
Krušni ježki
Zabaven in preprost recept za zajtrk z najmlajšimi
Krušni ježki
Zabaven in preprost recept za zajtrk z najmlajšimi

Sestavine
- 500 g polnozrnate moke
- ½ kocke svežega kvasa
- 1 žlička soli
- 3 do 3,5 dl mlačne vode
- 25 g zmehčanega masla
- moka za delovno površino
- 12–16 rozin
- 6–8 mandljevih lističev

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 500 g polnozrnate moke
- ½ kocke svežega kvasa
- 1 žlička soli
- 3 do 3,5 dl mlačne vode
- 25 g zmehčanega masla
- moka za delovno površino
- 12–16 rozin
- 6–8 mandljevih lističev
Postopek
Kvas raztopimo v malo mlačne vode (vzamemo jo od predpisane količine). V veliko skledo stresemo moko, v sredini naredimo jamico, ob stran pa damo žličko soli. V jamico zlijemo raztopljen kvas in skoraj vso mlačno vodo. Dodamo še zmehčano maslo in s kuhalnico ali kar z roko zamešamo vse sestavine, da dobimo mehko testo, ki ga lahko gnetemo. Če je treba, dodamo še malo vode.
Testo stresemo na rahlo pomokano delovno površino in ga gnetemo 10 minut, da postane gladko, elastično in se ne lepi več na roke. Oblikujemo ga v kroglo in položimo v čisto skledo, premazano z oljem. Pokrijemo ga s prozorno kuhinjsko folijo, ki jo tudi premažemo z oljem, in pustimo vzhajati, da podvoji svoj volumen.
Testo zvrnemo na pomokano delovno površino, še malo pregnetemo in narežemo na 6–8 kosov. Vsak kos testa oblikujemo v kroglico. Zdaj kroglice oblikujemo v ježke, tako da testo na eni strani malo povlečemo navzven in ga stisnemo v smrček. Kar krepko moramo stisniti, sicer bo ušel nazaj.

Ježke položimo na pekač, jih pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 1 uro. Pečico segrejemo na 200 °C. S kuhinjskimi škarjami previdno zarežemo v testo, da naredimo bodice na hrbtih ježkov. Vsakemu vtisnemo po 2 rozini za oči in v smrček potisnemo mandljev listič.

Ježke pečemo 15 minut ali toliko časa, da narastejo in se zlato rjavo obarvajo. V nepredušno zaprti posodi se obdržijo do 2 dni.
