Kaj boste skuhali danes?
Nežno pečena raca s citrusi in korenjem
Delikatesna raca z mediteranskim pridihom.
Nežno pečena raca s citrusi in korenjem
Delikatesna raca z mediteranskim pridihom.
Sestavine
- 2 pečeni račji bedri, vloženi v mast (konfit)
- 300 g korenčkov (pribl. 6)
- 4 stroki česna
- 1 pomaranča
- 1 žlička rastlinskega olja
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlica šerijevega (ali vinskega) kisa
- 1 žlica drobnega rjavega sladkorja
- 4 žlice piščančje jušne osnove (če na konfitu ni želeja)
- 2–3 lovorovi listi
- nekaj vejic timijana
- sol
- poper
- krompirjev pire in vodna kreša, ko postrežemo
S temi nasveti bo vaš parmezan ostal svež dlje
Parmezan je pravi zaklad italijanske kulinarike, zato je treba nanj ustrezno paziti. Upoštevajte naše nasvete, da bo ostal svež in okusen še dlje.
Tradicionalni slovenski zajtrk malo drugače: mafini z jabolčno čežano
Mafini z jabolčno čežano so lahkotna sladka različica slovenskega tradicionalnega zajtrka, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru.
Matevž: najboljši recept za slovensko klasiko, ki nikoli ne razočara
Če smo odkriti, matevž ni ravno kulinarični presežek. Je pa domač, iskren in pomemben del naše tradicije. Naučite se pripraviti kar najboljšega.
Sestavine
- 2 pečeni račji bedri, vloženi v mast (konfit)
- 300 g korenčkov (pribl. 6)
- 4 stroki česna
- 1 pomaranča
- 1 žlička rastlinskega olja
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlica šerijevega (ali vinskega) kisa
- 1 žlica drobnega rjavega sladkorja
- 4 žlice piščančje jušne osnove (če na konfitu ni želeja)
- 2–3 lovorovi listi
- nekaj vejic timijana
- sol
- poper
- krompirjev pire in vodna kreša, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Račja bedra vzamemo iz masti, odstranimo vso mast, morebitni žele pa prihranimo (račjo mast lahko porabimo pri peki krompirja).
Korenje olupimo in razpolovimo po dolžini, česen pa stremo kar v lupini. Pomarančo prerežemo na pol in jo polovico stisnemo, polovico pa razrežemo na krhlje. Korenje, česen in pomarančne krhlje razporedimo po velikem pekaču, dodamo olje, začinimo in premešamo. Račji bedri začinimo in ju položimo na zelenjavo, stran s kožo naj bo zgoraj. Pečemo 40 minut oziroma tako dolgo, da se korenje zmehča in se raca zlato obarva.
Limonov in pomarančni sok zmešamo s kisom in sladkorjem ter mešamo, da se sladkor stopi. Mešanico prelijemo po zelenjavi in dodamo račji žele ali piščančjo jušno osnovo. V pekač razporedimo lovorove liste in vejice timijana in pečemo še 10 minut, da se korenje obda s sirupasto omako in se raca zlato rjavo zapeče. Omako začinimo, jed pa postrežemo s krompirjevim pirejem in vodno krešo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kvinojina solata z brokolijem in jajcem
Kvinojina solata za dnevni vnos pozitivne energije
Pečene piščančje prsi z mediteransko zelenjavo
Makova torta
Ta torta vas bo prepričala, da mak ni odličen le v tako zelo priljubljenih sladkih makovih štrukljih.