
Kumarična solata s popečeno tunino
Slastna in sveža poletna solata s kumarami in tunino
Kumarična solata s popečeno tunino
Slastna in sveža poletna solata s kumarami in tunino

Sestavine
- 3 žlice sojine omake
- 2 žlici sezamovega olja
- 1 žlička strtega črnega popra
- 1 žlica sončničnega olja
- 400 g steakov rumenoplavutega tuna
- 1 žlica popraženih in rahlo strtih koriandrovih semen, ko postrežemo
solata
- 3 kumare
- 1 bela redkev (daikon; namesto tega lahko uporabimo tudi več rdečih redkvic)
- 8 rdečih redkvic
- košček ingverja
- 2 žlici vloženega ingverja za suši (po želji)
- 2 lista alge nori
- 3 žlice mirina
- velik šopek koriandra
- 1 rdeč čili
preliv
- sok 1 limete
- 4 žlice navadnega jogurta
- 1 žlica sojine omake
- 1 žlička vasabija (oziroma po okusu)

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Viralna pita, ki navdušuje z okusom in nizkimi kalorijami
Spanakopita, znana grška pita s špinačo in feto, slovi po hrustljavosti in bogatem okusu. Za manj kalorično različico smo za vas poiskali viralni recept.
Sestavine
- 3 žlice sojine omake
- 2 žlici sezamovega olja
- 1 žlička strtega črnega popra
- 1 žlica sončničnega olja
- 400 g steakov rumenoplavutega tuna
- 1 žlica popraženih in rahlo strtih koriandrovih semen, ko postrežemo
solata
- 3 kumare
- 1 bela redkev (daikon; namesto tega lahko uporabimo tudi več rdečih redkvic)
- 8 rdečih redkvic
- košček ingverja
- 2 žlici vloženega ingverja za suši (po želji)
- 2 lista alge nori
- 3 žlice mirina
- velik šopek koriandra
- 1 rdeč čili
preliv
- sok 1 limete
- 4 žlice navadnega jogurta
- 1 žlica sojine omake
- 1 žlička vasabija (oziroma po okusu)
Postopek
V plitvi skledi z metlico zmešamo sojino omako, sezamovo olje in poper. V oplasteni ponvi segrejemo sončnično olje. Steake po obeh straneh popečemo do želene stopnje. Prenesemo jih v posodo z marinado in za 1 uro postavimo v hladilnik, nato jih obrnemo in pustimo, dokler ne pripravimo solate.
Kumare olupimo, razpolovimo, jim odstranimo semena in jih narežemo na tanke trakove ali spiraliziramo (narežemo s spiralnim rezalnikom). Belo redkev olupimo in narežemo na tanke trakove ali spiraliziramo, rdeče redkvice očistimo in narežemo na tanke kolute. Sveži ingver olupimo in narežemo na tanke vžigalice, vloženi ingver drobno nasekljamo, lista alge nori narežemo na trakove. Koriander nasekljamo, čiliju odstranimo semena in ga prav tako nasekljamo.
Vso zelenjavo damo v veliko servirno skledo, dodamo oba ingverja in algo nori. Pokapamo z mirinom in limetinim sokom, nato dodamo koriander in čili. Pomešamo in pustimo počivati 20 minut.
Vse sestavine za preliv zmešamo z metlico. Tunino narežemo na rezine in jih razporedimo na solato, nato vse posujemo s popraženimi in rahlo strtimi koriandrovimi semeni ter pokapamo s prelivom.