g nasekljane temne čokolade
  • 1 dl sladke smetane
  • 25 g masla

okras

  • 75 g nasekljane bele čokolade
  • 10 svežih lovorovih listov ali neškropljenih cvetnih lističev vrtnic
  • sladkor v prahu za posip
  • jedilne zlate bleščice v pršilu ali prahu

Postopek

1

Plitev pekač velikosti 35 x 25 cm obložimo s papirjem za peko in pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Beljake in rumenjake ločimo. Beljake stepemo z električnim mešalnikom le toliko, da sneg obdrži obliko, nato dodamo polovico sladkorja, in sicer po 1 žlico naenkrat, ter stepamo, da sneg postane čvrst. Damo na stran. Rumenjake v čisti skledi stepamo s preostalim sladkorjem, da nastane svetla in puhasta masa. Dodamo presejan kakav, začimbe in sol ter nežno zmešamo, tako da z metlico za stepanje testo ročno nežno obračamo in privzdigujemo. Na enak način vmešamo najprej tretjino, nato pa še preostali sneg, da dobimo zračno testo. Postrgamo ga v model in enakomerno razporedimo. Biskvit pečemo 12 do 15 minut, da je prožen na dotik.

2

Velik kos papirja za peko posujemo z belim kristalnim sladkorjem. Biskvit zvrnemo na posladkan papir, nato z njega odluščimo papir, na katerem smo ga pekli. Pokrijemo ga s čisto kuhinjsko krpo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Obrežemo robove, nato plitvo zarežemo vzdolž ene od krajših stranic in od tam s pomočjo papirja zvijemo.

3

Za nadev z električnim mešalnikom 10 minut stepamo maslo, sladkor v prahu, brendi in vaniljo, da je masa svetla in puhasta. Biskvit razvijemo, tako da je krajša stranica obrnjena proti nam. Na biskvit s paletnim nožem namažemo masleno kremo, pri čemer konec, ki je najdlje od nas, pustimo brez nadeva. S pomočjo papirja rulado spet zvijemo.

4

Za čokoladno kremo damo čokolado v veliko skledo. Smetano in maslo damo v kozico ter ju nežno segrevamo toliko časa, da se maslo stopi in smetana skoraj zavre. Z mešanico prelijemo čokolado. Zmešamo, nato pustimo, da se ohladi in postane mazava; medtem jo občasno pomešamo. S kremo premažemo rulado in z vilicami naredimo vzorec lubja. Deblo za najmanj 30 minut postavimo v hladilnik.

5

Belo čokolado grobo nasekljamo in stopimo v nepregorni skledici, ki jo postavimo na kozico z nežno vrelo vodo, ali pa v mikrovalovni pečici v 15-sekundnih intervalih. Vmes čokolado večkrat pomešamo, nato z njo premažemo spodnjo stran lovorovih listov. Za 30 minut jih shranimo v hladilnik, nato lovorove liste nežno odluščimo od čokolade. Čokoladne liste položimo na rulado, nato rahlo poprašimo s sladkorjem v prahu in bleščicami in do postrežbe shranimo v hladilnik.

Mešanica sladkih zimskih začimb

1 žličko mletega cimeta, 1 žličko mletega ingverja, 1⁄4 žličke mletih nageljnovih žbic, ščep pimenta in ščep sveže naribanega muškatnega oreška dobro premešamo v skledici. Mešanico shranimo v čist steklen kozarček s pokrovom, ki dobro tesni.

Priljubljeni recepti

Losos z grahom in bobom v smetanovi omaki

Spomladanski losos, kot ga še ne poznate

Enostavno

Rženi kruh z datlji

Rženi kruhek z datlji bo pravi užitek!

40 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.