
Kaj boste skuhali danes?
Solata iz paradižnika, avokada in koruze s pinjenčevim prelivom
Solata iz paradižnika, avokada in koruze s pinjenčevim prelivom

Sestavine
- 125 g rustikalnega kruha, najbolje z drožmi (brez skorje)
- 2 žlici polnomastnega mleka
- 2 ½ žlice oljčnega olja
- 2 koruzna storža (lahko uporabimo tudi koruzo iz pločevinke)
- 2 velika zrela avokada
- sok 1 velike limete
- 2 mladi čebulici (po možnosti rdeči)
- 600 g paradižnikov (po možnosti različnih barv in velikosti)
- sol
- poper
preliv
- 115 g majoneze
- kanček dijonske gorčice
- ½ majhnega stroka česna
- 5 g drobnjaka
- 1,25 dl pinjenca

Korak za korakom do popolne domače marmelade
Domača marmelada je najboljša. Z našimi nasveti za kuhanje, steriliziranje kozarcev in shranjevanje, boste vedno dosegli popoln rezultat.

Čajota: nenavadna buča, ki paše v skoraj vsak recept
Čajota je po videzu gotovo najbolj nenavadna buča. Spominja na kaktus ali zeleno hruško z bodicami, ki je kot kameleon v kuhinji, saj se odlično prilagodi vsem receptom.

5 receptov za lazanjo, ki vas bodo navdušili
Kakšna sreča, da je Italija tako blizu, da se je vpliv njene kuhinje tako lepo udomačil tudi pri nas. In še večja sreča, da je njihova kulinarika tako dostopna!
Sestavine
- 125 g rustikalnega kruha, najbolje z drožmi (brez skorje)
- 2 žlici polnomastnega mleka
- 2 ½ žlice oljčnega olja
- 2 koruzna storža (lahko uporabimo tudi koruzo iz pločevinke)
- 2 velika zrela avokada
- sok 1 velike limete
- 2 mladi čebulici (po možnosti rdeči)
- 600 g paradižnikov (po možnosti različnih barv in velikosti)
- sol
- poper
preliv
- 115 g majoneze
- kanček dijonske gorčice
- ½ majhnega stroka česna
- 5 g drobnjaka
- 1,25 dl pinjenca
Postopek
Kruh natrgamo na koščke, ga damo v skledo ter prelijemo z mlekom in žlico vode. Koščki naj se namakajo 20 minut; nato jih rahlo ožmemo, da odcedimo nekaj odvečne tekočine, toda ne vse. V veliki ponvi segrejemo 2 žlici olja. Kruh popražimo na zmerni temperaturi in ga občasno obrnemo. Ko se zlato rjavo zapeče in dobi hrustljavo skorjo, znižamo temperaturo in počakamo, da se koščki dobro pregrejejo. Nato jih solimo, popramo, obrnemo ter pražimo še približno 15 minut. Pečico segrejemo na 200 °C.
Medtem v plitvem pekaču primemo koruzni storž, tako da stoji pokonci. Z ostrim nožem ga obrežemo in sproti odstranjujemo zrna. Enako storimo z drugim storžem. Zrna premešamo s ½ žlice olja ter malce soli in popra. Postavimo v pečico za 20 minut; po 15 minutah premešamo. Zrna naj bodo na robovih rahlo zapečena.
Pripravimo preliv. Česen nastrgamo, drobnjak narežemo na kratke koščke. Stresemo ju v skledo skupaj z majonezo in gorčico ter postopoma vmešamo pinjenec. Pazimo, da v mešanici ni grudic majoneze.
Čebulici očistimo in ju poševno narežemo na rezine. Paradižnike narežemo vodoravno ali jih razpolovimo, če so majhni. Avokada razpolovimo, jima odstranimo koščico in polovice narežemo. Avokadovim rezinam odstranimo lupino, jih damo v široko in plitvo servirno skledo ter prelijemo z limetinim sokom. Obrnemo jih ter jih solimo in popramo. Dodamo preostale sestavine in premešamo. Nekaj preliva prelijemo po solati, preostanek pa postrežemo v skledici.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Karamelni puding z grozdjem
Pražen sladki krompir in brstični ohrovt s poširanimi jajci
Odličen in nasiten vegi obrok, ki ga popestrijo poširana jajca
Osličev file s smetanovo omako in pinjolami
Jagodni sirup s kardamomom
Pisana osvežitev za poletne dni - namesto jagod lahko uporabimo tudi maline