
Nežno pečena raca s citrusi in korenjem
Delikatesna raca z mediteranskim pridihom.
Nežno pečena raca s citrusi in korenjem
Delikatesna raca z mediteranskim pridihom.

Sestavine
- 2 pečeni račji bedri, vloženi v mast (konfit)
- 300 g korenčkov (pribl. 6)
- 4 stroki česna
- 1 pomaranča
- 1 žlička rastlinskega olja
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlica šerijevega (ali vinskega) kisa
- 1 žlica drobnega rjavega sladkorja
- 4 žlice piščančje jušne osnove (če na konfitu ni želeja)
- 2–3 lovorovi listi
- nekaj vejic timijana
- sol
- poper
- krompirjev pire in vodna kreša, ko postrežemo

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Razkrivamo, kaj pomenijo številke na embalaži čokolade
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 2 pečeni račji bedri, vloženi v mast (konfit)
- 300 g korenčkov (pribl. 6)
- 4 stroki česna
- 1 pomaranča
- 1 žlička rastlinskega olja
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlica šerijevega (ali vinskega) kisa
- 1 žlica drobnega rjavega sladkorja
- 4 žlice piščančje jušne osnove (če na konfitu ni želeja)
- 2–3 lovorovi listi
- nekaj vejic timijana
- sol
- poper
- krompirjev pire in vodna kreša, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Račja bedra vzamemo iz masti, odstranimo vso mast, morebitni žele pa prihranimo (račjo mast lahko porabimo pri peki krompirja).
Korenje olupimo in razpolovimo po dolžini, česen pa stremo kar v lupini. Pomarančo prerežemo na pol in jo polovico stisnemo, polovico pa razrežemo na krhlje. Korenje, česen in pomarančne krhlje razporedimo po velikem pekaču, dodamo olje, začinimo in premešamo. Račji bedri začinimo in ju položimo na zelenjavo, stran s kožo naj bo zgoraj. Pečemo 40 minut oziroma tako dolgo, da se korenje zmehča in se raca zlato obarva.
Limonov in pomarančni sok zmešamo s kisom in sladkorjem ter mešamo, da se sladkor stopi. Mešanico prelijemo po zelenjavi in dodamo račji žele ali piščančjo jušno osnovo. V pekač razporedimo lovorove liste in vejice timijana in pečemo še 10 minut, da se korenje obda s sirupasto omako in se raca zlato rjavo zapeče. Omako začinimo, jed pa postrežemo s krompirjevim pirejem in vodno krešo.