© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Žepki s šunko, sirom in gobami

Žepki s šunko, sirom in gobami

Čas priprave 40 min
Zahtevnost Enostavno
Količina 4 žepki
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Posnetek zaslona 2023-04-29 113031

Sestavine

  • 2,5 dl mleka
  • 1 žlica masla
  • 1 žlica moke
  • 150 g šampinjonov
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 150 g šunke
  • 85 g sira
  • 1 žlica sesekljanih začimb (npr. pehtrana, peteršilja, drobnjaka)
  • 500 g listnatega testa
  • 1 jajce
  • moka za delovno površino
recept na preizkusnji narastek ajda.jpg

Okus tradicije: narastek iz ajdove kaše z orehi

Ajdov narastek z orehi je jed, ki nas popelje v preteklost, v čas, ko je bila preprosta ajdova kaša osnova vsakodnevne prehrane. Je izvrstna izbira za vse, ki želite okusiti bogato dediščino slovenskih jedi, ob tem pa uživati ​​v zdravih in naravnih sestavinah.

Sestavine

  • 2,5 dl mleka
  • 1 žlica masla
  • 1 žlica moke
  • 150 g šampinjonov
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 150 g šunke
  • 85 g sira
  • 1 žlica sesekljanih začimb (npr. pehtrana, peteršilja, drobnjaka)
  • 500 g listnatega testa
  • 1 jajce
  • moka za delovno površino

Postopek

1

Najprej pripravimo gosto bešamelno omako, ki bo osnova za nadev. Mleko zavremo ter mu dodamo pasto, ki smo jo zmešali iz žlice masla in žlice moke. Nenehno mešamo, da se ne prime dna, in kuhamo 3 do 4 minute. Nastala bo zelo gosta bela omaka. Prelijemo jo v skledico in pustimo, da se ohladi. Medtem šunko in sir (lahko ga vzamemo več ali manj, po okusu) narežemo na majhne koščke. Šampinjone narežemo na četrtine. Na olju jih pražimo 3 do 5 minut, da porjavijo. Odstavimo in počakamo, da se ohladijo.

2

Šunko, sir in gobe stresemo v skledo. Med mešanjem počasi prilivamo bešamelno omako, da nastane enotna zmes. Nazadnje dodamo zelišča.

3

Na pomokani površini razvaljamo testo približno 3 mm na debelo in iz njega izrežemo 4 kroge s premerom približno 18 cm. Morda bomo morali proti koncu zgnesti in znova razvaljati tudi obrezke. Kroge ob robu premažemo z razžvrkljanim jajcem. Z žlico razporedimo nadev po eni strani vsakega kroga, čezenj pa prepognemo prazni polkrog. Robove dobro stisnemo, da nadev ne bo iztekal. Tako pripravljene žepke lahko za en mesec spravimo v zamrzovalnik. Če jih bomo spekli takoj, pa jih premažemo s preostalim jajcem in damo za 30 minut v hladilnik.

4

Pečico segrejemo na 200 °C. Žepke položimo na plitev pekač in jih pečemo približno 35 minut, da se napihnejo in se zlato rumeno zapečejo. Počakamo, da se malce ohladijo, in postrežemo še tople.

Priljubljeni recepti

Krušni ježki

Zabaven in preprost recept za zajtrk z najmlajšimi

Enostavno

Pečene skuše s kruhovim nadevom

Pripravite te okusne skuše z aromatičnim nadevom

40 min
Enostavno

Rostbif s črnim poprom in hrenovo omako

Ta rostbif z žara je prava uspešnica!

18 min
Enostavno

Orehovi kolački s kavo

Klasičen kolač v miniaturni različici

30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.