Kaj boste skuhali danes?
Stegno divjega prašiča s kroketi iz topinamburja
Da bo vaš jedilnik, bolj pester pripravite stegno divjega prašiča
Stegno divjega prašiča s kroketi iz topinamburja
Da bo vaš jedilnik, bolj pester pripravite stegno divjega prašiča
Sestavine
- 1,5 kg stegna divjega prašiča (skrbno očiščenega in brez kosti)
- 60 g svinjske masti
- 2,5 dl piva
- 2 čebuli
- 4 žlice ribezovega želeja ali marmelade
- 1 žlička jedilnega škroba
- 4 žlice sladke smetane
- 5 dl divjačinske jušne osnove
- moka, jajce in bele drobtine za paniranje
- olje za cvrenje
kroketi iz topinamburja
- sol
- poper
- 250 g topinamburja
- 100 g moke
- 1 jajce
- 100 g kuhanega, olupljenega in drobno narezanega kostanja
- 50 g prekajene gnjati, narezane na drobne kocke
- muškatni orešek
S temi nasveti bo vaš parmezan ostal svež dlje
Parmezan je pravi zaklad italijanske kulinarike, zato je treba nanj ustrezno paziti. Upoštevajte naše nasvete, da bo ostal svež in okusen še dlje.
Tradicionalni slovenski zajtrk malo drugače: mafini z jabolčno čežano
Mafini z jabolčno čežano so lahkotna sladka različica slovenskega tradicionalnega zajtrka, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru.
Matevž: najboljši recept za slovensko klasiko, ki nikoli ne razočara
Če smo odkriti, matevž ni ravno kulinarični presežek. Je pa domač, iskren in pomemben del naše tradicije. Naučite se pripraviti kar najboljšega.
Sestavine
- 1,5 kg stegna divjega prašiča (skrbno očiščenega in brez kosti)
- 60 g svinjske masti
- 2,5 dl piva
- 2 čebuli
- 4 žlice ribezovega želeja ali marmelade
- 1 žlička jedilnega škroba
- 4 žlice sladke smetane
- 5 dl divjačinske jušne osnove
- moka, jajce in bele drobtine za paniranje
- olje za cvrenje
kroketi iz topinamburja
- sol
- poper
- 250 g topinamburja
- 100 g moke
- 1 jajce
- 100 g kuhanega, olupljenega in drobno narezanega kostanja
- 50 g prekajene gnjati, narezane na drobne kocke
- muškatni orešek
Postopek
Meso temeljito speremo pod tekočo vodo, nato pa osušimo, začinimo s soljo in poprom ter damo v primeren pekač. V kozici z ročajem močno segrejemo svinjsko mast in z njo prelijemo meso v pekaču. Meso vse naokrog popečemo, dolijemo pivo, nato pa pokrito pečemo v prej ogreti pečici pri 160 °C uro do uro in pol. Meso med peko večkrat prelijemo s sokom od pečenja.
Medtem olupimo čebulo, jo grobo narežemo in 20 minut pred koncem peke dodamo k mesu ter vse skupaj dušimo. Pečenko vzamemo iz pečice in jo na toplem prihranimo.
Omako pretlačimo in dodamo ribezov žele. Jedilni škrob gladko zmešamo s sladko smetano. Omaki dodamo divjačinsko jušno osnovo, zavremo in povežemo z jedilnim škrobom; po okusu začinimo.
Topinambur dobro operemo in skrtačimo, ga v lupini skuhamo, odcedimo, olupimo in počakamo, da preostala tekočina izpari. Še topel topinambur pretlačimo skozi stiskalnico za krompir, dodamo preostale sestavine, začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom ter dobro zmešamo. Maso napolnimo v brizgalno vrečko z velikim gladkim nastavkom.
Na pomokano delovno površino nabrizgamo trakove. Razrežemo jih na poljubne dolžine, paniramo v moki, jajcu in drobtinah, potem pa ocvremo v zadostni količini vročega olja. Krokete s penovko poberemo iz maščobe in dobro odcedimo na kuhinjski mreži ali papirnatem prtiču.
Pečeno stegno divjega prašiča narežemo na tanke rezine, serviramo na krožnike, pokapamo z omako in ponudimo s pripravljenimi kroketi.