
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
testo
- 300 g gladke moke
- 120 g masla
- 30 g sladkorja v prahu
- 30 g kvasa
- ščepec soli
- pribl. 1,25 dl mleka
nadev
- 300 g kiselkastih jabolk
- 3 žlice belega vina
- 3 žlice sladkorja
- malo limonovega soka
- 50 g rozin
- 1 kozarček ruma
- 1 rumenjak za premaz
- mandljevi lističi za posip

Puhast posladek, ki navduši na prvi pogled
Za pozen zajtrk ali popoldanski 'pocartek' si bomo tokrat privoščili dutch baby – ponvičnik, ki ga spečemo v litoželezni ponvi ali ognjevarnem pekaču.

5 idej za okusno kosilo iz pečice
Ko ni časa ali volje, da bi stali za štedilnikom, na pomoč lahko priskoči pečica in pripravi odlično kosilo, ki prepriča tudi najbolj zahtevne gurmane.

Navdušujoče jedi z žara: ko poletje sreča jesen
Na žaru odlično pripravimo še kaj drugega kot zgolj klasiko.
Sestavine
testo
- 300 g gladke moke
- 120 g masla
- 30 g sladkorja v prahu
- 30 g kvasa
- ščepec soli
- pribl. 1,25 dl mleka
nadev
- 300 g kiselkastih jabolk
- 3 žlice belega vina
- 3 žlice sladkorja
- malo limonovega soka
- 50 g rozin
- 1 kozarček ruma
- 1 rumenjak za premaz
- mandljevi lističi za posip
Postopek
Najprej pripravimo testo. V malo toplega mleka raztopimo kvas. Moko presejemo na delovno površino in ji dodamo na koščke narezano maslo, preostalo mleko, presejan sladkor, ščepec soli in raztopljen kvas. Vse sestavine zgnetemo v bolj čvrsto testo. Razdelimo ga na 12 enako velikih kosov in oblikujemo v kepe. Pokrite naj na hladnem (približno 15 °C) vzhajajo eno uro.
Medtem jabolka operemo, jih olupimo, narežemo na osmine, odstranimo peščišča in krhlje narežemo na kocke. Narezana jabolka zavremo z belim vinom, limonovim sokom in sladkorjem. Na majhnem ognju dušimo toliko časa, da vsa tekočina izpari. Rozine preberemo, in jih namočimo v rum in dodamo k ohlajeni jabolčni masi.
Na pomokani delovni površini testene kepe ovalno razvaljamo na približno pol cm debelo. Obložimo s po žličko nadeva, robove premažemo z rumenjakom in oblikujemo v rogljičke. Zložimo jih na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Na hladnem naj vzhajajo 20 minut.
Rogljičke po površini premažemo z rumenjakom, potresemo z mandljevimi lističi in pečemo do zlato rumene barve približno 25 minut v prej ogreti pečici na 190 °C. Krhki jabolčni rogljički odlično teknejo k čaju ali kavi.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Zapečeni špageti z bučkami
Tako rekoč testeninska omleta, ki jo obožujejo tudi otroci!
Natrgana čilijeva govedina v tortiljnih skledicah
Govedina v tortiljinih skledicah za popolno zabavo po mehiško