Kaj boste skuhali danes?
Nadevani zvitki iz jajčevca
Ne ustrašite se dolge priprave - nadevani zvitki iz jajčevca niso zahtevni, le recept je zelo natančno opisan, da je primeren tudi za začetnike.
Nadevani zvitki iz jajčevca
Ne ustrašite se dolge priprave - nadevani zvitki iz jajčevca niso zahtevni, le recept je zelo natančno opisan, da je primeren tudi za začetnike.
Sestavine
- 1 velik jajčevec (ali 2 srednje velika)
- 1 žlica oljčnega olja in še nekaj za peko
- 3 stroki česna
- 800 g paradižnikove polpe iz pločevinke
- 1⁄2 žličke posušenega origana
- ščep sladkorja (po želji)
- kanček kisa (po želji)
- majhen šopek bazilike
- 1 krogla mocarele
- 4 žlice svežega pesta
- sol in poper
drobtine s parmezanom
- 2 žlici oljčnega olja
- 50 g svežih krušnih drobtin
- 25 g parmezana
- nastrgana lupina 1 bio limone
- 1 žlička posušenega origana
- sol
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 1 velik jajčevec (ali 2 srednje velika)
- 1 žlica oljčnega olja in še nekaj za peko
- 3 stroki česna
- 800 g paradižnikove polpe iz pločevinke
- 1⁄2 žličke posušenega origana
- ščep sladkorja (po želji)
- kanček kisa (po želji)
- majhen šopek bazilike
- 1 krogla mocarele
- 4 žlice svežega pesta
- sol in poper
drobtine s parmezanom
- 2 žlici oljčnega olja
- 50 g svežih krušnih drobtin
- 25 g parmezana
- nastrgana lupina 1 bio limone
- 1 žlička posušenega origana
- sol
Postopek
Jajčevcu odstranimo pecelj in ga po dolgem narežemo na rezine, debele 0,5 cm. Po obeh straneh jih premažemo z nekaj olja in solimo. Rebrasto ponev na visoki temperaturi močno segrejemo, nato pa pečemo rezine 4 do 6 minut na vsaki strani, da se zlato rjavo zapečejo. Rezine bomo morali popeči v več porcijah. Sproti jih polagamo na krožnik in nato postavimo na stran.
Medtem tanko narežemo česen in osmukamo baziliko. V ponvi segrejemo žlico olja, na katerem pražimo česen minuto do dve, da zadiši. Dodamo paradižnik in vodo, s katero smo napolnili polovico pločevinke paradižnika, origano ter nekaj soli in popra. Pustimo, da tekočina nepokrita brbota 15 do 20 minut oziroma toliko časa, da se zgosti v omako. Po okusu solimo in popramo ter po potrebi dodamo sladkor in kis, da uravnotežita okus paradižnika. Polovico bazilike grobo narežemo in primešamo omaki, ki jo nato odstavimo z ognja.
Mocarelo odcedimo in jo narežemo na pravokotnike (kosov mocarele naj bo toliko, kot je rezin jajčevca). Zvitke naredimo tako, da na en konec rezine položimo kos mocarele, nanj pa z žlico naložimo pesto in dodamo list bazilike. Rezino zvijemo v dovolj rahel zvitek, da nadev ne uhaja ven. Postopek ponovimo s preostalimi rezinami jajčevca, mocarelo, pestom in baziliko.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Paradižnikovo omako vlijemo v globlji pravokoten pekač, dovolj velik, da lahko vanj položimo vse zvitke, med njimi pa ostane še nekaj prostora. Položimo jih z robom navzdol, omaka pa naj jih prekriva do polovice. Jed pečemo 25 do 30 minut oziroma dokler niso zvitki zlato zapečeni, omaka pa brbota.
Medtem pripravimo drobtine. Parmezan drobno nastrgamo. V ponvi pri zmerni temperaturi segrejemo olje, na katerem pražimo krušne drobtine 5 minut oziroma toliko časa, da postanejo zlato rjave in hrustljave. Tedaj jih stresemo v skledo, zmešamo s preostalimi sestavinami ter vse skupaj rahlo solimo.
Hrustljave drobtine, s katerimi bomo potresli zvitke, postrežemo posebej (tako se ne bodo razmočile v omaki).
Zvitke lahko postrežemo tudi:
- s hrustljavim drobljencem iz choriza: chorizo narežemo na kocke in ga v ponvi popečemo, da postane zlato rjav in hrustljav. Nato primešamo žlico šerijevega kisa, žličko medu in sesekljan peteršilj.
- s preprosto olivno tapenado: pest črnih oliv brez koščic zmeljemo v kuhinjskem strojčku z žličko kaper, inčunovim fi lejem, strokom česna, peteršiljem in oljčnim oljem do grobe strukture.
- drugače: s pogačo, pestom, sirom za žar ...