
Solata z robidnicami, rdečo peso, kozjim sirom in makovimi krutoni
Pisana poznopoletna solata. Če nimate kozjega sira, vzemite feto.
Solata z robidnicami, rdečo peso, kozjim sirom in makovimi krutoni
Pisana poznopoletna solata. Če nimate kozjega sira, vzemite feto.

Sestavine
- 600 g surove pese (lahko mešanice rdeče in rumene pese)
- 175 g robidnic
- 3 pesti solatnih listov
- šopek drobnjaka
- 200 g trdega kozjega sira
makovi krutoni
- 2 debeli rezini polnozrnatega kruha
- 1 žlica repičnega olja
- 1 žlica makovih semen
preliv
- 50 g robidnic
- 3 žlice rdečega vinskega kisa
- 2 žlici repičnega olja
- 2 žlički angleške gorčice v prahu
- 1 žlica robidove marmelade
- 3 šalotke
- sol
- poper

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 600 g surove pese (lahko mešanice rdeče in rumene pese)
- 175 g robidnic
- 3 pesti solatnih listov
- šopek drobnjaka
- 200 g trdega kozjega sira
makovi krutoni
- 2 debeli rezini polnozrnatega kruha
- 1 žlica repičnega olja
- 1 žlica makovih semen
preliv
- 50 g robidnic
- 3 žlice rdečega vinskega kisa
- 2 žlici repičnega olja
- 2 žlički angleške gorčice v prahu
- 1 žlica robidove marmelade
- 3 šalotke
- sol
- poper
Postopek
Najprej skuhamo peso. Če imamo rdečo in rumeno, ju skuhamo posebej, da ohranita svojo barvo. Peso damo v veliko kozico s hladno vodo, zavremo in kuhamo, da je na sredini mehka, kov gomolj zabodeno zobotrebec. Večje gomolje kuhamo 40 minut, manjše pa okoli 20 minut. Peso stresemo v cedilo in jo pustimo v lijaku, da se ohladi. Nato jo olupimo in odrežemo tudi morebitna stebla. Za to opravilo si nadenemo gumijaste rokavice, da se nam roke ne obarvajo.
Pripravimo krutone. Pečico segrejemo na 200 °C. Kruhu obrežemo skorjo in ga narežemo na kocke. Olje, makova semena in kruhove kocke damo v skledo in dobro premešamo, rahlo posolimo in razporedimo na velik pekač. Kocke v pečici pečemo 8 minut, da se hrustljavo zapečejo.
Pripravimo preliv. Robidnice rahlo pretlačimo z vilicami. Kis, olje, gorčico v prahu in marmelado zmešamo, solimo in popramo. Šalotko drobno nasekljamo in jo skupaj z robidnicami in njihovim sokom vmešamo v preliv.
Pripravimo solato. Kuhano peso narežemo in razporedimo po 4 do 6 krožnikih. V veliki skledi zmešamo solatne liste, krutone, robidnice, narezan drobnjak in nekaj preliva. V skledo nadrobimo še kozji sir, solato premešamo, razdelimo jo po krožnikih, pokapamo z malo preliva in postrežemo.