Kaj boste skuhali danes?
Preprosti okrašeni piškoti
Šolarje se spodobi razveseliti s sladkim presenečenjem – otroci bodo uživali v pripravi in pojedini!
Preprosti okrašeni piškoti
Šolarje se spodobi razveseliti s sladkim presenečenjem – otroci bodo uživali v pripravi in pojedini!
Sestavine
- 200 g zmehčanega masla
- 200 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 veliko jajce
- 1⁄2 žličke vaniljevega izvlečka ali arome ali naribana lupinica 1 bio limone
- 400 g moke in še malo za delovno površino
okras
- jedilne barve za pisanje, okraski iz fondanta in podobno
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Bliža se martinovo: pripravite najboljše mlince
Kaj na krožnikih ne sme manjkati na martinovo? Mlinci, zabeljeni s sokom, ki se je nabral pri peki račke ali goske. Letos jih pripravite sami, tako bodo res najboljši.
Sestavine
- 200 g zmehčanega masla
- 200 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 veliko jajce
- 1⁄2 žličke vaniljevega izvlečka ali arome ali naribana lupinica 1 bio limone
- 400 g moke in še malo za delovno površino
okras
- jedilne barve za pisanje, okraski iz fondanta in podobno
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Maslo damo v skledo in ga stepamo z električnim mešalnikom toliko časa, da postane mehko in kremasto. Vtepemo sladkor, nato jajce in vaniljo ali limonovo lupinico, nazadnje pa še moko, da dobimo testo. Če je na otip malce lepljivo, vgnetemo še malo moke.
Testo razrežemo na šest kosov in na pomokani delovni površini vsakega posebej razvaljamo približno 5 mm na debelo. Najlažje ga je valjati na silikonski podlagi za peko (če jo imamo). Iz testa izrežemo oblike črk in številk in odluščimo ostanke testa ob robovih. Obrezke spet razvaljamo in izrežemo še več piškotov.
Celotno podlago ali posamezne piškote prenesemo na dva velika plitva pekača (če nimamo podlage, ju obložimo s papirjem za peko) in pečemo 7 do 10 minut ali toliko časa, da se ob robovih rahlo obarvajo. Pustimo, da se popolnoma ohladijo, in ponovimo s preostalim testom. Če imamo dva pekača hkrati, se bodo piškoti na tistem, ki je v spodnjem delu pečice, pekli minuto dlje.
Piškote okrasimo tako, da nanje narišemo črte ali pikice, pobarvamo lahko cele ali jih okrasimo s fondantom. V neprodušno zaprti posodi se ohranijo 5 dni.