Kaj boste skuhali danes?
Srnji zrezki z brinovo omako in glaziranim grozdjem
Srnji zrezki z brinovo omako in glaziranim grozdjem
Sestavine
- 8 srnjih zrezkov (od stegna) po 80 g
- sol
- poper
- olje za peko
brinova omaka
- 2 dl divjačinske jušne osnove
- 10 zdrobljenih brinovih jagod
- 2 žlici gina
- 4 žlice sladke smetane
glazirano grozdje
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 200 g prebranega mešanega grozdja
- 4 žlice belega grozdnega soka ali vode
- 1 žlička masla
Kako iz gomoljev nastanejo vrhunske sladice
Sladice iz pese, korenja in sladkega krompirja? Avtorica knjige Slastno iz korenin Barbara Remec dokazuje, da so gomoljnice pravi čudež v kuhinji.
Te cheescake za praznična druženja lahko pripravite vnaprej
Za sezono prazničnih druženj smo pripravili šopek receptov za čudovite cheesecake, ki jih lahko pripravimo vnaprej in brez kompliciranja.
Kruh, ki bo na vrata privabil še sosede
Kako lepo je, ko na hladen dan zadiši po sveže pečenem kruhu. Zaradi buče in zimskih začimb pa bo ta kruh tako aromatičen, da se bodo na vratih hitro oglasili še sosedi.
Sestavine
- 8 srnjih zrezkov (od stegna) po 80 g
- sol
- poper
- olje za peko
brinova omaka
- 2 dl divjačinske jušne osnove
- 10 zdrobljenih brinovih jagod
- 2 žlici gina
- 4 žlice sladke smetane
glazirano grozdje
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 200 g prebranega mešanega grozdja
- 4 žlice belega grozdnega soka ali vode
- 1 žlička masla
Postopek
Zrezke začinimo s soljo in poprom. Na obeh straneh jih popečemo v ponvi na vročem olju, nato pa pečemo v prej ogreti pečici pri 160 °C približno 4 do 6 minut. Zrezke vzamemo iz pečice in na toplem prihranimo.
Brinovo omako pripravimo tako, da divjačinsko jušno osnovo nalijemo v ponev, v kateri smo popekli zrezke, dodamo zdrobljene brinove jagode in hitro zavremo. Vmešamo gin in sladko smetano, odstavimo in po okusu še malo začinimo.
V teflonski ponvi karameliziramo sladkor v prahu. Dodamo grozdne jagode in pretresemo. Zalijemo z grozdnim sokom in kuhljamo toliko časa, da se karamel popolnoma raztopi. Vmešamo maslo in odstavimo.
Zrezke postrežemo z brinovo omako in glaziranim grozdjem. Kot priloga odlično teknejo kroketi.
Nasvet
Če nimamo pripravljene divjačinske osnove, lahko na hitro pripravimo njen nadomestek. Na malo olja temno popražimo pol žlice paradižnikove mezge, zalijemo s kančkom belega vina, dodamo kocko omake za pečenko in 2,5 dl vode. Dodamo še žličko mlete začimbne mešanice za divjačino in kuhamo 5 minut.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Božični puran s prilogo iz suhih sliv in jabolčnimi krhlji
Za božič se spodobi slavnostna pojedina.
Postrvi z regratom in pretisnjenim krompirjem
Čevapčiči na rožmarinovih vejicah
Za malce dodane svežine in arome smo uporabili rožmarin