Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 3 žlice instantne kave
- 4 dl vrele vode
- 250 g maskarponeja
- 3 dl sladke smetane
- 30 g sladkorja v prahu
- 1 žlica kristalnega sladkorja
- 2 žlici brendija
- 14 piškotov savoiardov
- 80 g drobno sesekljane čokolade
- 2 žlici ruma
- 12 razpolovljenih mandljevih piškotov (amarettov)
- 2 žlici kavnega likerja
- 30 g praženih mandljevih lističev za okras
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 3 žlice instantne kave
- 4 dl vrele vode
- 250 g maskarponeja
- 3 dl sladke smetane
- 30 g sladkorja v prahu
- 1 žlica kristalnega sladkorja
- 2 žlici brendija
- 14 piškotov savoiardov
- 80 g drobno sesekljane čokolade
- 2 žlici ruma
- 12 razpolovljenih mandljevih piškotov (amarettov)
- 2 žlici kavnega likerja
- 30 g praženih mandljevih lističev za okras
Postopek
Kavo raztopimo v vreli vodi in jo ohladimo.
V skledi stepemo sladko smetano, dodamo maskarpone, sladkor v prahu in 0,5 dl kave ter zmešamo v gladko kremo. Kremo ohladimo. Preostalo kavo in žlico kristalnega sladkorja damo v majhno kozico in nežno segrevamo, da se sladkor raztopi; pustimo, da se sladkana kava ohladi.
Ohlajeno kavno razdelimo na tri dele. V en del vmešamo brendi in vanj pomočimo 7 piškotov savoiardov, ki jih nato drugega poleg drugega zložimo na podolgovat servirni pladenj. Pokrijemo jih s tretjino kavne kreme in potresemo s tretjino sesekljane čokolade. Drugi del kave zmešamo z rumom, vanj pomočimo mandljeve piškote in jih zložimo na čokolado. Pokrijemo jih z drugo tretjino kreme in potresemo s polovico preostale čokolade.
Preostalo kavo zmešamo s kavnim likerjem in vanj pomočimo preostalih 7 piškotov savoiardov. Zložimo jih na plast čokolade, pokrijemo s preostalo kremo in sladico postavimo v hladilnik za 24 ur. Pred postrežbo jo okrasimo z mandljevimi lističi in preostalo čokolado.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Torta z bombončki, ki se vsipajo iz vrečke
Čokoladna torta z bomboni je ena najboljših in najlepših presenečenj za otrokov rojstni dan.
Krompirjeva solata z drobnjakom in jogurtom
Krompirjeva solata v lahki različici – večino majoneze smo nadomestili z jogurtom in kislo smetano.
Kombuča (osnovni recept)
Ko obvladate osnovni recept za kombučo, jo lahko hitro nadgradite z novimi okusi