Kaj boste skuhali danes?
Rižota z rakci, grahom in limono
Rižota z rakci, grahom in limono
Sestavine
- 400 g surovih kozic v lupini
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlici masla
- 1 rdeč čili
- 1,5 l ribje jušne osnove
- 1 sesekljana čebula
- 300 g riža za rižoto
- majhen kozarček vina
- 200 g graha
- lupina in sok 1 limone
- sol
- poper
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 400 g surovih kozic v lupini
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlici masla
- 1 rdeč čili
- 1,5 l ribje jušne osnove
- 1 sesekljana čebula
- 300 g riža za rižoto
- majhen kozarček vina
- 200 g graha
- lupina in sok 1 limone
- sol
- poper
Postopek
Rakce olupimo, glave in lupine prihranimo. Čiliju odstranimo semena in ga polovico drobno sesekljamo, polovico pa narežemo na trakove. V veliki kozici segrejemo žlico olja in na njem pražimo glave in lupine rakov skupaj s trakovi čilija, da se dobro prepražijo in spremenijo barvo. Zalijemo jih z ribjo osnovo in zavremo, nato zmanjšamo temperaturo in juho še nekaj časa kuhljamo, nato jo precedimo in pustimo na toplem.
Medtem v veliki ponvi na srednjem ognju segrejemo žlico masla in žlico olja in 8 do 10 minut nežno pražimo čebulo, da postekleni. Dodamo riž, dobro premešamo in ga kakšno minuto pražimo s čebulo.
Riž zalijemo z vinom in počakamo, da vino izhlapi, nato dodamo zajemalko vroče juhe in ob stalnem mešanju in dodajanju juhe kuhljamo riž približno 20 do 25 minut. Pet minut, preden je riž kuhan, dodamo rakove repke in grah ter kuhamo še toliko, da rakci spremenijo barvo. Vmešamo nasekljan čili, limonov sok in preostalo maslo ter jed pustimo počivati nekaj minut. Rižoto na krožnikih okrasimo z rezanci limonove lupine in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Paradižnikova pita s testom z oljčnim oljem
Paradižnikova pita, ki je sočna in prijetna za tople poletne večere