
Kaj boste skuhali danes?
Pivski kis
Bi iz najljubšega piva pripravili kis? S fermentacijo se lahko tudi pivo čarobno spremeni v prav poseben kis.
Pivski kis
Bi iz najljubšega piva pripravili kis? S fermentacijo se lahko tudi pivo čarobno spremeni v prav poseben kis.

Sestavine
- 0,5 l piva po izbiri
- 2 žlici nepasteriziranega jabolčnega kisa ali košček kisove matice
- kozarec za vlaganje s širokim grlom
- gaza
- elastika ali vrvica

Kralji Jadranskega morja: kvarnerski škampi na tri načine
Kvarnerski škampi veljajo za eno največjih kulinaričnih dobrot Jadranskega morja. Njihovo nežno meso cenijo vrhunski kuharji in ljubitelji morske hrane po vsem svetu.

Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali
Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?

Popolni rezanci iz samo nekaj sestavin in v 20 minutah
Hiter recept za rezance z maslom in žajbljem, pripravljen v manj kot 20 minutah. Preprosta jed z bogatim okusom, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Sestavine
- 0,5 l piva po izbiri
- 2 žlici nepasteriziranega jabolčnega kisa ali košček kisove matice
- kozarec za vlaganje s širokim grlom
- gaza
- elastika ali vrvica
Postopek
Pivo vlijemo v dobro očiščen (najbolje steriliziran) kozarec in premešamo. Počakamo kakšno uro, da se mehurčki porazgubijo in pivo postane negazirano.
Dodamo kis ali kisovo matico in kozarec pokrijemo z gazo, ki jo po potrebi pritrdimo z elastično gumico. Kozarec postavimo v temen kot kuhinje, kjer pivo fermentira 3 do 6 tednov. Enkrat tedensko preverimo, ali je tekočina že dovolj kisla. Na vrhu se naredi kisova matica, ki jo lahko uporabimo za naslednji kozarec kisa. Ko je kis narejen, ga precedimo in shranimo.
Recept je pripravila Sanja Čakarun, soustanoviteljica blagovne znamke Kis in kvas. Za Dober tek piše članke o fermentirani hrani.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Osso buco z rižoto po milansko
Kolački z zajčki
Klementinine kremice z brusničnim kompotom in palmicami
Sorbet iz črnega ribeza in mete
Sočni poletni sorbet ob misli na katerega se nam bodo še dolgo cedile sline ...