
Rabarbarina kupa
Rabarbara naznanja tisto pravo pomlad
Rabarbarina kupa
Rabarbara naznanja tisto pravo pomlad

Sestavine
poširana rabarbara
- 800 g rabarbare
- 100 g sladkorja
- tanko obrezana lupinica in sok 1⁄2 pomaranče
- kanec grenadine (sirupa iz granatnega jabolka, po želji) – da bo rabarbara lepo rožnata
zlaganje
- 0,75 dl disaronna (ali druge grenčice iz grenkih mandljev)
- sok 2 pomaranč (pribl. 1,5 dl)
- 14 piškotov savoiardov (pribl. 170 g)
- 150 g maskarponeja
- 500 g vaniljeve jajčne kreme (po receptu spodaj ali pa skuhamo vaniljev puding iz vrečke)
- 6 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja
drobljenec za posip
- 25 g zmehčanega masla
- 50 g moke
- 25 g sladkorja demerara
- 25 g celih mandljev
- 50 g ovsenih kosmičev

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Razkrivamo, kaj pomenijo številke na embalaži čokolade
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
poširana rabarbara
- 800 g rabarbare
- 100 g sladkorja
- tanko obrezana lupinica in sok 1⁄2 pomaranče
- kanec grenadine (sirupa iz granatnega jabolka, po želji) – da bo rabarbara lepo rožnata
zlaganje
- 0,75 dl disaronna (ali druge grenčice iz grenkih mandljev)
- sok 2 pomaranč (pribl. 1,5 dl)
- 14 piškotov savoiardov (pribl. 170 g)
- 150 g maskarponeja
- 500 g vaniljeve jajčne kreme (po receptu spodaj ali pa skuhamo vaniljev puding iz vrečke)
- 6 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja
drobljenec za posip
- 25 g zmehčanega masla
- 50 g moke
- 25 g sladkorja demerara
- 25 g celih mandljev
- 50 g ovsenih kosmičev
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Rabarbaro očistimo, jo narežemo na 5 cm dolge kose in razporedimo po velikem pekaču. Posujemo s sladkorjem in pomarančno lupinico ter pokapamo s pomarančnim sokom, grenadino in 1,5 dl vode. Pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 25 do 30 minut, da je rabarbara mehka, ne pa kašasta. Rabarbaro z žlico poberemo s pekača in jo damo v cedilo, pri tem prestrežemo sokove, nato pustimo, da se popolnoma ohladi. Preostalo tekočino damo v kozico skupaj s prestreženim sokom in zavremo. Nežno kuhamo 15 do 20 minut, da se reducira in spominja na sirup. Pustimo, da se popolnoma ohladi.
Za drobljenec maslo zmanemo z moko, da mešanica spominja na fine drobtine, nato vmešamo sladkor demerara, grobo nasekljane mandlje in ovsene kosmiče. Mešanico stresemo na velik pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo 15 minut, da se zlato rjavo obarva, medtem pekač vsake toliko malo potresemo. Pustimo, da se ohladi.
Disaronno in pomarančni sok zmešamo v plitvi posodi. V tekočino pomočimo piškote za kakih 5 sekund na vsaki strani, nato jih razporedimo po dnu velike servirne sklede. Maskarpone v drugi skledi stepemo, da je gladek in mehak, nato mu postopoma primešamo vaniljevo kremo. Na piškote v skledi razpore- dimo polovico rabarbare (pomarančno lupinico odstranimo in zavržemo), pokapamo z 2 žlicama rabarbarinega sirupa in obložimo s polovico kreme. Ponovimo s preostalo rabarbaro, 1 žlico sirupa in preostalo kremo.
Sladko smetano mehko stepemo z 2 žlicama sladkorja in jo z žlico naložimo na kremo. Pokapamo s preostalim rabarbarinim sirupom in posujemo z malo drobljenca. Če kaj drobljenca ostane, ga ponudimo zraven v skledici, da si lahko vsak svojo porcijo posuje še sam.
Vaniljeva jajčna krema
Recept za vaniljevo jajčno kremo je čudovito vsestranski, saj lahko s slastno kremo popestrimo celo vrsto slaščic.