
Kaj boste skuhali danes?
Svinjski kare s sirom in marelicami
Marelica se izvrstno poda mesnim jedem.
Svinjski kare s sirom in marelicami
Marelica se izvrstno poda mesnim jedem.

Sestavine
- 1 kg svinjskega kareja (brez kosti)
- 100 g poltrdega sira
- 30 g suhih marelic
- malo mlete kumine
- 2 rožmarinovi vejici
- olje za peko
omaka
- sol
- poper
- 1 žlica masla
- 1 šalotka
- 2,5 dl rdečega vina
- 30–50 g hladnega masla

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 1 kg svinjskega kareja (brez kosti)
- 100 g poltrdega sira
- 30 g suhih marelic
- malo mlete kumine
- 2 rožmarinovi vejici
- olje za peko
omaka
- sol
- poper
- 1 žlica masla
- 1 šalotka
- 2,5 dl rdečega vina
- 30–50 g hladnega masla
Postopek
Na zgornji strani kareja naredimo z nožem dve globoki vzdolžni zarezi. Meso začinimo s soljo, poprom in kumino. Sir narežemo na trakove. Marelice nekoliko zmehčamo v vodi, nato pa narežemo na majhne kose. V eno mesno zarezo napolnimo marelice, v drugo pa sir. Meso povežemo z vrvico, da ohrani svojo obliko.
Pečico segrejemo na 200 °C. Meso v ponvi na vročem olju na vseh straneh lepo popečemo. Preložimo ga v pekač, dodamo rožmarinove vejice in pečemo v pečici približno eno uro. Vmes ga večkrat zalijemo s sokom, ki se izloča pri pečenju. Pečenko vzamemo iz pekača in prihranimo na toplem.
Medtem olupimo in drobno narežemo šalotko. K soku od pečenja dodamo malo masla, nato pa šalotko, ki jo zdušimo in zalijemo z rdečim vinom. Omako nekoliko povremo, obogatimo s hladnim maslom in začinimo. Meso narežemo na rezine in postrežemo s pripravljeno omako. Zraven ponudimo pečen krompir in korenček.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jabolčna pita s sneženimi kapicami
Palačinke z nadevom iz višenj in kremnega sira
Palačinke so večna klasika, pri izbiri nadeva pa si lahko privoščimo malce ustvarjalnosti