
Sestavine
- 250 g moke
- 350 g naribanih olupljenih jabolk
- 150 g masla
- 300 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 3 jajca
- 40 g grenkega kakava
- 1 zavitek pecilnega praška
- 150 g marelične marmelade
preliv
- 150 g temne ali mlečne čokolade (po okusu)
- model za šarkelj
- maslo in moka za model

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.
Sestavine
- 250 g moke
- 350 g naribanih olupljenih jabolk
- 150 g masla
- 300 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 3 jajca
- 40 g grenkega kakava
- 1 zavitek pecilnega praška
- 150 g marelične marmelade
preliv
- 150 g temne ali mlečne čokolade (po okusu)
- model za šarkelj
- maslo in moka za model
Postopek
Maslo, sladkor in vaniljin sladkor penasto stepemo. Med stepanjem dodamo še jajca in stepamo tako dolgo, da dobimo kremasto zmes. Dodamo presejano moko s pecilnim praškom, kakav in naribana jabolka.
Pečico segrejemo na 200 °C. Model za šarkelj namažemo z maslom in posujemo z moko. Testo vlijemo v model. V testo z žlico narahlo vmešamo marmelado.
Kolač postavimo v pečico in ga pečemo približno 35 minut. Pustimo, da se ohladi, nato ga vzamemo iz modela.
Čokolado stopimo nad soparo, jo nalijemo v dresirno vrečko in počasi prelijemo po kolaču. Pustimo, da se čokolada ohladi, in postrežemo.
Nasvet
Če imamo modelčke za drobne male potice, lahko pripravljeno maso nadevamo tudi vanje, le čas peke skrajšamo na približno 15 minut. Drobne male potičke razveselijo otroke (vsak jih lahko sam tudi domiselno okrasi!) in so odlična izbira za skupinska praznovanja.