
Kaj boste skuhali danes?
Pikantne kozice s salso iz klementin
Kozice in citrusi - njam!
Pikantne kozice s salso iz klementin
Kozice in citrusi - njam!

Sestavine
- 20 surovih orjaških tigrastih kozic z lupinami
- 50 g stopljenega masla
- krhlji 1 limete, ko postrežemo
salsa
- 4 klementine
- sok 1 limete
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 majhna rdeča čebula
- 1⁄4 kumare
- nekaj vejic koriandra
- sol in poper
začimbna mešanica
- 1 žlica dimljene mlete paprike
- 1 žlička česnove soli
- 1 žlička suhega origana
- 1 žlička suhega timijana
- 1 žlička kajenskega popra
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička fine morske soli
- 1⁄2 žličke zdrobljenega popra

Zdrobov narastek – sladica otroštva, ki nikoli ne gre iz mode
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.

Tako krvavice ne bodo počile
Peka krvavic marsikomu dela preglavice in si jih zato privošči le v kakšni dobri domači gostilni. Tako jih pravilno spečete, da ne počijo in ostanejo hrustljave.

Pet okusnih idej z rižem (ki niso rižota)
Riž ni samo za rižote. In ni samo priloga. Lahko ga uporabimo v solatah, polpetih, hrustljavih kroglicah, kremastih pudingih... Zaloga riža je v shrambi vedno dobrodošla.
Sestavine
- 20 surovih orjaških tigrastih kozic z lupinami
- 50 g stopljenega masla
- krhlji 1 limete, ko postrežemo
salsa
- 4 klementine
- sok 1 limete
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 majhna rdeča čebula
- 1⁄4 kumare
- nekaj vejic koriandra
- sol in poper
začimbna mešanica
- 1 žlica dimljene mlete paprike
- 1 žlička česnove soli
- 1 žlička suhega origana
- 1 žlička suhega timijana
- 1 žlička kajenskega popra
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička fine morske soli
- 1⁄2 žličke zdrobljenega popra
Postopek
Najprej pripravimo kozice, tako da jih metuljasto razpremo: z majhnim nazobčanim nožkom prerežemo lupino na hrbtni strani in meso od glave do repa le toliko, da rakce lahko odpremo, nato odstranimo črno nitko (črevo). Razprte kozice prihranimo.
Pripravimo salso. Klementine olupimo in narežemo na koščke, čebulo nasekljamo, kumaro narežemo na kockice, koriander nasekljamo. Vse sestavine za salso damo v skledo in zmešamo. Po možnosti naj 30 minut stoji na sobni temperaturi, da se okusi prepojijo.
Vse sestavine za začimbno mešanico zmešamo v skledi. Kozice zunaj in znotraj premažemo s stopljenim maslom in jih povaljamo v začimbni mešanici. Na močnem ognju razgrejemo dve veliki ponvi in v njiju pečemo kozice 4 do 6 minut, da se rožnato obarvajo, na notranji strani pa so prosojne. Postrežemo jih s salso in krhlji limete.
Nasvet
Če klementine niso v sezoni, jih lahko nadomestimo s paradižnikom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Lignji, polnjeni z bučkami in parmezanom
Lignji so odlični za vsak letni čas, saj jih v ribarnicah kot po čarovniji nikoli ne zmanjka!