Kaj boste skuhali danes?
Polnovredne sezamove kroglice
Polnovredne sezamove kroglice
Sestavine
testo
- 150 g ržene moke
- 150 g polnovredne pšenične moke
- 200 g masla
- 100 g drobnega rjavega sladkorja
- 1 jajce
- ščepec soli
nadev
- 125 g sladkorja v prahu
- 25 g masla
- 70 g sezama
- 2 žlici sladke smetane
- 50 g celih praženih lešnikov za okras
Vsak dan medenjak: nova družinska adventna tradicija
Medenjaki so imenitni tudi za okraševanje in obdarovanje. Okrasimo drevesce ali pa izdelajmo adventni koledar, s katerim bo vsak dan poln prazničnega pričakovanja.
Naveličani enoličnih zajtrkov? Preizkusite te recepte
Ovseni kosmiči so zdravi, hranljivi in čudovito vsestranski. Z nekaj izvirnosti si lahko vsak dan pričaramo povsem nov in slasten zajtrk.
David Vračko: Njegova najnovejša pogruntavščina je MakDonalc
David Vračko je eden tistih chefov, ki kuhanje živijo. Obed pod njegovo taktirko pa je vsakič unikatno kuharsko gledališče.
Sestavine
testo
- 150 g ržene moke
- 150 g polnovredne pšenične moke
- 200 g masla
- 100 g drobnega rjavega sladkorja
- 1 jajce
- ščepec soli
nadev
- 125 g sladkorja v prahu
- 25 g masla
- 70 g sezama
- 2 žlici sladke smetane
- 50 g celih praženih lešnikov za okras
Postopek
Obe vrsti moke presejemo na delovno površino, dodamo koščke masla, sladkor, jajce in sol. Vse sestavine premešamo, nato pa z rokami hitro zgnetemo v gladko testo. Testo oblikujemo v 2,5 cm visok kvader in damo za pol ure na hladno. Pečico segrejemo na 200 °C.
Testen kvader razrežemo na 2,5 cm velike kocke. S pomokanimi rokami jih oblikujemo v kroglice. Z ročajem kuhalnice vtisnemo v kroglice vdolbinice. Kroglice zložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in pečemo 18 do 20 minut.
Za nadev svetlo karameliziramo sladkor. Dodamo maslo, sezam in sladko smetano. Pečene kroglice napolnimo s sezamovim nadevom in okrasimo s praženimi lešniki.
Moka
Za ta recept lahko namesto omenjenih vrst moke uporabimo ovseno, ajdovo ali pšenično moko.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Hruškova solata z radičem in sirom z modro plesnijo
Hruške lahko kombiniramo tudi v solatah