Kaj boste skuhali danes?
Ramstek z gratiniranim krompirjevim narastkom
Ramstek z gratiniranim krompirjevim narastkom
Sestavine
- pribl. 300 g kakovostnega dobro uležanega rostbifa debeline 3 cm
- 2,5 dl olja za mariniranje
- 1 strok česna
- 1 vejica rožmarina
- 2 žlički čemaževega masla, ko postrežemo
krompirjev narastek
- sol
- poper
- 1 debelejši krompir
- 1 žlička masla
- 1 žlica drobno narezane čebule
- 1 žlica kisle smetane
- 1 žlička drobno naribanega parmezana
Piškoti, ki so jih včasih pekli vsi, danes pa so prava redkost
Ko maslo še ni bilo tako dostopno, so gospodinje tudi za peko piškotov tradicionalno uporabljale svinjsko mast. Jasno je, da so se kar topili v ustih.
Top 5 sladic v kozarčkih za praznična druženja
Okronajte praznično druženje z odlično sladico v kozarčkih. Izbrali smo pet čudovitih sladic za vsak okus, ki jih pripravimo brez čakanja, da se sprosti prostor v pečici.
Mini trik za okusnejši česen
Ob sekljanju česna se sproži kemična reakcija, ki jo zavohamo že z razdalje. Z drobnim trikom bo aroma česna še intenzivnejša, a bolj zaokrožena in bogatejša.
Sestavine
- pribl. 300 g kakovostnega dobro uležanega rostbifa debeline 3 cm
- 2,5 dl olja za mariniranje
- 1 strok česna
- 1 vejica rožmarina
- 2 žlički čemaževega masla, ko postrežemo
krompirjev narastek
- sol
- poper
- 1 debelejši krompir
- 1 žlička masla
- 1 žlica drobno narezane čebule
- 1 žlica kisle smetane
- 1 žlička drobno naribanega parmezana
Postopek
Zrezek mariniramo 24 ur v zaprti posodi v olju, ki smo mu dodali olupljen in stisnjen strok česa ter vejico rožmarina.
Prilogo pripravimo tako, da surov krompir olupimo in ga narežemo na zelo tanke rezine. Kovinski obroč znotraj namažemo z maslom. Preostale sestavine za krompirjev narastek damo v skledo, začinimo in dobro zmešamo v gosto zmes. V obroč nadevamo najprej plast krompirjevih rezin, nato pa izmenično pripravljeno zmes in rezine krompirja, dokler ne porabimo vseh sestavin. Narastek pečemo v ponvi ali na pekaču v prej segreti pečici pri 180 °C približno 15 minut; nato ga na toplem prihranimo.
Z mariniranega zrezka dobro odcedimo olje ter ga na obeh straneh v vroči ponvi močno popečemo (2 minuti) in prav tako na obeh straneh začinimo s soljo in poprom. Nato meso v prej ogreti pečici srednje močno spečemo; pečemo približno 25 minut pri 100 °C. Zrezek vzamemo iz pečice in nekaj časa pustimo počivati.
Medtem postavimo pečen narastek približno za 5 minut v pečico, ki smo jo segreli na 200 °C. Zrezek postrežemo s čemaževim maslom in gratiniranim krompirjevim narastkom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Klobasne rezine s koromačevimi semeni
Hrustljavi lignji s poletno kaponato
Ta morska glavna jed nas za malo denarja v trenutku odpelje na morje!