
Rezanci Alfredo po ameriško
Kremna omaka alfredo izvira iz Rima, kjer ji rečejo tudi fettuccine al burro (fetuccine z maslom). A še posebno priljubljena je v ZDA, kjer so recept prilagodili in mu dodali sladko smetano in nekaj začimb.
Rezanci Alfredo po ameriško
Kremna omaka alfredo izvira iz Rima, kjer ji rečejo tudi fettuccine al burro (fetuccine z maslom). A še posebno priljubljena je v ZDA, kjer so recept prilagodili in mu dodali sladko smetano in nekaj začimb.

Sestavine
- 250 g topljene smetane (ali sladke smetane)
- 25 g masla
- 100 g parmezana
- sveže nastrgan muškatni orešek
- 250 g svežih širokih rezancev
- sol in poper
- drobnjak ali peteršilj, ko postrežemo (po želji)

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 250 g topljene smetane (ali sladke smetane)
- 25 g masla
- 100 g parmezana
- sveže nastrgan muškatni orešek
- 250 g svežih širokih rezancev
- sol in poper
- drobnjak ali peteršilj, ko postrežemo (po želji)
Postopek
V srednje veliko kozico damo topljeno smetano, maslo in koruzni škrob ter kuhamo na nizki temperaturi, da zmes rahlo zavre. Ugasnemo štedilnik in prihranimo na toplem.
Nastrgamo parmezan in ga stresemo v skodelico skupaj z muškatnim oreškom. Dodamo obilo sveže zmletega črnega popra in premešamo (še ne solimo).
Testenine skuhamo v veliki količini osoljene vrele vode, da so še al dente (po navadi 3 do 4 minute). Testenine odcedimo, a ne preveč temeljito, malo vode od kuhanja prihranimo.
Testenine stresemo v kozico s kremasto omako in jih potresemo s sirom. Vse skupaj rahlo premešamo z lopatico, nato pa prilijemo 3 žlice vode, ki smo jo prihranili od kuhanja testenin. Testenine bodo sprva na videz mokre; mešamo jih, dokler ne vpijejo vode in omaka postane svetleča. Tedaj jih solimo in popramo po okusu ter preložimo v segrete krožnike. Nasekljamo drobnjak oziroma peteršilj, ga potresemo po testeninah in takoj postrežemo.
Topljena smetana
Topljeno smetano pridobimo iz kuhanega mleka; gre za tradicionalen mlečni izdelek, ki ga lahko kupimo na tržnicah. Lahko jo nadomestimo z malo slanim mladim kajmakom, ki je izdelan enako kot topljena smetana, le da ga na Balkanu solijo.