
Pikantne kozice s salso iz klementin
Kozice in citrusi - njam!
Pikantne kozice s salso iz klementin
Kozice in citrusi - njam!

Sestavine
- 20 surovih orjaških tigrastih kozic z lupinami
- 50 g stopljenega masla
- krhlji 1 limete, ko postrežemo
salsa
- 4 klementine
- sok 1 limete
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 majhna rdeča čebula
- 1⁄4 kumare
- nekaj vejic koriandra
- sol in poper
začimbna mešanica
- 1 žlica dimljene mlete paprike
- 1 žlička česnove soli
- 1 žlička suhega origana
- 1 žlička suhega timijana
- 1 žlička kajenskega popra
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička fine morske soli
- 1⁄2 žličke zdrobljenega popra

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Viralna pita, ki navdušuje z okusom in nizkimi kalorijami
Spanakopita, znana grška pita s špinačo in feto, slovi po hrustljavosti in bogatem okusu. Za manj kalorično različico smo za vas poiskali viralni recept.
Sestavine
- 20 surovih orjaških tigrastih kozic z lupinami
- 50 g stopljenega masla
- krhlji 1 limete, ko postrežemo
salsa
- 4 klementine
- sok 1 limete
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 majhna rdeča čebula
- 1⁄4 kumare
- nekaj vejic koriandra
- sol in poper
začimbna mešanica
- 1 žlica dimljene mlete paprike
- 1 žlička česnove soli
- 1 žlička suhega origana
- 1 žlička suhega timijana
- 1 žlička kajenskega popra
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička fine morske soli
- 1⁄2 žličke zdrobljenega popra
Postopek
Najprej pripravimo kozice, tako da jih metuljasto razpremo: z majhnim nazobčanim nožkom prerežemo lupino na hrbtni strani in meso od glave do repa le toliko, da rakce lahko odpremo, nato odstranimo črno nitko (črevo). Razprte kozice prihranimo.
Pripravimo salso. Klementine olupimo in narežemo na koščke, čebulo nasekljamo, kumaro narežemo na kockice, koriander nasekljamo. Vse sestavine za salso damo v skledo in zmešamo. Po možnosti naj 30 minut stoji na sobni temperaturi, da se okusi prepojijo.
Vse sestavine za začimbno mešanico zmešamo v skledi. Kozice zunaj in znotraj premažemo s stopljenim maslom in jih povaljamo v začimbni mešanici. Na močnem ognju razgrejemo dve veliki ponvi in v njiju pečemo kozice 4 do 6 minut, da se rožnato obarvajo, na notranji strani pa so prosojne. Postrežemo jih s salso in krhlji limete.
Nasvet
Če klementine niso v sezoni, jih lahko nadomestimo s paradižnikom.