Kaj boste skuhali danes?
Sirov fondi v pečeni buči
Sirov fondi v pečeni buči
Sestavine
- 1 cela buča (velikost glede na število oseb)
za 3–4 dl fondija
- 100 g naribanega sira emmental
- 100 g naribanega sira grojer ali raclette
- 100 g naribanega sira cheddar
- 1 žlica koruznega škroba
- 100 g crème fraîche
- 2 žlici belega vina
- 1 šalotka
- 1 strok česna
ko postrežemo
- droben pečen ali kuhan krompir
- hrustljav kruh
- grisini
- listi cikorije
5 trikov za brezskrbno praznično peko
Manj kot 50 dni nas loči do božiča in vseh sladkosti, ki jih prinaša. Da bo vse nared pravi čas in brez nepotrebnega stresa, upoštevajte spodnje nasvete.
Ko enkrat poskusite to rulado, krompirja ne boste več jedli po starem
Krompirjeva rulada s sirom in mesom je razkošna, a hkrati presenetljivo preprosta jed, ki združuje vse, kar imamo radi – krompir, sir in mesni nadev.
Kultni namaz, ki ga vsaka družina pripravlja malce po svoje
Nežen in rahlo pikanten, preprost, a vendar poseben – liptaver je klasičen namaz, brez katerega nekoč ni minilo nobeno družinsko slavje. Čas je, da obudimo to tradicijo.
Sestavine
- 1 cela buča (velikost glede na število oseb)
za 3–4 dl fondija
- 100 g naribanega sira emmental
- 100 g naribanega sira grojer ali raclette
- 100 g naribanega sira cheddar
- 1 žlica koruznega škroba
- 100 g crème fraîche
- 2 žlici belega vina
- 1 šalotka
- 1 strok česna
ko postrežemo
- droben pečen ali kuhan krompir
- hrustljav kruh
- grisini
- listi cikorije
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Bučo pripravimo tako, kot bi jo za rezbarjenje: odrežemo vrh ali »pokrov« buče in izdolbemo vsa semena in vlakna. Pokrov damo nazaj na bučo, jo položimo na masiven nizek pekač in postavimo v pečico. Majhna buča bo pečena že v pol ure, kilogram težka buča v eni uri, 1,5 kg težka buča pa potrebuje uro in pol. (Tudi vsaka večja buča bo pečena v poldrugi uri; ko buča doseže določeno velikost, se namreč poveča njena prostornina, meso pa je vedno približno enake debeline.)
Naribane sire zmešamo s koruznim škrobom, da so popolnoma pomokani in ni odvečnega škroba. Pečeno vzamemo iz pečice, »pokrov« zavržemo in temperaturo v pečici povišamo na 200 °C. V bučo v plasteh dodamo sir, kislo smetano, belo vino, nasekljano šalotko in strt česen. Bučo vrnemo v pečico in pečemo 30 minut oziroma tako dolgo, da se sir stopi in brbota. Fondi jemo z žlico in ob stopljenem siru zajemamo tudi mehke koščke pečene buče.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pisana domača čokolada
V pisano domačo čokolado lahko pretopite preostanek velikonočnih jajčk in zajčkov