Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 250 g moke
- 350 g naribanih olupljenih jabolk
- 150 g masla
- 300 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 3 jajca
- 40 g grenkega kakava
- 1 zavitek pecilnega praška
- 150 g marelične marmelade
preliv
- 150 g temne ali mlečne čokolade (po okusu)
- model za šarkelj
- maslo in moka za model
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 250 g moke
- 350 g naribanih olupljenih jabolk
- 150 g masla
- 300 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 3 jajca
- 40 g grenkega kakava
- 1 zavitek pecilnega praška
- 150 g marelične marmelade
preliv
- 150 g temne ali mlečne čokolade (po okusu)
- model za šarkelj
- maslo in moka za model
Postopek
Maslo, sladkor in vaniljin sladkor penasto stepemo. Med stepanjem dodamo še jajca in stepamo tako dolgo, da dobimo kremasto zmes. Dodamo presejano moko s pecilnim praškom, kakav in naribana jabolka.
Pečico segrejemo na 200 °C. Model za šarkelj namažemo z maslom in posujemo z moko. Testo vlijemo v model. V testo z žlico narahlo vmešamo marmelado.
Kolač postavimo v pečico in ga pečemo približno 35 minut. Pustimo, da se ohladi, nato ga vzamemo iz modela.
Čokolado stopimo nad soparo, jo nalijemo v dresirno vrečko in počasi prelijemo po kolaču. Pustimo, da se čokolada ohladi, in postrežemo.
Nasvet
Če imamo modelčke za drobne male potice, lahko pripravljeno maso nadevamo tudi vanje, le čas peke skrajšamo na približno 15 minut. Drobne male potičke razveselijo otroke (vsak jih lahko sam tudi domiselno okrasi!) in so odlična izbira za skupinska praznovanja.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Špinačna rulada s kremnim sirom in sušenimi paradižniki
Začinjeni friandi
Friandi so mandljevi kolački, priljubljeni zlasti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.
Mariniran rostbif na žaru
Šunka v testu
Šunka v testu je še ena velikonočna klasika, ki ne sme manjkati na praznični mizi.