Kaj boste skuhali danes?
Preprosti okrašeni piškoti
Šolarje se spodobi razveseliti s sladkim presenečenjem – otroci bodo uživali v pripravi in pojedini!
Preprosti okrašeni piškoti
Šolarje se spodobi razveseliti s sladkim presenečenjem – otroci bodo uživali v pripravi in pojedini!
Sestavine
- 200 g zmehčanega masla
- 200 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 veliko jajce
- 1⁄2 žličke vaniljevega izvlečka ali arome ali naribana lupinica 1 bio limone
- 400 g moke in še malo za delovno površino
okras
- jedilne barve za pisanje, okraski iz fondanta in podobno
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
- 200 g zmehčanega masla
- 200 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 veliko jajce
- 1⁄2 žličke vaniljevega izvlečka ali arome ali naribana lupinica 1 bio limone
- 400 g moke in še malo za delovno površino
okras
- jedilne barve za pisanje, okraski iz fondanta in podobno
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Maslo damo v skledo in ga stepamo z električnim mešalnikom toliko časa, da postane mehko in kremasto. Vtepemo sladkor, nato jajce in vaniljo ali limonovo lupinico, nazadnje pa še moko, da dobimo testo. Če je na otip malce lepljivo, vgnetemo še malo moke.
Testo razrežemo na šest kosov in na pomokani delovni površini vsakega posebej razvaljamo približno 5 mm na debelo. Najlažje ga je valjati na silikonski podlagi za peko (če jo imamo). Iz testa izrežemo oblike črk in številk in odluščimo ostanke testa ob robovih. Obrezke spet razvaljamo in izrežemo še več piškotov.
Celotno podlago ali posamezne piškote prenesemo na dva velika plitva pekača (če nimamo podlage, ju obložimo s papirjem za peko) in pečemo 7 do 10 minut ali toliko časa, da se ob robovih rahlo obarvajo. Pustimo, da se popolnoma ohladijo, in ponovimo s preostalim testom. Če imamo dva pekača hkrati, se bodo piškoti na tistem, ki je v spodnjem delu pečice, pekli minuto dlje.
Piškote okrasimo tako, da nanje narišemo črte ali pikice, pobarvamo lahko cele ali jih okrasimo s fondantom. V neprodušno zaprti posodi se ohranijo 5 dni.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Cheesecake z mandarinami
Ta cheesecake vedno uspe, mandarine pa poskrbijo za dodatno svežino
Ragu iz govejega repa z rezanci
Kutinov sir z vaniljo in ingverjem
Tradicionalna slaščica, ki smo ji dodali vaniljo in ingver za dodatno toplino