© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Rabarbarina kupa

Rabarbara naznanja tisto pravo pomlad

Rabarbarina kupa

Rabarbara naznanja tisto pravo pomlad

Čas priprave 1 h 10 min + hlajenje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 8-10 ljudi
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
rabarbarina_kupa

Sestavine

poširana rabarbara

  • 800 g rabarbare
  • 100 g sladkorja
  • tanko obrezana lupinica in sok 1⁄2 pomaranče
  • kanec grenadine (sirupa iz granatnega jabolka, po želji) – da bo rabarbara lepo rožnata

zlaganje

  • 0,75 dl disaronna (ali druge grenčice iz grenkih mandljev)
  • sok 2 pomaranč (pribl. 1,5 dl)
  • 14 piškotov savoiardov (pribl. 170 g)
  • 150 g maskarponeja
  • 500 g vaniljeve jajčne kreme (po receptu spodaj ali pa skuhamo vaniljev puding iz vrečke)
  • 6 dl sladke smetane
  • 2 žlici sladkorja

drobljenec za posip

  • 25 g zmehčanega masla
  • 50 g moke
  • 25 g sladkorja demerara
  • 25 g celih mandljev
  • 50 g ovsenih kosmičev
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

poširana rabarbara

  • 800 g rabarbare
  • 100 g sladkorja
  • tanko obrezana lupinica in sok 1⁄2 pomaranče
  • kanec grenadine (sirupa iz granatnega jabolka, po želji) – da bo rabarbara lepo rožnata

zlaganje

  • 0,75 dl disaronna (ali druge grenčice iz grenkih mandljev)
  • sok 2 pomaranč (pribl. 1,5 dl)
  • 14 piškotov savoiardov (pribl. 170 g)
  • 150 g maskarponeja
  • 500 g vaniljeve jajčne kreme (po receptu spodaj ali pa skuhamo vaniljev puding iz vrečke)
  • 6 dl sladke smetane
  • 2 žlici sladkorja

drobljenec za posip

  • 25 g zmehčanega masla
  • 50 g moke
  • 25 g sladkorja demerara
  • 25 g celih mandljev
  • 50 g ovsenih kosmičev

Postopek

1

Pečico segrejemo na 190 °C. Rabarbaro očistimo, jo narežemo na 5 cm dolge kose in razporedimo po velikem pekaču. Posujemo s sladkorjem in pomarančno lupinico ter pokapamo s pomarančnim sokom, grenadino in 1,5 dl vode. Pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 25 do 30 minut, da je rabarbara mehka, ne pa kašasta. Rabarbaro z žlico poberemo s pekača in jo damo v cedilo, pri tem prestrežemo sokove, nato pustimo, da se popolnoma ohladi. Preostalo tekočino damo v kozico skupaj s prestreženim sokom in zavremo. Nežno kuhamo 15 do 20 minut, da se reducira in spominja na sirup. Pustimo, da se popolnoma ohladi.

2

Za drobljenec maslo zmanemo z moko, da mešanica spominja na fine drobtine, nato vmešamo sladkor demerara, grobo nasekljane mandlje in ovsene kosmiče. Mešanico stresemo na velik pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo 15 minut, da se zlato rjavo obarva, medtem pekač vsake toliko malo potresemo. Pustimo, da se ohladi.

3

Disaronno in pomarančni sok zmešamo v plitvi posodi. V tekočino pomočimo piškote za kakih 5 sekund na vsaki strani, nato jih razporedimo po dnu velike servirne sklede. Maskarpone v drugi skledi stepemo, da je gladek in mehak, nato mu postopoma primešamo vaniljevo kremo. Na piškote v skledi razpore- dimo polovico rabarbare (pomarančno lupinico odstranimo in zavržemo), pokapamo z 2 žlicama rabarbarinega sirupa in obložimo s polovico kreme. Ponovimo s preostalo rabarbaro, 1 žlico sirupa in preostalo kremo.

4

Sladko smetano mehko stepemo z 2 žlicama sladkorja in jo z žlico naložimo na kremo. Pokapamo s preostalim rabarbarinim sirupom in posujemo z malo drobljenca. Če kaj drobljenca ostane, ga ponudimo zraven v skledici, da si lahko vsak svojo porcijo posuje še sam.

Vaniljeva jajčna krema

Recept za vaniljevo jajčno kremo je čudovito vsestranski, saj lahko s slastno kremo popestrimo celo vrsto slaščic.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.