Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 250 g moke
- 350 g naribanih olupljenih jabolk
- 150 g masla
- 300 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 3 jajca
- 40 g grenkega kakava
- 1 zavitek pecilnega praška
- 150 g marelične marmelade
preliv
- 150 g temne ali mlečne čokolade (po okusu)
- model za šarkelj
- maslo in moka za model
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
- 250 g moke
- 350 g naribanih olupljenih jabolk
- 150 g masla
- 300 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 3 jajca
- 40 g grenkega kakava
- 1 zavitek pecilnega praška
- 150 g marelične marmelade
preliv
- 150 g temne ali mlečne čokolade (po okusu)
- model za šarkelj
- maslo in moka za model
Postopek
Maslo, sladkor in vaniljin sladkor penasto stepemo. Med stepanjem dodamo še jajca in stepamo tako dolgo, da dobimo kremasto zmes. Dodamo presejano moko s pecilnim praškom, kakav in naribana jabolka.
Pečico segrejemo na 200 °C. Model za šarkelj namažemo z maslom in posujemo z moko. Testo vlijemo v model. V testo z žlico narahlo vmešamo marmelado.
Kolač postavimo v pečico in ga pečemo približno 35 minut. Pustimo, da se ohladi, nato ga vzamemo iz modela.
Čokolado stopimo nad soparo, jo nalijemo v dresirno vrečko in počasi prelijemo po kolaču. Pustimo, da se čokolada ohladi, in postrežemo.
Nasvet
Če imamo modelčke za drobne male potice, lahko pripravljeno maso nadevamo tudi vanje, le čas peke skrajšamo na približno 15 minut. Drobne male potičke razveselijo otroke (vsak jih lahko sam tudi domiselno okrasi!) in so odlična izbira za skupinska praznovanja.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Mangov smuti s kurkumo
Kruhki bagel
Kruhki bagel ali bagli, kot jim pravimo po domače, izvirajo iz Poljske, priljubljeni pa so po vsem svetu. Posebni so zato, ker jih pred peko za kratek čas damo v krop, da dobijo intenzivnejšo barvo skorjice in postanejo značilno žvečljivi.