© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Stegno divjega prašiča s kroketi iz topinamburja

Da bo vaš jedilnik, bolj pester pripravite stegno divjega prašiča

Stegno divjega prašiča s kroketi iz topinamburja

Da bo vaš jedilnik, bolj pester pripravite stegno divjega prašiča

Čas priprave 2 h
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4–6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
stegno-divjega-prasica-s-kroketi-iz-topinamburja-3_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 1,5 kg stegna divjega prašiča (skrbno očiščenega in brez kosti)
  • 60 g svinjske masti
  • 2,5 dl piva
  • 2 čebuli
  • 4 žlice ribezovega želeja ali marmelade
  • 1 žlička jedilnega škroba
  • 4 žlice sladke smetane
  • 5 dl divjačinske jušne osnove
  • moka, jajce in bele drobtine za paniranje
  • olje za cvrenje

kroketi iz topinamburja

  • sol
  • poper
  • 250 g topinamburja
  • 100 g moke
  • 1 jajce
  • 100 g kuhanega, olupljenega in drobno narezanega kostanja
  • 50 g prekajene gnjati, narezane na drobne kocke
  • muškatni orešek

Sestavine

  • 1,5 kg stegna divjega prašiča (skrbno očiščenega in brez kosti)
  • 60 g svinjske masti
  • 2,5 dl piva
  • 2 čebuli
  • 4 žlice ribezovega želeja ali marmelade
  • 1 žlička jedilnega škroba
  • 4 žlice sladke smetane
  • 5 dl divjačinske jušne osnove
  • moka, jajce in bele drobtine za paniranje
  • olje za cvrenje

kroketi iz topinamburja

  • sol
  • poper
  • 250 g topinamburja
  • 100 g moke
  • 1 jajce
  • 100 g kuhanega, olupljenega in drobno narezanega kostanja
  • 50 g prekajene gnjati, narezane na drobne kocke
  • muškatni orešek

Postopek

1

Meso temeljito speremo pod tekočo vodo, nato pa osušimo, začinimo s soljo in poprom ter damo v primeren pekač. V kozici z ročajem močno segrejemo svinjsko mast in z njo prelijemo meso v pekaču. Meso vse naokrog popečemo, dolijemo pivo, nato pa pokrito pečemo v prej ogreti pečici pri 160 °C uro do uro in pol. Meso med peko večkrat prelijemo s sokom od pečenja.

2

Medtem olupimo čebulo, jo grobo narežemo in 20 minut pred koncem peke dodamo k mesu ter vse skupaj dušimo. Pečenko vzamemo iz pečice in jo na toplem prihranimo.

3

Omako pretlačimo in dodamo ribezov žele. Jedilni škrob gladko zmešamo s sladko smetano. Omaki dodamo divjačinsko jušno osnovo, zavremo in povežemo z jedilnim škrobom; po okusu začinimo.

4

Topinambur dobro operemo in skrtačimo, ga v lupini skuhamo, odcedimo, olupimo in počakamo, da preostala tekočina izpari. Še topel topinambur pretlačimo skozi stiskalnico za krompir, dodamo preostale sestavine, začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom ter dobro zmešamo. Maso napolnimo v brizgalno vrečko z velikim gladkim nastavkom.

5

Na pomokano delovno površino nabrizgamo trakove. Razrežemo jih na poljubne dolžine, paniramo v moki, jajcu in drobtinah, potem pa ocvremo v zadostni količini vročega olja. Krokete s penovko poberemo iz maščobe in dobro odcedimo na kuhinjski mreži ali papirnatem prtiču.

6

Pečeno stegno divjega prašiča narežemo na tanke rezine, serviramo na krožnike, pokapamo z omako in ponudimo s pripravljenimi kroketi.

Priljubljeni recepti

Namaz iz bučnic

Namaz je odličen z vsemi vrstami kruha, najbolj pa se poda na opečene rezine rženega kruha.

25 min
Enostavno

Ajdov veganski kari

če tradicionalni riž zamenjamo za ajdovo kašo pričaramo še bolj globok okus

40 min
Enostavno

Gobe s sirom in pehtranom

Polnjeni šampinjoni malo drugače

15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.