Kaj boste skuhali danes?
Ravioli s špinačo
Ali ste vedeli, da največ različnih vrst testenin na kvadratni kilometer premore Istra? Med drugim fuže, pljukance, pasutice, lazanje, fideline, raviole, krafe, makarune, rigatone, njoke … za Istro je na vrsti Italija, kjer poznajo več sto vrst testenin, ki se razvrščajo v kategorije kratkih, dolgih, sušenih, svežih, polnjenih … Med sveže in polnjene testenine uvrščamo raviole, torteline, žlikrofe in druge.
Ravioli s špinačo
Ali ste vedeli, da največ različnih vrst testenin na kvadratni kilometer premore Istra? Med drugim fuže, pljukance, pasutice, lazanje, fideline, raviole, krafe, makarune, rigatone, njoke … za Istro je na vrsti Italija, kjer poznajo več sto vrst testenin, ki se razvrščajo v kategorije kratkih, dolgih, sušenih, svežih, polnjenih … Med sveže in polnjene testenine uvrščamo raviole, torteline, žlikrofe in druge.
Pobliže poglejmo raviole. Običajno so polnjeni z rikoto, ki so ji lahko dodani še drugi nadevi. Postreže se jih s paradižnikovo, gobovo ali mesno omako, pogosto tudi z maslom, ki ga ponekod aromatizirajo z žajbljem.
Na pergamentu iz Bergama so bili ravioli pod imenom rafiolos omenjeni že leta 1187, o njih piše tudi Giovanni Boccaccio v Dekameronu.
Sestavine
Za testo
- 300 g moke
- 3 jajca
- ščepec soli
- 40 ml oljčnega olja
Za nadev
- 100 g sveže špinače
- 1 čebula
- 2 žlici oljčnega olja
- 250 g rikote
- 1 jajce
Za omako
- 2 stroka česna
- sol in poper
- 4 žlice oljčnega olja
- ½ šopka peteršilja
Iskanja je konec: to je najboljši recept za razpokančke
Razpokančki so piškoti, ki so se krepko zasidrali med klasikami praznične peke. Ko poskusimo enega, se kar težko ustavimo.
Parmezan pod drobnogledom: razlike med parmigiano reggiano in grano padano
Dva najbolj znana italijanska trda sira, ki ju kar povprek označujemo za parmezan, se v resnici precej razlikujeta.
Ideja za nostalgično vikend kosilo: krpice z zeljem in mrežna pečenka
Zbrali smo nasvete za preprosto poceni jed, ki je med tednom lahko samostojen obrok, ob koncu tedna pa priloga slastni mrežni pečenki. Prav prijetno nostalgično kosilo!
Sestavine
Za testo
- 300 g moke
- 3 jajca
- ščepec soli
- 40 ml oljčnega olja
Za nadev
- 100 g sveže špinače
- 1 čebula
- 2 žlici oljčnega olja
- 250 g rikote
- 1 jajce
Za omako
- 2 stroka česna
- sol in poper
- 4 žlice oljčnega olja
- ½ šopka peteršilja
Postopek
Iz moke, jajc, soli in olja zgnetemo mehko in voljno testo. Zavijemo ga v folijo za živila in ga za 30 minut postavimo v hladilnik.
Liste špinače oplaknemo in sesekljamo. Čebulo in česen olupimo, sesekljamo in v kozici popražimo na vročem olju. Dodamo špinačo in jo malce podušimo. Kozico odstavimo in počakamo, da se zelenjava ohladi. Nato primešamo rikoto in jajce. Nadev solimo in popramo.
Testo tanko razvaljamo in zrežemo na daljše trakove. Po trakovih enakomerno porazdelimo nadev, oblikovan v kroglice.
Robove testa premažemo z vodo, nato pa jih zapognemo čez špinačne kroglice in izrežemo pravokotnike. Z vilicami zatisnemo robove. Raviole nekaj minut kuhamo v vreli osoljeni vodi in jih po kuhanju odcedimo.
Medtem ko se ravioli kuhajo, na oljčnem olju v večji ponvi popražimo sesekljan česen in peteršilj. Dodamo odcejene raviole in dobro premešamo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Rezanci udon z rakci
Hitro pripravljeni rezanci z rakci bodo odlični za malico, kosilo ali večerjo
