© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pikantne kozice s salso iz klementin

Kozice in citrusi - njam!

Pikantne kozice s salso iz klementin

Kozice in citrusi - njam!

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
pikantne-kozice

Sestavine

  • 20 surovih orjaških tigrastih kozic z lupinami
  • 50 g stopljenega masla
  • krhlji 1 limete, ko postrežemo

salsa

  • 4 klementine
  • sok 1 limete
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 majhna rdeča čebula
  • 1⁄4 kumare
  • nekaj vejic koriandra
  • sol in poper

začimbna mešanica

  • 1 žlica dimljene mlete paprike
  • 1 žlička česnove soli
  • 1 žlička suhega origana
  • 1 žlička suhega timijana
  • 1 žlička kajenskega popra
  • 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
  • 1 žlička fine morske soli
  • 1⁄2 žličke zdrobljenega popra
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 20 surovih orjaških tigrastih kozic z lupinami
  • 50 g stopljenega masla
  • krhlji 1 limete, ko postrežemo

salsa

  • 4 klementine
  • sok 1 limete
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 majhna rdeča čebula
  • 1⁄4 kumare
  • nekaj vejic koriandra
  • sol in poper

začimbna mešanica

  • 1 žlica dimljene mlete paprike
  • 1 žlička česnove soli
  • 1 žlička suhega origana
  • 1 žlička suhega timijana
  • 1 žlička kajenskega popra
  • 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
  • 1 žlička fine morske soli
  • 1⁄2 žličke zdrobljenega popra

Postopek

1

Najprej pripravimo kozice, tako da jih metuljasto razpremo: z majhnim nazobčanim nožkom prerežemo lupino na hrbtni strani in meso od glave do repa le toliko, da rakce lahko odpremo, nato odstranimo črno nitko (črevo). Razprte kozice prihranimo.

2

Pripravimo salso. Klementine olupimo in narežemo na koščke, čebulo nasekljamo, kumaro narežemo na kockice, koriander nasekljamo. Vse sestavine za salso damo v skledo in zmešamo. Po možnosti naj 30 minut stoji na sobni temperaturi, da se okusi prepojijo.

3

Vse sestavine za začimbno mešanico zmešamo v skledi. Kozice zunaj in znotraj premažemo s stopljenim maslom in jih povaljamo v začimbni mešanici. Na močnem ognju razgrejemo dve veliki ponvi in v njiju pečemo kozice 4 do 6 minut, da se rožnato obarvajo, na notranji strani pa so prosojne. Postrežemo jih s salso in krhlji limete.

Nasvet

Če klementine niso v sezoni, jih lahko nadomestimo s paradižnikom.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.