
Pivski kis
Bi iz najljubšega piva pripravili kis? S fermentacijo se lahko tudi pivo čarobno spremeni v prav poseben kis.
Pivski kis
Bi iz najljubšega piva pripravili kis? S fermentacijo se lahko tudi pivo čarobno spremeni v prav poseben kis.

Sestavine
- 0,5 l piva po izbiri
- 2 žlici nepasteriziranega jabolčnega kisa ali košček kisove matice
- kozarec za vlaganje s širokim grlom
- gaza
- elastika ali vrvica

Nove ideje za sladice s slivami
Sezona sliv prinaša kulinarične užitke, ki s svežino in sladkostjo oznanjajo skorajšnji konec poletja. Vas zanima, kako še uporabiti slive? To so naši predlogi.

Jajčevci malo drugače: recepti za omako, namaz in žar
Zakaj bi jih zgolj ocvrli, ko pa lahko z jajčevci napravimo še toliko drugih slastnih jedi!

Sladkajte se, kot so se nekoč prefinjeni dunajski meščani
Torta Eszterhazy je elegantna sladica za posebne priložnosti. Priprava je poseben izziv, a oh, rezultat je tako zelo vreden truda.
Sestavine
- 0,5 l piva po izbiri
- 2 žlici nepasteriziranega jabolčnega kisa ali košček kisove matice
- kozarec za vlaganje s širokim grlom
- gaza
- elastika ali vrvica
Postopek
Pivo vlijemo v dobro očiščen (najbolje steriliziran) kozarec in premešamo. Počakamo kakšno uro, da se mehurčki porazgubijo in pivo postane negazirano.
Dodamo kis ali kisovo matico in kozarec pokrijemo z gazo, ki jo po potrebi pritrdimo z elastično gumico. Kozarec postavimo v temen kot kuhinje, kjer pivo fermentira 3 do 6 tednov. Enkrat tedensko preverimo, ali je tekočina že dovolj kisla. Na vrhu se naredi kisova matica, ki jo lahko uporabimo za naslednji kozarec kisa. Ko je kis narejen, ga precedimo in shranimo.
Recept je pripravila Sanja Čakarun, soustanoviteljica blagovne znamke Kis in kvas. Za Dober tek piše članke o fermentirani hrani.