© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pistacijev cheesecake

Če je pistacija zadnje čase povsod, pa naj bo še na cheescaku - in izkazalo se slastno!

Pistacijev cheesecake

Če je pistacija zadnje čase povsod, pa naj bo še na cheescaku - in izkazalo se slastno!

Čas priprave 1 h 10 min + 24 ur za hlajenje in 30 minut za počivanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 do 10 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

piškotna osnova

  • 400 g zdrobljenih piškotov digestive
  • 140 g stopljenega masla

nadev

  • 500 g kremnega sira
  • 225 g sladkorja
  • 3 žlice koruznega škroba
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka
  • 250 g kisle smetane
  • 3 jajca
  • 40 g nasekljanih pistacij

preliv in posip

  • 4 žlice pistacijeve kreme (glej nasvet)
  • 40 g mletih pistacij

Sestavine

piškotna osnova

  • 400 g zdrobljenih piškotov digestive
  • 140 g stopljenega masla

nadev

  • 500 g kremnega sira
  • 225 g sladkorja
  • 3 žlice koruznega škroba
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka
  • 250 g kisle smetane
  • 3 jajca
  • 40 g nasekljanih pistacij

preliv in posip

  • 4 žlice pistacijeve kreme (glej nasvet)
  • 40 g mletih pistacij

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo) in v spodnji del postavimo nepregorno posodo, do polovice napolnjeno z vodo. V skledi zmešamo zdrobljene piškote in maslo, nato mešanico vsujemo v globok model za torte premera 23 cm in jo z lopatico pritisnemo ob dno in obod. Model postavimo na plitev pekač.

2

V skledi z metlico zmešamo kremni sir, sladkor, škrob, vaniljo in kislo smetano, nato vsako posebej vtepemo jajca. Vmešamo nasekljane pistacije in nadev vlijemo na piškotno osnovo. V srednjem delu pečice torto pečemo 10 minut, nato temperaturo znižamo na 150 °C (ali na 130 °C z ventilacijo) in pečemo še 40 minut, da se nadev strdi, a je na sredini še malce majav. Pečico ugasnemo, torto pa pustimo v njej s priprtimi vratci še 30 minut (da preprečimo razpoke). Pustimo, da se popolnoma ohladi, nato jo za 24 ur postavimo v hladilnik.

3

Pred postrežbo torto prelijemo z nekoliko segreto in stopljeno pistacijevo kremo ter posujemo z mletimi pistacijami. V hladilniku se obdrži do 2 dni.

Pistacijeva krema

Pistacijevo kremo lahko kupimo ali pa pripravimo domačo.

Priljubljeni recepti

Juha iz prekajene krače in suhega graha

Ko ne vemo kam bi s kračo, ki nam je ostala za veliko noč, pripravite to okusno juho z grahom.

3 h
Enostavno

Široki rezanci s šunko in gobami

Šampinjoni in šunka gredo še kako dobro skupaj

Enostavno

Čebulne pastetke s kozjim sirom

Odlična ideja za predjed božične večerje

1 h
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.