
Sardele po francosko
Nadevane s špinačo ali cikorijo in pečene v pečici
Sardele po francosko
Nadevane s špinačo ali cikorijo in pečene v pečici

Sestavine
- 500 g večjih sardel
- 250 g mlade špinače ali mlade cikorije
- 1 čebula
- 2– 3 stroki česna
- 2 žlici drobtin
- 1 skodelica mleka
- 1 dl oljčnega olja
- 1 žlica moke
- sol
- poper
- ščep muškatnega oreška

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 500 g večjih sardel
- 250 g mlade špinače ali mlade cikorije
- 1 čebula
- 2– 3 stroki česna
- 2 žlici drobtin
- 1 skodelica mleka
- 1 dl oljčnega olja
- 1 žlica moke
- sol
- poper
- ščep muškatnega oreška
Postopek
Sardele očistimo in jim odrežemo glave. Razpremo jih tako, da zarežemo trebušno stran in odstranimo hrbtenično kost – filetiramo jih na »metuljčka«. Nekoliko jih osušimo na kuhinjski krpi.
Na oljčnem olju prepražimo narezano čebulo. Dodamo oprano, drobno zrezano in odcejeno špinačo ali cikorijo in dušimo nekaj minut. Posujemo z moko in prilijemo segreto mleko, začinimo s soljo in poprom ter muškatnim oreškom, nato pa kuhljamo še 10 minut. Pred koncem vmešamo še strt česen in odstavimo z ognja.
Na vsako sardelo damo po 2 žlički zelenjavnega nadeva in jo zvijemo od glave proti repu v ruladico, ki jo spnemo z zobotrebcem. Pekač namažemo z oljem in vanj razprostremo preostali zelenjavni nadev. Nanj zložimo sardelne zvitke, potresemo jih z drobtinami in pokapamo z oljčnim oljem, nato pa jih hitro zapečemo, 10 minut na 250 °C. Zobotrebce pred serviranjem odstranimo.