© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Telečji marengo

Poznate marengo? To je tipična francoska jed iz enega lonca. Največkrat je pripravljena s piščančjim mesom, mi pa smo jo tokrat za spremembo naredili s teletino.

Telečji marengo

Poznate marengo? To je tipična francoska jed iz enega lonca. Največkrat je pripravljena s piščančjim mesom, mi pa smo jo tokrat za spremembo naredili s teletino.

Čas priprave 2 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • oljčno olje
  • 1,5 kg teletine
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • 3 žlice moke
  • 3,5 dl suhega belega vina
  • 500 g svežega paradižnika
  • prgišče bazilike
  • 1⁄2 žličke timijanovih listov
  • 250 g majhnih šampinjonov
  • 1 žlička soli
  • 1⁄4 žličke popra

ko postrežemo

  • prgišče peteršilja
  • v pari kuhan riž

Sestavine

  • oljčno olje
  • 1,5 kg teletine
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • 3 žlice moke
  • 3,5 dl suhega belega vina
  • 500 g svežega paradižnika
  • prgišče bazilike
  • 1⁄2 žličke timijanovih listov
  • 250 g majhnih šampinjonov
  • 1 žlička soli
  • 1⁄4 žličke popra

ko postrežemo

  • prgišče peteršilja
  • v pari kuhan riž

Postopek

1

Teletino narežemo na kocke s stranico 5 cm. Čebulo drobno sesekljamo. Česen stremo. Paradižniku odstranimo semena in ga narežemo na četrtine. Baziliko drobno narežemo.

2

Pečico segrejemo na 170 °C (ali na 150 °C z ventilacijo). V težki ponvi segrejemo žlico oljčnega olja in popražimo meso (mogoče bomo to morali narediti v več porcijah), ki ga nato stresemo v težko nepregorno posodo. V ponev dodamo žlico olja in pri zmerni temperaturi pražimo čebulo, da se zmehča. Nato dodamo česen in moko ter pomešamo. Takoj prilijemo vino in dobro premešamo, zavremo in stresemo v nepregorno posodo k mesu, kjer naj tekočina ponovno zavre.

3

Dodamo paradižnik in zelišča ter solimo in popramo. Posodo pokrijemo in jo postavimo v pečico za uro in 15 minut oziroma dokler se teletina ne zmehča. Nato posodo vzamemo ven, dodamo očiščene gobe (če so večje, jih narežemo) in jed vrnemo v pečico še za 15 minut.

4

Telečji marengo potresemo s peteršiljem in ga postrežemo z rižem.

Priljubljeni recepti

Pirina solata s pečenim korenjem in sirom feta

Odlična in zdrava – če je kaj ostane, boste naslednji dan v službi imeli tudi odlično malico.

45 min
Enostavno

Cvetačne testenine s sirom in špinačo

Krepke testenine za hladne dni

1 h
Enostavno

Hruškova torta z javorovim sirupom

Zelo odrasla torta z rahlo odišavljenim biskvitom in hruškami, karameliziranimi v javorovem sirupu, za povrh pa beljakova maslena krema

2 h 10 min
Zahtevno

Polenovka po primorsko

1 h 30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.