© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Ocvirkovka

Ocvirkovka oziroma špehovka je mastna in slastna tradicionalna potica. Nekoč so verjeli, da bolj, kot bo mastna ocvirkovka, kakovostnejši bo gnoj v hlevu.

Ocvirkovka

Ocvirkovka oziroma špehovka je mastna in slastna tradicionalna potica. Nekoč so verjeli, da bolj, kot bo mastna ocvirkovka, kakovostnejši bo gnoj v hlevu.

Čas priprave 1 h 30 min + vzhajanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 1 ocvirkovka
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 1 kocka kvasa
  • 750 g moke
  • 2 dl mleka
  • 0,5 dl vode
  • 70 g sladkorja
  • 60 g svinjske masti in še malo za model
  • 3 jajca
  • 2 žlički soli
  • 1 jajce za premaz

nadev

  • 300 g ocvirkov
  • ščepec soli
  • maslo ali jajce za premaz

Sestavine

  • 1 kocka kvasa
  • 750 g moke
  • 2 dl mleka
  • 0,5 dl vode
  • 70 g sladkorja
  • 60 g svinjske masti in še malo za model
  • 3 jajca
  • 2 žlički soli
  • 1 jajce za premaz

nadev

  • 300 g ocvirkov
  • ščepec soli
  • maslo ali jajce za premaz

Postopek

1

V posodo odmerimo sol in moko, dodamo v mleku raztopljen kvas in vse preostale sestavine (razen masti) ter s svedrastimi metlicami ročnega mešalnika zamešamo testo. Med mešanjem postopno dodajamo svinjsko mast. Najprej mešamo pri nizki hitrosti, na koncu pri visoki, da testo postane gladko. Zatem ga pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in damo na toplo vzhajati.

2

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Spočito testo razvaljamo na pravokotnik. Premažemo ga z ocvrtimi ocvirki (brez masti), posolimo, če so ocvirki manj slani, in zvijemo v zavitek. Položimo ga v namaščen model in damo ponovno na toplo vzhajati.

3

Vzhajano ocvirkovko premažemo z maslom ali jajcem, na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico. Pečemo pri 175 °C približno 50 minut, da se lepo prepeče.

4

Pečeno ocvirkovko nekaj minut pustimo v modelu, pozneje pa jo še mlačno stresemo iz modela in pustimo, da se do konca ohladi.

Priljubljeni recepti

Sladke kroglice z datlji

Slastne kroglice, ki jih bo v trenutku zmanjkalo.

30 min
Enostavno

Brancin s pastinakovim pirejem

S to jedjo boste očarali svojo boljšo polovico.

1 h 20 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.