Kaj boste skuhali danes?
Srnji zrezki z brinovo omako in glaziranim grozdjem
Srnji zrezki z brinovo omako in glaziranim grozdjem
Sestavine
- 8 srnjih zrezkov (od stegna) po 80 g
- sol
- poper
- olje za peko
brinova omaka
- 2 dl divjačinske jušne osnove
- 10 zdrobljenih brinovih jagod
- 2 žlici gina
- 4 žlice sladke smetane
glazirano grozdje
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 200 g prebranega mešanega grozdja
- 4 žlice belega grozdnega soka ali vode
- 1 žlička masla
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 8 srnjih zrezkov (od stegna) po 80 g
- sol
- poper
- olje za peko
brinova omaka
- 2 dl divjačinske jušne osnove
- 10 zdrobljenih brinovih jagod
- 2 žlici gina
- 4 žlice sladke smetane
glazirano grozdje
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 200 g prebranega mešanega grozdja
- 4 žlice belega grozdnega soka ali vode
- 1 žlička masla
Postopek
Zrezke začinimo s soljo in poprom. Na obeh straneh jih popečemo v ponvi na vročem olju, nato pa pečemo v prej ogreti pečici pri 160 °C približno 4 do 6 minut. Zrezke vzamemo iz pečice in na toplem prihranimo.
Brinovo omako pripravimo tako, da divjačinsko jušno osnovo nalijemo v ponev, v kateri smo popekli zrezke, dodamo zdrobljene brinove jagode in hitro zavremo. Vmešamo gin in sladko smetano, odstavimo in po okusu še malo začinimo.
V teflonski ponvi karameliziramo sladkor v prahu. Dodamo grozdne jagode in pretresemo. Zalijemo z grozdnim sokom in kuhljamo toliko časa, da se karamel popolnoma raztopi. Vmešamo maslo in odstavimo.
Zrezke postrežemo z brinovo omako in glaziranim grozdjem. Kot priloga odlično teknejo kroketi.
Nasvet
Če nimamo pripravljene divjačinske osnove, lahko na hitro pripravimo njen nadomestek. Na malo olja temno popražimo pol žlice paradižnikove mezge, zalijemo s kančkom belega vina, dodamo kocko omake za pečenko in 2,5 dl vode. Dodamo še žličko mlete začimbne mešanice za divjačino in kuhamo 5 minut.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Domači malinovec
Sladoledna terina
Julij in avgust kličeta po zamrznjenih sladicah. Pa ne le po sladoledu na palčki, v kornetu, lončku ali skledici, ampak tudi po nadgrajenih ledenih posladkih, ki jih zlepa ne pozabimo.
Vaniljevi piščančki na palčki
Piščančki na palčki so različica priljubljenih tortic na palčki. Pripravite jih lahko za gregorjevo, veliko noč ali kar tako. Z veseljem bodo pomagali tudi otroci.