
Pivski kis
Bi iz najljubšega piva pripravili kis? S fermentacijo se lahko tudi pivo čarobno spremeni v prav poseben kis.
Pivski kis
Bi iz najljubšega piva pripravili kis? S fermentacijo se lahko tudi pivo čarobno spremeni v prav poseben kis.

Sestavine
- 0,5 l piva po izbiri
- 2 žlici nepasteriziranega jabolčnega kisa ali košček kisove matice
- kozarec za vlaganje s širokim grlom
- gaza
- elastika ali vrvica

Kako se izognemo razmočeni pici
Bralka nas je naslovila s težavo, ki pesti številne, ki se pico odločijo peči doma: "Pogosto se zgodi, da je nadev precej moker in se celo naredijo lužice, ki so zoprne same po sebi in še testo razmočijo. Kaj delamo narobe?"

Kako zmanjšati količino odpadne embalaže v kuhinji
V vsakem gospodinjstvu se hitro nabere preveč odpadkov. Kuhanje in nakupovanje prinašata množico embalaže, zavrženih sestavin in nepotrebne plastike.

Hitro in sočno: recept za ekspresne štrudelj rezine
Tele ekspresne štrudelj rezine po receptu Ane Žontar Kristanc so idealna rešitev za tiste trenutke, ko si na hitro zaželimo nekaj prav sladkega, zato pa sočnega in povrhu vsega izredno nezahtevnega za pripravo.
Sestavine
- 0,5 l piva po izbiri
- 2 žlici nepasteriziranega jabolčnega kisa ali košček kisove matice
- kozarec za vlaganje s širokim grlom
- gaza
- elastika ali vrvica
Postopek
Pivo vlijemo v dobro očiščen (najbolje steriliziran) kozarec in premešamo. Počakamo kakšno uro, da se mehurčki porazgubijo in pivo postane negazirano.
Dodamo kis ali kisovo matico in kozarec pokrijemo z gazo, ki jo po potrebi pritrdimo z elastično gumico. Kozarec postavimo v temen kot kuhinje, kjer pivo fermentira 3 do 6 tednov. Enkrat tedensko preverimo, ali je tekočina že dovolj kisla. Na vrhu se naredi kisova matica, ki jo lahko uporabimo za naslednji kozarec kisa. Ko je kis narejen, ga precedimo in shranimo.
Recept je pripravila Sanja Čakarun, soustanoviteljica blagovne znamke Kis in kvas. Za Dober tek piše članke o fermentirani hrani.