
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
testo
- 300 g gladke moke
- 120 g masla
- 30 g sladkorja v prahu
- 30 g kvasa
- ščepec soli
- pribl. 1,25 dl mleka
nadev
- 300 g kiselkastih jabolk
- 3 žlice belega vina
- 3 žlice sladkorja
- malo limonovega soka
- 50 g rozin
- 1 kozarček ruma
- 1 rumenjak za premaz
- mandljevi lističi za posip

To tradicijo smo poznali že davno pred Američani
Oktobrsko rezljanje buč morda le ni posledica amerikanizacije in kolesja kapitalizma, kot radi zagodrnjajo nekateri. Od kod izvira tradicija?

Je ta francoska enolončnica res boljša od golaža? Prepričajte se sami
Govedina po burgundsko, boeuf bourguignon, velja za eno najbolj prepoznavnih jedi francoske kulinarike, njeno pripravo pa jemljejo sila resno. Ste pripravljeni na izziv?

To so prepričljivo dobre jedi, ki jih otroci vedno pojedo do konca
Otroci so lahko pravi kulinarični izziv. Zbrali smo nasvete in pet preverjenih glavnih jedi, ki jih bodo brez prepričevanja in pogajanj z nasmehom pospravili s krožnikov.
Sestavine
testo
- 300 g gladke moke
- 120 g masla
- 30 g sladkorja v prahu
- 30 g kvasa
- ščepec soli
- pribl. 1,25 dl mleka
nadev
- 300 g kiselkastih jabolk
- 3 žlice belega vina
- 3 žlice sladkorja
- malo limonovega soka
- 50 g rozin
- 1 kozarček ruma
- 1 rumenjak za premaz
- mandljevi lističi za posip
Postopek
Najprej pripravimo testo. V malo toplega mleka raztopimo kvas. Moko presejemo na delovno površino in ji dodamo na koščke narezano maslo, preostalo mleko, presejan sladkor, ščepec soli in raztopljen kvas. Vse sestavine zgnetemo v bolj čvrsto testo. Razdelimo ga na 12 enako velikih kosov in oblikujemo v kepe. Pokrite naj na hladnem (približno 15 °C) vzhajajo eno uro.
Medtem jabolka operemo, jih olupimo, narežemo na osmine, odstranimo peščišča in krhlje narežemo na kocke. Narezana jabolka zavremo z belim vinom, limonovim sokom in sladkorjem. Na majhnem ognju dušimo toliko časa, da vsa tekočina izpari. Rozine preberemo, in jih namočimo v rum in dodamo k ohlajeni jabolčni masi.
Na pomokani delovni površini testene kepe ovalno razvaljamo na približno pol cm debelo. Obložimo s po žličko nadeva, robove premažemo z rumenjakom in oblikujemo v rogljičke. Zložimo jih na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Na hladnem naj vzhajajo 20 minut.
Rogljičke po površini premažemo z rumenjakom, potresemo z mandljevimi lističi in pečemo do zlato rumene barve približno 25 minut v prej ogreti pečici na 190 °C. Krhki jabolčni rogljički odlično teknejo k čaju ali kavi.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Rižota s pečeno bučo hokaido
To je recept Barbare Radojlovič, ki jo bolje poznamo pod imenom in blagovno znamko Barbarella. O svojem receptu je zapisala: »Rižote so hrana za dušo, še posebno, kadar so v kombinaciji s kremnimi omakami in pečeno zelenjavo, kot je pečena buča hokaido.«
Marinirani fileji zlatovčice s piro in zelenjavo
Ribo zlatovčico lahko postrežemo tudi s piro.
Pesini rjavčki
Tale različica rjavčkov vsebuje manj maščobe, zato so malo manj pregrešni, a nič manj dobri.