Kaj boste skuhali danes?
Nabodala s tempehom
Tempeh so fermentirana zrna soje (najpogosteje; lahko pa je pripravljen tudi iz drugih stročnic, zrn ali oreškov). Z njim lahko pripravimo odlična nabodala.
Nabodala s tempehom
Tempeh so fermentirana zrna soje (najpogosteje; lahko pa je pripravljen tudi iz drugih stročnic, zrn ali oreškov). Z njim lahko pripravimo odlična nabodala.
Sestavine
- tempeh
- sol
- poper
- česen v prahu
- sezam (po želji)
Arašidova omaka
- sok 1/2 limete
- 1 žličko medu
- 1 žlico sojine omake
- 1 žlico karija v prahu
- 3 žlice gladkega arašidovega masla
- 1,5 dl kokosovega mleka
- koriander
Okus Azije v 20 minutah – popolna hitra večerja
Ta jed ima pridih Azije, je nekakšen stir fry, karseda poenostavljen, a še vedno okusen. Priprava je hitra, za zraven pa ne potrebujete drugega, saj jed vsebuje meso, obilico zelenjave in riž.
Popolno nedeljsko kosilo: čudovito mehka dušena govedina
Skrivnost popolnega nedeljskega kosila: govedina je najboljša, če jo kuhamo dolgo in počasi. Takrat se sprostijo vsi sokovi, meso pa se neverjetno zmehča.
Okus tradicije tudi doma: idrijski žlikrofi
Idrijski žlikrofi so poleg kremšnit in prekmurske gibanice verjetno najbolj izpostavljena tradicionalna slovenska jed. Čas je, da se njihove priprave lotimo tudi sami.
Sestavine
- tempeh
- sol
- poper
- česen v prahu
- sezam (po želji)
Arašidova omaka
- sok 1/2 limete
- 1 žličko medu
- 1 žlico sojine omake
- 1 žlico karija v prahu
- 3 žlice gladkega arašidovega masla
- 1,5 dl kokosovega mleka
- koriander
Postopek
Tempeh narežemo na manjše kose. Po okusu ga solimo, popramo in začinimo s česnom v prahu, nato pa nanizamo na paličice. Popečemo ga na malo olja v ponvi (lahko tudi na žaru), po želji posujemo s sezamom.
Za arašidovo omako, ki jo postrežemo poleg, vse sestavine damo v kozico in jih med mešanjem počasi segrevamo približno 5 minut, da se dobro povežejo. Piko na i bosta nabodalcem dodala še koriander in kakšen stisk limetinega soka.
Recept je pripravila Sanja Čakarun, soustanoviteljica blagovne znamke Kis in kvas. Za Dober tek piše članke o fermentirani hrani.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Obrnjen breskov kolač
Polnovredni jabolčni kolač s skutno oblogo
Jabolka so nam vedno na voljo, zato nam recept za tako okusno sladico pride prav za marsikatero priložnost.