© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Račji ragu s širokimi rezanci in rumeno kolerabo

Račji ragu in koleraba bosta poskrbela za bogate okuse

Račji ragu s širokimi rezanci in rumeno kolerabo

Račji ragu in koleraba bosta poskrbela za bogate okuse

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Račji ragu s širokimi rezanci in rumeno kolerabo

Sestavine

ragu

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 kosa račjih prsi brez kože
  • 1 čebula
  • sol
  • 2 stroka česna
  • majhen šopek peteršilja
  • 8 vejic timijana
  • 1 žlička sladke paprike
  • 1,5 dl rdečega vina
  • 1 žlica paradižnikove mezge (koncentrata)
  • 1 pločevinka (400 g) paradižnika (pelatov)
  • 2 dl jušne osnove
  • 1 žlička rdečega vinskega kisa
  • 1 žlica temnih rozin

testenine

  • 250 g svežih širokih rezancev (pappardelle)
  • 750 g rumene kolerabe

ko postrežemo

  • popražene pinjole
  • parmezan
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

ragu

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 kosa račjih prsi brez kože
  • 1 čebula
  • sol
  • 2 stroka česna
  • majhen šopek peteršilja
  • 8 vejic timijana
  • 1 žlička sladke paprike
  • 1,5 dl rdečega vina
  • 1 žlica paradižnikove mezge (koncentrata)
  • 1 pločevinka (400 g) paradižnika (pelatov)
  • 2 dl jušne osnove
  • 1 žlička rdečega vinskega kisa
  • 1 žlica temnih rozin

testenine

  • 250 g svežih širokih rezancev (pappardelle)
  • 750 g rumene kolerabe

ko postrežemo

  • popražene pinjole
  • parmezan

Postopek

1

Čebulo drobno sesekljamo. Peteršilju osmukamo lističe (prihranimo jih za posip), stebelca pa drobno sesekljamo. Timijanu osmukamo lističe.

2

V veliki globoki ponvi na visoki temperaturi segrejemo 1 žlico oljčnega olja in na njem popekamo račje prsi po 2 minuti na vsaki strani, da se lepo rjavo obarvajo. Prihranimo. Maščobo iz ponve prelijemo v skledico (po želji jo prihranimo za drugo jed) in temperaturo znižamo na srednjo stopnjo. V ponev dodamo preostalo oljčno olje, dodamo čebulo, koromačeva semena in dober ščep soli ter pražimo 5   minut, da se čebula začne mehčati. Dodamo strt česen, lovorov list, peteršiljeva stebelca, timijanove lističe in sladko papriko. Dobro premešamo in pražimo še 2 minuti.

3

Povišamo temperaturo, prilijemo vino in kuhamo 2 minuti, da malo povre. Dodamo paradižnikovo mezgo in pelate ter prilijemo jušno osnovo. Pomešamo in zavremo, nato temperaturo znižamo in v ponev vrnemo račje prsi. Pokrijemo in nežno kuhamo 40 do 45 minut ali toliko časa, da je meso mehko.

4

Račje prsi s penovko vzamemo iz ponve in jih damo v skledo, temperaturo pa spet povišamo in paradižnikovo omako reduciramo 10 minut, da je tako gosta, da bo lepo oblila testenine. Z dvojimi vilicami natrgamo račje meso, nato ga vrnemo v omako. Dodamo kis in rozine, nato solimo in popramo po okusu. Prihranimo.

5

Pred postrežbo pripravimo testenine. Kolerabo olupimo in razrežemo na debele rezine, ki jih z lupilnikom za zelenjavo narežemo na široke trakove. V velikem loncu zavremo dobro osoljeno vodo, dodamo široke rezance in jih skuhamo po navodilih na zavitku. V zadnji minuti kuhanja dodamo kolerabo. Odcedimo in prihranimo zajemalko vode od kuhanja za redčenje omake. Testenine in kolerabo pomešamo z omako, po potrebi dodamo malo vode od kuhanja testenin, in razdelimo na krožnike. Posujemo s popraženimi pinjolami, sveže naribanim parmezanom in peteršiljem.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.