Kaj boste skuhali danes?
Nadevani zvitki iz jajčevca
Ne ustrašite se dolge priprave - nadevani zvitki iz jajčevca niso zahtevni, le recept je zelo natančno opisan, da je primeren tudi za začetnike.
Nadevani zvitki iz jajčevca
Ne ustrašite se dolge priprave - nadevani zvitki iz jajčevca niso zahtevni, le recept je zelo natančno opisan, da je primeren tudi za začetnike.
Sestavine
- 1 velik jajčevec (ali 2 srednje velika)
- 1 žlica oljčnega olja in še nekaj za peko
- 3 stroki česna
- 800 g paradižnikove polpe iz pločevinke
- 1⁄2 žličke posušenega origana
- ščep sladkorja (po želji)
- kanček kisa (po želji)
- majhen šopek bazilike
- 1 krogla mocarele
- 4 žlice svežega pesta
- sol in poper
drobtine s parmezanom
- 2 žlici oljčnega olja
- 50 g svežih krušnih drobtin
- 25 g parmezana
- nastrgana lupina 1 bio limone
- 1 žlička posušenega origana
- sol
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 1 velik jajčevec (ali 2 srednje velika)
- 1 žlica oljčnega olja in še nekaj za peko
- 3 stroki česna
- 800 g paradižnikove polpe iz pločevinke
- 1⁄2 žličke posušenega origana
- ščep sladkorja (po želji)
- kanček kisa (po želji)
- majhen šopek bazilike
- 1 krogla mocarele
- 4 žlice svežega pesta
- sol in poper
drobtine s parmezanom
- 2 žlici oljčnega olja
- 50 g svežih krušnih drobtin
- 25 g parmezana
- nastrgana lupina 1 bio limone
- 1 žlička posušenega origana
- sol
Postopek
Jajčevcu odstranimo pecelj in ga po dolgem narežemo na rezine, debele 0,5 cm. Po obeh straneh jih premažemo z nekaj olja in solimo. Rebrasto ponev na visoki temperaturi močno segrejemo, nato pa pečemo rezine 4 do 6 minut na vsaki strani, da se zlato rjavo zapečejo. Rezine bomo morali popeči v več porcijah. Sproti jih polagamo na krožnik in nato postavimo na stran.
Medtem tanko narežemo česen in osmukamo baziliko. V ponvi segrejemo žlico olja, na katerem pražimo česen minuto do dve, da zadiši. Dodamo paradižnik in vodo, s katero smo napolnili polovico pločevinke paradižnika, origano ter nekaj soli in popra. Pustimo, da tekočina nepokrita brbota 15 do 20 minut oziroma toliko časa, da se zgosti v omako. Po okusu solimo in popramo ter po potrebi dodamo sladkor in kis, da uravnotežita okus paradižnika. Polovico bazilike grobo narežemo in primešamo omaki, ki jo nato odstavimo z ognja.
Mocarelo odcedimo in jo narežemo na pravokotnike (kosov mocarele naj bo toliko, kot je rezin jajčevca). Zvitke naredimo tako, da na en konec rezine položimo kos mocarele, nanj pa z žlico naložimo pesto in dodamo list bazilike. Rezino zvijemo v dovolj rahel zvitek, da nadev ne uhaja ven. Postopek ponovimo s preostalimi rezinami jajčevca, mocarelo, pestom in baziliko.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Paradižnikovo omako vlijemo v globlji pravokoten pekač, dovolj velik, da lahko vanj položimo vse zvitke, med njimi pa ostane še nekaj prostora. Položimo jih z robom navzdol, omaka pa naj jih prekriva do polovice. Jed pečemo 25 do 30 minut oziroma dokler niso zvitki zlato zapečeni, omaka pa brbota.
Medtem pripravimo drobtine. Parmezan drobno nastrgamo. V ponvi pri zmerni temperaturi segrejemo olje, na katerem pražimo krušne drobtine 5 minut oziroma toliko časa, da postanejo zlato rjave in hrustljave. Tedaj jih stresemo v skledo, zmešamo s preostalimi sestavinami ter vse skupaj rahlo solimo.
Hrustljave drobtine, s katerimi bomo potresli zvitke, postrežemo posebej (tako se ne bodo razmočile v omaki).
Zvitke lahko postrežemo tudi:
- s hrustljavim drobljencem iz choriza: chorizo narežemo na kocke in ga v ponvi popečemo, da postane zlato rjav in hrustljav. Nato primešamo žlico šerijevega kisa, žličko medu in sesekljan peteršilj.
- s preprosto olivno tapenado: pest črnih oliv brez koščic zmeljemo v kuhinjskem strojčku z žličko kaper, inčunovim fi lejem, strokom česna, peteršiljem in oljčnim oljem do grobe strukture.
- drugače: s pogačo, pestom, sirom za žar ...
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sladka plaža s piškotnimi drobtinami in cheesecake kremo
Čisto prava sladka plaža s peščenim gradom!
Piščančja nabodala s cacikijem
Nabodala so priljubljena specialiteta, ki izvira z Balkana. Pravimo jim tudi ražnjiči, po grško suvlaki in po turško šašlik.