
Ravioli s špinačo
Ali ste vedeli, da največ različnih vrst testenin na kvadratni kilometer premore Istra? Med drugim fuže, pljukance, pasutice, lazanje, fideline, raviole, krafe, makarune, rigatone, njoke … za Istro je na vrsti Italija, kjer poznajo več sto vrst testenin, ki se razvrščajo v kategorije kratkih, dolgih, sušenih, svežih, polnjenih … Med sveže in polnjene testenine uvrščamo raviole, torteline, žlikrofe in druge.
Ravioli s špinačo
Ali ste vedeli, da največ različnih vrst testenin na kvadratni kilometer premore Istra? Med drugim fuže, pljukance, pasutice, lazanje, fideline, raviole, krafe, makarune, rigatone, njoke … za Istro je na vrsti Italija, kjer poznajo več sto vrst testenin, ki se razvrščajo v kategorije kratkih, dolgih, sušenih, svežih, polnjenih … Med sveže in polnjene testenine uvrščamo raviole, torteline, žlikrofe in druge.

Pobliže poglejmo raviole. Običajno so polnjeni z rikoto, ki so ji lahko dodani še drugi nadevi. Postreže se jih s paradižnikovo, gobovo ali mesno omako, pogosto tudi z maslom, ki ga ponekod aromatizirajo z žajbljem.
Na pergamentu iz Bergama so bili ravioli pod imenom rafiolos omenjeni že leta 1187, o njih piše tudi Giovanni Boccaccio v Dekameronu.
Sestavine
Za testo
- 300 g moke
- 3 jajca
- ščepec soli
- 40 ml oljčnega olja
Za nadev
- 100 g sveže špinače
- 1 čebula
- 2 žlici oljčnega olja
- 250 g rikote
- 1 jajce
Za omako
- 2 stroka česna
- sol in poper
- 4 žlice oljčnega olja
- ½ šopka peteršilja

Dve okusni rešitvi za bučke velikanke
Ko se po vrnitvi z dopusta odpravimo na vrt in se v kuhinjo vrnemo s polnim naročjem bučk, v mislih preštevamo vse recepte z bučkami, ki jih poznamo – žar, solata, rižota, ratatuj … in nadevane bučke.

Po navodilih slaščičarskih mojstrov: kako pravilno stopiti čokolado
Čeprav lahko v teh vročih dneh čokolado brez težav zmehčamo že na okenski polici, mojstri prisegajo na naslednja navodila za topljenje čokolade.

Je to zadnji žar sezone? Nadgradite druženje z domačimi omakami
Poletje bo hitro švignilo mimo in življenja se bodo vrnila na stare tirnice. A še prej se moramo s prijatelji srečati na pikniku, ki ga bodo popestrile domače omake.
Sestavine
Za testo
- 300 g moke
- 3 jajca
- ščepec soli
- 40 ml oljčnega olja
Za nadev
- 100 g sveže špinače
- 1 čebula
- 2 žlici oljčnega olja
- 250 g rikote
- 1 jajce
Za omako
- 2 stroka česna
- sol in poper
- 4 žlice oljčnega olja
- ½ šopka peteršilja
Postopek
Iz moke, jajc, soli in olja zgnetemo mehko in voljno testo. Zavijemo ga v folijo za živila in ga za 30 minut postavimo v hladilnik.
Liste špinače oplaknemo in sesekljamo. Čebulo in česen olupimo, sesekljamo in v kozici popražimo na vročem olju. Dodamo špinačo in jo malce podušimo. Kozico odstavimo in počakamo, da se zelenjava ohladi. Nato primešamo rikoto in jajce. Nadev solimo in popramo.
Testo tanko razvaljamo in zrežemo na daljše trakove. Po trakovih enakomerno porazdelimo nadev, oblikovan v kroglice.
Robove testa premažemo z vodo, nato pa jih zapognemo čez špinačne kroglice in izrežemo pravokotnike. Z vilicami zatisnemo robove. Raviole nekaj minut kuhamo v vreli osoljeni vodi in jih po kuhanju odcedimo.
Medtem ko se ravioli kuhajo, na oljčnem olju v večji ponvi popražimo sesekljan česen in peteršilj. Dodamo odcejene raviole in dobro premešamo.