Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 3 žlice instantne kave
- 4 dl vrele vode
- 250 g maskarponeja
- 3 dl sladke smetane
- 30 g sladkorja v prahu
- 1 žlica kristalnega sladkorja
- 2 žlici brendija
- 14 piškotov savoiardov
- 80 g drobno sesekljane čokolade
- 2 žlici ruma
- 12 razpolovljenih mandljevih piškotov (amarettov)
- 2 žlici kavnega likerja
- 30 g praženih mandljevih lističev za okras
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 3 žlice instantne kave
- 4 dl vrele vode
- 250 g maskarponeja
- 3 dl sladke smetane
- 30 g sladkorja v prahu
- 1 žlica kristalnega sladkorja
- 2 žlici brendija
- 14 piškotov savoiardov
- 80 g drobno sesekljane čokolade
- 2 žlici ruma
- 12 razpolovljenih mandljevih piškotov (amarettov)
- 2 žlici kavnega likerja
- 30 g praženih mandljevih lističev za okras
Postopek
Kavo raztopimo v vreli vodi in jo ohladimo.
V skledi stepemo sladko smetano, dodamo maskarpone, sladkor v prahu in 0,5 dl kave ter zmešamo v gladko kremo. Kremo ohladimo. Preostalo kavo in žlico kristalnega sladkorja damo v majhno kozico in nežno segrevamo, da se sladkor raztopi; pustimo, da se sladkana kava ohladi.
Ohlajeno kavno razdelimo na tri dele. V en del vmešamo brendi in vanj pomočimo 7 piškotov savoiardov, ki jih nato drugega poleg drugega zložimo na podolgovat servirni pladenj. Pokrijemo jih s tretjino kavne kreme in potresemo s tretjino sesekljane čokolade. Drugi del kave zmešamo z rumom, vanj pomočimo mandljeve piškote in jih zložimo na čokolado. Pokrijemo jih z drugo tretjino kreme in potresemo s polovico preostale čokolade.
Preostalo kavo zmešamo s kavnim likerjem in vanj pomočimo preostalih 7 piškotov savoiardov. Zložimo jih na plast čokolade, pokrijemo s preostalo kremo in sladico postavimo v hladilnik za 24 ur. Pred postrežbo jo okrasimo z mandljevimi lističi in preostalo čokolado.