© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Prisrčni kolač

Kolač za zaljubljene

Prisrčni kolač

Kolač za zaljubljene

Čas priprave 3 h 10 min + ohlajanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 8–10 rezin
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
prsrcni_kolac_558x620_acf_cropped-1

Sestavine

kolač

  • 2 x 175 g zmehčanega masla
  • 2 x 175 g kristalnega rjavega sladkorja
  • 6 velikih jajc
  • 2 x 140 g moke
  • 2 x 1,5 žličke pecilnega praška
  • 3 žlice kakava v prahu
  • 2 x 85 g mletih mandljev
  • 2 x 1 dl mleka
  • 3 žličke vaniljine arome
  • 3 cl rdečega barvila za živila

obliv

  • 1 dl sladke smetane
  • 200 g drobno sesekljane temne čokolade
  • 50 g masla
  • liofilizirane jagode za posip (po želji)
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

kolač

  • 2 x 175 g zmehčanega masla
  • 2 x 175 g kristalnega rjavega sladkorja
  • 6 velikih jajc
  • 2 x 140 g moke
  • 2 x 1,5 žličke pecilnega praška
  • 3 žlice kakava v prahu
  • 2 x 85 g mletih mandljev
  • 2 x 1 dl mleka
  • 3 žličke vaniljine arome
  • 3 cl rdečega barvila za živila

obliv

  • 1 dl sladke smetane
  • 200 g drobno sesekljane temne čokolade
  • 50 g masla
  • liofilizirane jagode za posip (po želji)

Postopek

1

Pečico segrejemo na 160 °C. Podolgovat model prostornine 900 g namažemo z maslom in ga obložimo z dolgim trakom papirja za peko. 175 g masla in 175 g sladkorja kremasto umešamo, da dobimo svetlo penasto zmes. Stepemo 3 jajca in jih postopoma prilivamo k masi in po vsakem dodajanju zmešamo. Skupaj presejemo 140 g moke, 1 žličko pecilnega praška in kakav, nato skupaj z mandlji previdno umešamo v masleno maso. Mešanico 1 dl mleka, pol žličke vaniljine arome in barvila vlijemo v testo in zmešamo, da se enakomerno obarva.

2

Testo vlijemo v pripravljen model in pečemo 1 uro in 10 minut, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se biskvit 10 minut ohlaja v modlu, nato ga prestavimo na kuhinjsko mrežico. Ko se ohladi, ga narežemo na 4 cm debele rezine. S 5-centimetrskim modelčkom izrežemo srca (ostanke biskvita shranimo za kakšno drugo sladico).

3

Ponovimo postopek iz prve točke in pripravimo drugo biskvitno testo brez kakava in barvila. Tri četrtine mase na- lijemo v pripravljen model. Spodnje vogalčke src potisnemo v testo, tako da so srca tesno drugo ob drugem. Po njih z žlico naložimo preostalo testo tako, da prekriva srca. Pečemo 1 uro oziroma tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v biskvit, čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se testo 10 minut ohlaja v modlu, nato ga prestavimo na kuhinjsko mrežico, da se do konca ohladi.

4

Za obliv na šibkem ognju nežno segrejemo vse sestavine, da se pomešajo. Pustimo, da se mešanica ohladi, in jo postavimo v hladilnik. Preden kolač postrežemo, ga namažemo z oblivom in po želji okrasimo z jagodami goji.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.