© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Smrečica s pestom in sirom

Smrečica s pestom in sirom

Čas priprave 45 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 10 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 2 zavitka (po približno 275 g) razvaljanega listnatega testa
  • 6 žlic pesta
  • 100 g čedarja, parmezana ali grojerja
  • 1 razžvrkljano jajce
  • pomake po izbiri (kisla smetana, kečap ...), ko postrežemo (po želji)

Sestavine

  • 2 zavitka (po približno 275 g) razvaljanega listnatega testa
  • 6 žlic pesta
  • 100 g čedarja, parmezana ali grojerja
  • 1 razžvrkljano jajce
  • pomake po izbiri (kisla smetana, kečap ...), ko postrežemo (po želji)

Postopek

1

Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Roli testa razvijemo in pustimo na papirju za peko. En kos testa premažemo s pestom, nato ga posujemo s polovico naribanega sira. Na vrh položimo drugi kos testa, tako da je papir zgoraj, in ga pritisnemo, da se plasti sprimeta. Odstranimo zgornji list papirja.

2

Izrežemo obliko smrečice – velik trikotnik z manjšim štorom na dnu. Pri tem porabimo čim več testa. Iz obrezkov izrežemo zvezdico za na vrh smrečice. Preostale obrezke prihranimo. Smrečico prenesemo na velik plitev pekač, jo premažemo z razžvrkljanim jajcem, nato enako naredimo z zvezdico in jo pritisnemo na vrh smrečice. Preostali sir posujemo po smrečici in ga nežno pritisnemo, da se prime testa.

3

V stranici smrečice zarežemo vodoravne črte približno 1 cm narazen, tako da na sredini ostane pas za deblo, širok približno 2 cm. Trakove testa nekajkrat zasukamo in jih prilepimo nazaj na papir za peko. To naredimo z vsemi trakovi. Tudi obrezke narežemo na trakove in jih zasukamo na enak način, da dobimo palčke. Razporedimo jih na drug pekač.

4

Smrečico pečemo 20 do 25 minut, da se zlato obarva, palčke na drugem pekaču pa 12 do 15 minut. Smrečico in palčke postrežemo tople, po želji z najljubšimi pomakami.

Za kasneje

Na koncu 3. točke lahko smrečico in palčke zavijemo ter shranimo v hladilnik za največ 2 dni ali zamrznemo za 2 meseca.

Priljubljeni recepti

Mlečni riž z jagodami v šeriju

Mlečni riž ali arroz con leche, kot mu pravijo v Španiji

50 min
Enostavno

Pomladna torta

Čokoladna torta, pri kateri pokažete svojo kreativnost.

2 h 30 min
Zahtevno

Pečeni kosmiči z robidnicami in jabolki

Pečeni kosmiči zahtevajo nekaj predpriprave, a je rezultat res vreden truda

1 h
Enostavno

Drobljenec z jagodami in rabarbaro

Imate poln vrt jagod in rabarbare? Pripravite prikupno rožnato sladico s hrustljavim posipom in jo ponudite toplo z vaniljevim sladoledom.

50 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.