Kaj boste skuhali danes?
Ajdovi krapki z lešniki in čokolado
Ajdovi krapki z lešniki in čokolado
Sestavine
- 180 g lešnikov
- 100 g moke
- 90 g ajdove moke
- 60 g svetlo rjavega sladkorja
- ščep solnega cveta ali fine morske soli
- 180 g masla
- 100 g temne čokolade
- 1 žlička kokosove maščobe (ali drugega nevtralnega olja)
Vsak dan medenjak: nova družinska adventna tradicija
Medenjaki so imenitni tudi za okraševanje in obdarovanje. Okrasimo drevesce ali pa izdelajmo adventni koledar, s katerim bo vsak dan poln prazničnega pričakovanja.
Naveličani enoličnih zajtrkov? Preizkusite te recepte
Ovseni kosmiči so zdravi, hranljivi in čudovito vsestranski. Z nekaj izvirnosti si lahko vsak dan pričaramo povsem nov in slasten zajtrk.
David Vračko: Njegova najnovejša pogruntavščina je MakDonalc
David Vračko je eden tistih chefov, ki kuhanje živijo. Obed pod njegovo taktirko pa je vsakič unikatno kuharsko gledališče.
Sestavine
- 180 g lešnikov
- 100 g moke
- 90 g ajdove moke
- 60 g svetlo rjavega sladkorja
- ščep solnega cveta ali fine morske soli
- 180 g masla
- 100 g temne čokolade
- 1 žlička kokosove maščobe (ali drugega nevtralnega olja)
Postopek
Velik plitev pekač obložimo s papir- jem za peko. Lešnike popražimo v suhi ponvici, jih stresemo v multipraktik in drobno zmeljemo. Dodamo obe moki, sladkor in ščepec solnega cveta ter mešamo 20 do 30 sekund, da se sestavine enakomerno premešajo. Dodamo maslo in mešamo, da začne nastajati krhko testo. Stresemo ga na delovno površino in ga na hitro pognetemo s hladnimi rokami.
Iz testa naredimo 25 kroglic in jih položimo na pripravljeni pekač. S prstom ali ročajem kuhalnice naredimo na sredini vsake kroglice vdolbinico. Pekač postavimo v hladilnik, kjer naj se piškoti do peke ohlajajo 30 minut. Pečico segrejemo na 180 °C.
Piškote pečemo 15 do 20 minut oziroma do lepo rumene barve. Čokolado grobo narežemo in jo damo skupaj z maščobo v nepregorno skledico, to pa namestimo nad kozico z vodo, ki rahlo vre; dno skledice se ne sme dotikati vode. Občasno pomešamo, dokler se čokolada ne stopi. Z žličko jo nadevamo v vdolbinice na vrhu krapkov. Postrežemo šele takrat, ko se čokolada strdi.